Jeśli dziecko jest uczulone na gluten, nie może jeść każdego pieczywa. Uważać musisz nawet na kukurydziane bułeczki. Mimo że są żółte, mogą zawierać dodatek mąki pszennej.

Reklama

Jest ona często dodawana do wypieków, ponieważ dzięki niej ciasto lepiej rośnie. Ale uwaga: nawet niewielki dodatek mąki pszennej może maluchowi zaszkodzić.

Musisz kupować pieczywo bezglutenowe (znajdziesz je w sklepach dla osób z celiakią). Włóż je do zamrażalnika, a potem wyjmuj dokładnie tyle, ile malec zje. Nie wszystkim dzieciom jednak takie pieczywo smakuje. Możesz więc sama upiec chleb lub bułeczki. Dopóki jednak nie nabierzesz wprawy, kupuj gotową mieszankę do wypieku chleba. Wystarczy do niej dodać wodę i ewentualnie drożdże. Jeśli zdecydujesz się na częstsze pieczenie chleba w domu, warto się zastanowić, czy nie przydałoby się kupić specjalnego piecyka do pieczywa.

Reklama

Konsultacja: Edyta Gulińska, dietetyk

Reklama
Reklama
Reklama