Reklama

[CMS_PAGE_BREAK]

Reklama

Kupuj pieczywo z mąki z pełnego przemiału oraz kasze
Trzeba przyzwyczajać dzieci, by jadły też ciemniejsze pieczywo, np. dobrze wypieczony chleb razowy lub graham i bułki z dodatkiem mąki orkiszowej. Co drugi dzień zamiast kartofli i makaronu gotuj kasze: gryczaną, drobną jęczmienną, jaglaną, kukurydzianą, dostarczają bowiem witamin – E oraz z grupy B, wapnia, żelaza, a także cennego błonnika.

Do każdego posiłku dodawaj warzywa i owoce
Wprowadź to jako zasadę dotyczącą całej rodziny i bądź konsekwentna. Warzywa oraz owoce to niezastąpione źródło witamin, soli mineralnych i cennego błonnika – niezbędnego do prawidłowej pracy przewodu pokarmowego. Warzywa podawaj gotowane, najlepiej na parze, oraz w postaci surówek i sałatek (np. tarta marchewka, ogórki kwaszone – też lepiej starte – lub kapusta kwaszona drobniutko pokrojona). Z warzyw strączkowych rób purée lub dodawaj je do zupy w niewielkich ilościach. Owoce, także suszone, np. rodzynki, kawałki śliwek i moreli, doskonale zastępują słodycze.

Zachęcaj do picia mleka, maślanki, jogurtu i kefiru
Mleko i produkty mleczne powinny być nadal stałym składnikiem diety dziecka, ponieważ dostarczają najlepiej przyswajalnego wapnia. Mleko może być modyfikowane lub świeże (jest do wyboru kilka rodzajów). Maślanka, kefir, jogurt, mleko kwaśne są łatwiej strawne, bo zawarte w nich białka są już w postaci „nadtrawionej”. Małym dzieciom nie podaje się chudego mleka, tylko zawierające 2 lub 3,2 proc. tłuszczu, potrzebują one także niewielkich ilości świeżego masła. Aby zapotrzebowanie na wapń było w pełni pokryte, malec powinien wypić około dwóch szklanek mleka oraz zjeść mały kubeczek jogurtu i plasterek żółtego sera.

Konsultacja: dr hab. med. Halina Weker, specjalista w dziedzinie Żywienia, kieruje Zakładem Żywienia w Instytucie Matki i Dziecka.

td_dopisek.gif
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama