Reklama

Syrop z cebuli jest niezwykle popularnym i prostym w przygotowaniu domowym lekarstwem na przeziębienie i towarzyszące mu objawy (szczególnie kaszel). To naturalna alternatywa dla leków, które można kupić w aptece. Nie tylko łagodzi objawy infekcji, ale również skraca czas jej trwania. Polecają go babcie, ale również lekarze. Sprawdź, jakie ma właściwości, jak go przygotować oraz w jaki sposób podawać dzieciom.

Reklama

Spis treści

  1. Syrop z cebuli: właściwości
  2. Jak zrobić syrop z cebuli dla dzieci?
  3. Dawkowanie syropu z cebuli
  4. Od jakiego wieku stosować u dzieci syrop z cebuli?
  5. Syrop z cebuli – przeciwwskazania i skutki uboczne

Syrop z cebuli: właściwości

Syrop z cebuli warto podawać dzieciom podczas przeziębienia lub profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym. Nie tylko oczyszcza drogi oddechowe, lecz także zwalcza wirusy i bakterie, dzięki zawartym w nim składnikom. Syrop z cebuli pomaga łagodzić kaszel suchy i mokry. Sprawia, że wydzielina w oskrzelach staje się płynna, a to ułatwia jej odkrztuszanie. Z uwagi na swój skład działa również wspomagająco na system odpornościowy.

Syrop z cebuli zawiera:

  • witaminy C, E i z grupy B (B1, B2, B6),
  • składniki mineralne: sód, potas, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten,
  • olejki eteryczne.

Jak zrobić syrop z cebuli dla dzieci?

Aby przygotować syrop z cebuli (jego podstawową, klasyczną wersję) potrzebne będą tylko dwa składniki – cebula i miód płynny, który można zastąpić cukrem.

Syrop najczęściej bywa robiony z cebuli białej, ale warto sięgnąć również po cebulę czerwoną, popularną w kuchni śródziemnomorskiej. Oba rodzaje cebuli mają właściwości bakteriobójcze, ale cebula czerwona zawiera dwa razy więcej przeciwutleniaczy. Ostatnio opisuje się również jej działanie antynowotworowe.

Syrop z cebuli (wersja klasyczna) – przepis

Składniki:

  • 2 cebule
  • kilka łyżek miodu (lub cukru trzcinowego – opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  2. Ułóż cienkimi warstwami w wyparzonym wrzątkiem słoiku.
  3. Każdą warstwę przelej miodem (możesz użyć dowolnego rodzaju miodu) lub zasyp cukrem.
  4. Nie zakręcaj słoika, tylko przykryj go ściereczką i odstaw go na parapet.
  5. Poczekaj maksymalnie 1 dzień, aż cebula puści sok (właściwie już po 4-5 godzinach syrop jest gotowy).
  6. Zlej syrop, np. przez gazę do oddzielnego słoika lub butelki i zakręć.
  7. Syrop z cebuli przechowuj w lodówce do 10 dni.

Zobacz, jak mama Madzi z KitchenBookTV przygotowuje syrop z cebuli:

Syrop z cebuli z dodatkami

Syrop z cebuli można wzbogacić dodatkowymi składnikami. Dzięki temu jego działanie zdrowotne będzie silniejsze. Bardzo popularny jest syrop z cebuli z czosnkiem i miodem. Jest nie tylko zdrowy, ale i pyszny!

  • Syrop z cebuli i czosnku – możesz podać go dziecku, które ma skończone 2 lata. Czosnek, podobnie jak miód i cebula, ma działanie wzmacniające odporność (jest nazywany naturalnym antybiotykiem).
  • Syrop z cebuli, czosnku i cytryny – dla dziecka powyżej 2. roku życia. Dzięki cytrynie ma dodatkową porcję witaminy C.

Od jakiego wieku można stosować syrop z cebuli?

Syrop z cebuli można podawać dzieciom, które skończyły rok. To znakomity, naturalny sposób na walkę z objawami przeziębienia, a także podczas grypy albo innych infekcji wirusowych, które przebiegają z suchym lub mokrym kaszlem. Syrop z cebuli można stosować w ciąży bez obaw o rozwój płodu.

Choć cebula ma właściwości bakteriobójcze, to syrop z cebuli nie może być stosowany zamiast antybiotyku. Jeśli dziecko gorączkuje, ma uporczywy kaszel – skonsultuj się z pediatrą, który postawi diagnozę i zaleci skuteczne leczenie!

Dawkowanie syropu z cebuli

Domowy syrop z cebuli można podawać dziecku 1-2 razy dziennie po 1-2 łyżeczki. Najlepiej proponować go chwilę po jedzeniu, bez popijania – wtedy syrop powoli spływa przez gardło i jego ochronne działanie jest dłuższe. Jeśli dziecko nie akceptuje syropu, można go schłodzić – wtedy jego smak i zapach stają się mniej intensywne.

Syropu z cebuli nie należy podawać bezpośrednio przed snem, ponieważ może wzmagać kaszel. Ostatnią porcję należy podać dziecku około 3 godziny przed położeniem go do łóżka.

Syrop z cebuli – przeciwwskazania i skutki uboczne

Choć syrop z cebuli jest naturalnym i bezpiecznym lekarstwem, istnieją przeciwwskazania dotyczące jego stosowania. Syropu z cebuli nie mogą pić:

  • niemowlęta, czyli dzieci, które nie skończyły 12. miesiąca życia;
  • dzieci cierpiące na problemy z układem pokarmowym (np. mają refluks i wzdęcia);
  • ciężarne, którym dokucza zgaga – po zażyciu syropu dolegliwości mogą stać się silniejsze;
  • osoby chore na cukrzycę.

Skutki uboczne stosowania syropu z cebuli mogą pojawić się u osób z niskim ciśnieniem krwi, a także nieżytem żołądka i jelit. Przedawkowanie cebuli może podrażniać śluzówkę. Dobrą alternatywą dla osób, którym nie służy klasyczny syrop z cebuli, będzie syrop z cebuli gotowanej.

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama