Afera o gluten
Czy należy podawać dziecku gluten, a jeśli tak, to ile i kiedy? A może w ogóle nie wprowadzać go do menu, skoro coraz popularniejsze stają się jadłospisy "gluten free"? Temat glutenu wywołuje ostatnio wiele kontrowersji, dlatego warto dowiedzieć się więcej na jego temat.
Czy jest gluten i "z czym to się je"? Czy należy "zapoznawać" z nim dziecko, czy może jednak całkowicie z niego zrezygnować, zacznijmy od początku? Młodzi rodzice z czasem – czyli wraz z rozpoczęciem rozszerzania diety maleństwa – będą musieli odpowiedzieć sobie na te pytania. Postaramy się rozwiać niektóre ich wątpliwości.
Białko z roślin
Gluten to białko roślinne, które znajdziemy w najbardziej popularnych zbożach, czyli pszenicy, jęczmieniu, życie, czy owsie (nie ma go w prosie, gryce i ryżu). Występuje także w produktach wytwarzanych z tych zbóż, czyli w kaszach, pieczywie czy makaronach. To dzięki glutenowi z mąki pieczywo czy ciasta tak dobrze rosną!
Ale zawsze jest jakieś "ale"...
Czym jest celiaklia?
Czy źródłem glutenu są tylko produkty zbożowe?
Czy diety bezglutenowe są zdrowe?
Czy uczulenie na gluten mija i jakie są jego objawy?
Dowiedz się więcej w magazynie super mam Limango.