Syrop z cebuli dla dziecka: jak przygotować? Właściwości i dawkowanie
Syrop z cebuli to stary domowy sposób na przeziębienie. Można go stosować pomocniczo również przy grypie. Jest bezpieczny dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią. Aby go przygotować, wystarczą tylko dwa składniki. Jak wygląda przepis, od jakiego wieku można go podawać?
Syrop z cebuli jest niezwykle popularnym i prostym w przygotowaniu domowym lekarstwem na przeziębienie i towarzyszące mu objawy (szczególnie kaszel). To naturalna alternatywa dla leków, które można kupić w aptece. Nie tylko łagodzi objawy infekcji, ale również skraca czas jej trwania. Polecają go babcie, ale również lekarze. Sprawdź, jakie ma właściwości, jak go przygotować oraz w jaki sposób podawać dzieciom.
Spis treści
- Syrop z cebuli: właściwości
- Jak zrobić syrop z cebuli dla dzieci?
- Dawkowanie syropu z cebuli
- Od jakiego wieku stosować u dzieci syrop z cebuli?
- Syrop z cebuli – przeciwwskazania i skutki uboczne
Syrop z cebuli: właściwości
Syrop z cebuli warto podawać dzieciom podczas przeziębienia lub profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym. Nie tylko oczyszcza drogi oddechowe, lecz także zwalcza wirusy i bakterie, dzięki zawartym w nim składnikom. Syrop z cebuli pomaga łagodzić kaszel suchy i mokry. Sprawia, że wydzielina w oskrzelach staje się płynna, a to ułatwia jej odkrztuszanie. Z uwagi na swój skład działa również wspomagająco na system odpornościowy.
Syrop z cebuli zawiera:
- witaminy C, E i z grupy B (B1, B2, B6),
- składniki mineralne: sód, potas, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten,
- olejki eteryczne.
Jak zrobić syrop z cebuli dla dzieci?
Aby przygotować syrop z cebuli (jego podstawową, klasyczną wersję) potrzebne będą tylko dwa składniki – cebula i miód płynny, który można zastąpić cukrem.
Syrop najczęściej bywa robiony z cebuli białej, ale warto sięgnąć również po cebulę czerwoną, popularną w kuchni śródziemnomorskiej. Oba rodzaje cebuli mają właściwości bakteriobójcze, ale cebula czerwona zawiera dwa razy więcej przeciwutleniaczy. Ostatnio opisuje się również jej działanie antynowotworowe.
Syrop z cebuli (wersja klasyczna) – przepis
Składniki:
- 2 cebule
- kilka łyżek miodu (lub cukru trzcinowego – opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Ułóż cienkimi warstwami w wyparzonym wrzątkiem słoiku.
- Każdą warstwę przelej miodem (możesz użyć dowolnego rodzaju miodu) lub zasyp cukrem.
- Nie zakręcaj słoika, tylko przykryj go ściereczką i odstaw go na parapet.
- Poczekaj maksymalnie 1 dzień, aż cebula puści sok (właściwie już po 4-5 godzinach syrop jest gotowy).
- Zlej syrop, np. przez gazę do oddzielnego słoika lub butelki i zakręć.
- Syrop z cebuli przechowuj w lodówce do 10 dni.
Zobacz, jak mama Madzi z KitchenBookTV przygotowuje syrop z cebuli:
Syrop z cebuli z dodatkami
Syrop z cebuli można wzbogacić dodatkowymi składnikami. Dzięki temu jego działanie zdrowotne będzie silniejsze. Bardzo popularny jest syrop z cebuli z czosnkiem i miodem. Jest nie tylko zdrowy, ale i pyszny!
- Syrop z cebuli i czosnku – możesz podać go dziecku, które ma skończone 2 lata. Czosnek, podobnie jak miód i cebula, ma działanie wzmacniające odporność (jest nazywany naturalnym antybiotykiem).
- Syrop z cebuli, czosnku i cytryny – dla dziecka powyżej 2. roku życia. Dzięki cytrynie ma dodatkową porcję witaminy C.
Od jakiego wieku można stosować syrop z cebuli?
Syrop z cebuli można podawać dzieciom, które skończyły rok. To znakomity, naturalny sposób na walkę z objawami przeziębienia, a także podczas grypy albo innych infekcji wirusowych, które przebiegają z suchym lub mokrym kaszlem. Syrop z cebuli można stosować w ciąży bez obaw o rozwój płodu.
Choć cebula ma właściwości bakteriobójcze, to syrop z cebuli nie może być stosowany zamiast antybiotyku. Jeśli dziecko gorączkuje, ma uporczywy kaszel – skonsultuj się z pediatrą, który postawi diagnozę i zaleci skuteczne leczenie!
Dawkowanie syropu z cebuli
Domowy syrop z cebuli można podawać dziecku 1-2 razy dziennie po 1-2 łyżeczki. Najlepiej proponować go chwilę po jedzeniu, bez popijania – wtedy syrop powoli spływa przez gardło i jego ochronne działanie jest dłuższe. Jeśli dziecko nie akceptuje syropu, można go schłodzić – wtedy jego smak i zapach stają się mniej intensywne.
Syropu z cebuli nie należy podawać bezpośrednio przed snem, ponieważ może wzmagać kaszel. Ostatnią porcję należy podać dziecku około 3 godziny przed położeniem go do łóżka.
Syrop z cebuli – przeciwwskazania i skutki uboczne
Choć syrop z cebuli jest naturalnym i bezpiecznym lekarstwem, istnieją przeciwwskazania dotyczące jego stosowania. Syropu z cebuli nie mogą pić:
- niemowlęta, czyli dzieci, które nie skończyły 12. miesiąca życia;
- dzieci cierpiące na problemy z układem pokarmowym (np. mają refluks i wzdęcia);
- ciężarne, którym dokucza zgaga – po zażyciu syropu dolegliwości mogą stać się silniejsze;
- osoby chore na cukrzycę.
Skutki uboczne stosowania syropu z cebuli mogą pojawić się u osób z niskim ciśnieniem krwi, a także nieżytem żołądka i jelit. Przedawkowanie cebuli może podrażniać śluzówkę. Dobrą alternatywą dla osób, którym nie służy klasyczny syrop z cebuli, będzie syrop z cebuli gotowanej.
Zobacz także: