Gdy dziecku grozi alergia
Borykasz się z alergią od małego i boisz się, że teraz przejmie ją od ciebie twój maluszek? Koniecznie przeczytaj ten arytkuł! Podpowiemy ci, jak zdrowo karmić brzdąca zagrożonego uczuleniem.
Truskawki wywołują u ciebie wysypkę? Mąż dostaje kataru, gdy tylko zaczynają pylić drzewa? Jeśli ktoś w waszej rodzinie cierpi na alergię, malec też jest nią zagrożony, bo skłonność do tej choroby jest dziedziczna. Na szczęście o tym, czy smyk będzie alergikiem, decydują nie tylko geny, ale również sposób odżywiania w pierwszych latach życia. Dlatego:
Jak najdłużej karm piersią
Najlepiej, by twój maluszek do szóstego miesiąca życia pił wyłącznie twoje mleko. Są w nim cenne składniki, które przyspieszają dojrzewanie układu pokarmowego. Dzięki temu alergeny nie przenikają tak łatwo przez ścianki jelit i smyk ma większe szanse uniknąć uczulenia.
Uważaj na posiłki
Oczywiście jeśli karmisz smyka piersią. Maluszka może uczulić coś, co zjadłaś i co przeniknęło do twojego pokarmu. Gdy zauważysz u smyka objawy alergii, postaraj się ustalić, co je mogło wywołać – może zjadłaś czekoladę albo herbatę posłodziłaś miodem? Gdy nie jesteś pewna, co to mogło być, wyeliminuj z diety najbardziej podejrzane produkty (kakao, cytrusy, truskawki, miód, ryby, orzechy). Nie stosuj jednak radykalnej diety (może ją zalecić jedynie lekarz). To mogłoby pozbawić cię potrzebnych składników odżywczych.
Sięgnij po mleko HA
Po zakończeniu karmienia piersią dawaj dziecku mleko hipoalergiczne (HA) – zawiera zmienione cząsteczki białka, co osłabia ich właściwości uczulające. Jest zalecane dzieciom, które mają w rodzinie alergików. Mieszankę powinien dobrać lekarz – nie kupuj jej na własną rękę. Nie dawaj też malcowi mleka koziego czy sojowego (często wywołują alergię).
Nie rozszerzaj szybko diety
Malcowi zagrożonemu alergią niektóre produkty podawaj później niż zaleca kalendarz rozszerzania diety. Zacznij od kleiku ryżowego na wodzie, swoim pokarmie lub mleku HA. Kolejna może być zupka jarzynowa – z jednego warzywa, np. ziemniaka. Jeśli wszystko będzie w porządku, po kilku dniach wzbogać ją dynią, marchewką lub brokułami. Mięso gotuj osobno i dodawaj do ugotowanej zupy.
Zrób plan „nowości”
Zacznij od dwóch łyżeczek nowej potrawy. Jeżeli nie pojawią się niepokojące objawy, następnego dnia możesz zwiększyć porcję. Z wprowadzeniem kolejnej nowości poczekaj kilka dni.
Serwuj różne dania
Jadłospis maluszka skłonnego do uczuleń wcale nie musi być monotonny. Co więcej, dieta jednostajna, ograniczona np. wyłącznie do dziesięciu stałych składników, staje się wręcz niebezpieczna, gdyż zwiększa ryzyko wystąpienia alergii jako reakcji właśnie na to, co maluch je najczęściej! Nie podawaj więc swojemu dziecku tylko najczęstszych alergenów, np. orzechów, miodu, kakao.
Piecz i gotuj dla malucha
Zwłaszcza ciasta i mięsa. W słodyczach ze sklepu jest wiele alergizujących składników: mleko, masło, kakao, miód, orzechy, konserwanty. Z kolei kupne wędliny często zawierają mnóstwo dodatków (konserwanty, barwniki, przeciwutleniacze). Do niektórych dodaje się też gluten i białko mleka krowiego, które mogą wywołać alergię.
Obserwuj szkraba
Objawy alergii pojawiają się zwykle między trzecim tygodniem a trzecim miesiącem życia dziecka. Idź do lekarza, jeśli malec ma szorstką, suchą skórę, często ulewa, wymiotuje, ma wysypkę. Im wcześniej lekarz ustali, co uczula smyka, tym większa szansa na pokonanie alergii.