Czy jest gluten i "z czym to się je"? Czy należy "zapoznawać" z nim dziecko, czy może jednak całkowicie z niego zrezygnować, zacznijmy od początku? Młodzi rodzice z czasem – czyli wraz z rozpoczęciem rozszerzania diety maleństwa – będą musieli odpowiedzieć sobie na te pytania. Postaramy się rozwiać niektóre ich wątpliwości.

Reklama

Białko z roślin

Gluten to białko roślinne, które znajdziemy w najbardziej popularnych zbożach, czyli pszenicy, jęczmieniu, życie, czy owsie (nie ma go w prosie, gryce i ryżu). Występuje także w produktach wytwarzanych z tych zbóż, czyli w kaszach, pieczywie czy makaronach. To dzięki glutenowi z mąki pieczywo czy ciasta tak dobrze rosną!
Ale zawsze jest jakieś "ale"...

Czym jest celiaklia?
Czy źródłem glutenu są tylko produkty zbożowe?
Czy diety bezglutenowe są zdrowe?
Czy uczulenie na gluten mija i jakie są jego objawy?

Dowiedz się więcej w magazynie super mam Limango.

Zobacz także

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama