Reklama

Czy wiesz, że najbrudniejszym pomieszczeniem w domu jest kuchnia?

Reklama

Połączenie ciepła wilgoci, które często panują w kuchni plus resztki jedzenia dają groźnym mikrobom idealne warunki do rozmnażania. Biegunki, zatrucia pokarmowe, zakażenia ropne skóry czy nawet sepsa, to choroby, które mogą powodować kuchenne bakterie takie jak: pałeczki okrężnicy (E. coli), gronkowca złocistego czy salmonelli.

Niebezpieczne bakterie na desce do krojenia!

Każdy posiada w kuchni przy najmniej jedna deskę do krojenia Nie każdy jednak wie, że na powierzchni zwykłej deski do krojenia może gnieździć się dużo więcej bakterii niż na desce klozetowej! Nieodpowiednie czyszczenie deski może być przyczyną niebezpiecznych chorób czy zatruć pokarmowych całej rodziny. Groźne bakterie pochodzą najczęściej z surowego mięsa, dlatego warto mieć oddzielną dekę do krojenia mięsa. Najczęściej używamy desek drewnianych. Pamiętajmy, by po umyciu drewnianej deski osuszyć ją ręcznikiem papierowym (nie pozostawiać wody do wyschnięcia). Jeśli woda dostanie się wewnątrz deski może sprawić, że ze środka deski będą przenikały do żywności bakterie. Pamiętaj, że drewnianych desek nie można myć w zmywarce i czyścić chemikaliami. Jak więc dezynfekować deskę do krojenia? Czyść wilgotną deskę grubą solą lub sodą kuchenną (możesz pozostawić natartą deskę na noc). Sól jest bezpieczna dla zdrowia i dezynfekuje powierzchnię i likwiduje przykre zapachy. W pozbyciu się nie­przy­jem­nych za­pa­chów pomaga również natarcie deski sokiem z cytryny. Warto impregnować deskę do krojenia olejem spożywczym ( np. słonecznikowego). Deska może zrobić się ciemniejsza, ale jej odporność na wodę wzrośnie.

Gąbki do mycia naczyń pełne mikrobów

Czy wiesz, że na jed­nym cen­ty­me­trze kwa­dra­to­wym gąbki może by­to­wać nawet kilkast tysięcy mi­kro­or­ga­ni­zmów! Wśród nich są najczęściej bak­te­rie E. coli, ale rów­nież ple­śnie i grzyby. Dla zachowania właściwej higieny zaleca się wymianę gąbki na nową do 2 tygodnie, ale nie zaszkodzi robić to raz w tygodniu. Koszt gąbki nie jest duży, a częsta je wymiana sprawi, że będziesz żyć bardziej higienicznie i wyeliminujesz niebezpieczne bakterie z otoczenia. Pa­mię­taj rów­nież, aby po każ­dym uży­ciu gąbkę wy­płu­kać i wy­ci­snąć z niej nad­miar wody. Można też dezynfekować gąbkę poprzez namaczanie jej we wrzątku z dodatkiem octu lub soku z cytryny.

Ściereczki kuchenne siedliskiem bakterii

Są jednym z największych kuchennych siedlisk bakterii (zaraz po gąbkach do mycia). Na 2,5 centymetra kwadratowego ściereczki przypada milion bakterii! Pamiętaj, by ścierki i ręczniki kuchenne po użyciu dokładnie suszyć i często prać w temp. min. 60 stop­ni Cel­sju­sza. Możesz też rozwiesić wilgotną ścierkę na rączce od otwartych drzwiczek piekarnika po zakończonym pieczeniu. Wysoka temperatura dezynfekuje ścierki.

Obtłuczony garnek emaliowany

Jeśli emalia takiego garnka ulegnie uszkodzeniu, co niestety jest ciężkie do uniknięcia podczas codziennego użytkowania, odsłania się stal. Stal ta nie jest nierdzewną, szlachetną, tylko taką, która może zardzewieć, a opiłki zardzewiałej stali, które trafiają do potrawy, będą szkodliwe dla zdrowia.

Reklama

Zobacz też: Czysty dom, czyli jak pozbyć się zarazków

Reklama
Reklama
Reklama