Problemy z alergią mają zwykle dzieci karmione butelką. To dlatego, że najczęściej powodem uczulenia u dzieci jest białko mleka krowiego. Ale nawet niemowlaka, który ssie wyłącznie pierś mamy, mogą gnębić wysypki i alergiczne bóle brzucha. Dlaczego? I co zrobić, by temu zapobiec? Rozwiewamy najczęstsze wątpliwości.

Reklama

1. Do szóstego miesiąca karm wyłącznie piersią

Karmienie piersią to najlepszy (choć nie stuprocentowy) sposób ochrony przed alergią. Dziecko nie może mieć uczulenia na twój pokarm. Czasami jednak źle reaguje na coś, co zjadłaś ty i co przeniknęło do mleka.

2. Dbaj o swoją dietę

Jeżeli dziecko nie ma żadnych objawów uczulenia, możesz jeść właściwie wszystko. Szkodliwe bywa jedynie jedzenie nabiału w nadmiarze. Jeśli jednak lekarz stwierdzi, że twoje dziecko jest alergikiem, musisz zrezygnować z mleka, jogurtów, kefirów, śmietany, masła, a także ze wszystkiego, co może zawierać nawet niewielkie ilości mleka (np. naleśniki, ciasta, drożdżówki, chałki). Czasem konieczne jest również niejedzenie innych produktów, które uczulają.

Zobacz też: Produkty niepolecane karmiącej mamie - interaktywny talerz

3. Dawaj do picia mieszankę leczniczą...

Oczywiście tylko wtedy, gdy nie karmisz piersią. Specjalne mleko przepisuje pediatra. Maleństwo może pić np. Nutramigen lub Bebilon Pepti. Najmłodsze niemowlaki szybciej przyzwyczajają się do nowego smaku. Gorzej ze starszymi dziećmi. Czasem trzeba naprawdę wiele cierpliwości, by dziecko zaakceptowało nowość.

Zobacz także

4. ...lub hipoalergiczne mleko HA

Kiedy dziecko nie ma jeszcze objawów alergii, ale jest nią zagrożony (w bliskiej rodzinie są uczulone osoby). Bazą mieszanki hipoalergicznej jest wprawdzie mleko krowie, ale zawiera ono białko o obniżonych właściwościach alergizujących.

Zobacz też: Jak wybrać najlepsze mleko dla alergika

5. Nowe pokarmy wprowadzaj pojedynczo

Nawet po pierwszych urodzinach. I obserwuj, jak dziecko na nie reaguje. Najpierw może dostać tylko dwie łyżeczki potrawy. Jeżeli zauważysz jakąkolwiek niepożądaną reakcję, wycofaj uczulające danie z diety. Z podaniem kolejnej nowej potrawy poczekaj co najmniej 2–3 dni. Wszystkie produkty z tzw. niebezpiecznej listy (wymienione w ramce obok) zaproponuj dziecku po raz pierwszy, dopiero gdy skończy dwa latka.

6. Korzystaj ze słoiczków

Najczęściej bardzo dobrze służą małym alergikom, ponieważ są przygotowane z produktów najwyższej jakości i nie zawierają konserwantów. Zawsze jednak dokładnie sprawdzaj skład gotowego dania, czy nie ma w nim czegoś, na co szkrab jest uczulony. Niektóre firmy mają specjalne dania dla małych alergików, które przygotowano tylko z jednego lub dwóch składników.

7. Dbaj o dietę dwulatka

Nie podawaj mu wędlin gorszej jakości (np. zwykłych parówek), kisieli, budyniów czy galaretek z torebek – zwykle są w nich sztuczne dodatki, które mogą wywołać reakcję alergiczną.

Reklama

Zobacz też: Jak zacząć zdrowiej jeść i karmić dziecko? 5 najważniejszych zasad

Reklama
Reklama
Reklama