7 dań z kluseczkami
Które dziecko nie lubi makaronu, pierogów czy leniwych, ręka do góry. Nie widzę! No pewnie, bo kluseczki smakują wszystkim smykom. Sprawdź, jak je podać.
- "Twój Maluszek"
Pierogi z bobem - nowość dla smyka od 18. miesiąca
SKŁADNIKI:
- 200 g bobu (może być mrożony)
- 2 plasterki szynki
- pół cebuli
- łyżka siekanego koperku
- szklanka mąki
- 50 ml oliwy
- zmiażdżony ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- olej
- kolendra
- szklanka gorącej wody
PRZYGOTOWANIE: Ugotuj bób w osolonej wodzie, obierz, zmiksuj. Szynkę pokrój, zeszklij na oleju z posiekaną cebulą. Wymieszaj z bobem, koperkiem. Dodaj przyprawy. Mąkę przesiej z solą, zrób wgłębienie. Wlewaj powoli gorącą wodę. Zagnieć elastyczne ciasto, cienko rozwałkuj. Filiżanką wykrawaj krążki. Na każdy nałóż porcję farszu, zlep brzegi. Gotuj 5 minut od wypłynięcia. Odcedź. Oliwę i czosnek wymieszaj, polej pierogi, posyp kolendrą.
Makaron z mięskiem i warzywami - syty posiłek dla dziecka od 12.miesiąca
SKŁADNIKI:
- 100 g bardzo drobnego makaronu
- 2 ugotowane udka z indyka
- pomidor
- cebulka
- łyżka oleju
- pół łyżeczki mąki krupczatki
- zielona pietruszka
PRZYGOTOWANIE: Cebulkę obierz ze skórki, drobno pokrój, podduś na oleju z niewielką ilością wody. Pomidora sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój, dodaj do cebuli, chwilę duś razem. Mąkę rozprowadź w niewielkiej ilości wody, dodaj do warzyw, zamieszaj. Mięso oddziel od kości, przepuść przez maszynkę razem z warzywami. Dodaj pokrojoną zieloną pietruszkę. Całość duś około 5 minut. Makaron wrzuć na wrzącą wodę, ugotuj. Wyłóż na talerzyk, polej mięsnym sosem.
[CMS_PAGE_BREAK]
Makaronowa zapiekanka z szynką - ciepła kolacja dla malucha od 18.miesiąca
SKŁADNIKI:
- 20 dag makaronu
- 20 dag sera żółtego
- 20 dag szynki
- 2 cebule dymki
- 15 dag groszku mrożonego
- 2 pomidory
- 200 ml słodkiej śmietany
- 3 jajka
- sól
- majeranek
- oregano
- 2 łyżki tartej bułki
- masło do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotuj. Szynkę i pomidora pokrój, ser zetrzyj, cebulę drobno posiekaj, podduś. Z ugotowanym makaronem wymieszaj ser, groszek, szynkę, pomidora, cebulę. Naczynie do zapiekania natłuść i oprósz tartą bułką. Włóż makaron. Rozmąć śmietanę z jajkami, solą i przyprawami, wylej na makaron. Zapiekaj w piekarniku (200°C) przez 35 minut.
Kładzione z owocami - smaczny deserek od 18.miesiąca
SKŁADNIKI:
- pół szklanki owoców (np. jagody, poziomki, truskawki, pokrojone drobno jabłka)
- jajko
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mleka
- łyżka cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki masła
- łyżka bułki tartej
PRZYGOTOWANIE: Mąkę, mleko, jajko, cukier, sól ubij mikserem na gładką masę. Dodaj owoce, wymieszaj. Ciasto nabieraj za pomocą łyżki i kładź na wrzącą, osoloną wodę. Gdy kluski wypłyną, zbierz je łyżką cedzakową. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem. Przełóż do niego kluski, polej masłem zrumienionym z tartą bułką. Zapiekaj 10 minut w 190°C.
[CMS_PAGE_BREAK]
Rosołek z lanymi kluseczkami - delikatna zupka od 11.miesiąca
SKŁADNIKI:
- udko z kurczaka
- marchewka
- mała pietruszka
- kawałek pora
- mały kawałek selera
- listek laurowy
- ziarno ziela angielskiego
- jajko
- łyżka mąki
PRZYGOTOWANIE: Mięso umyj, zalej litrem wody. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj 45 minut, ale po półgodzinie włóż obrane warzywa. Ugotowany rosół przecedź. Mięso i marchew pokrój, dodaj do zupy. Jajko wbij do kubka, rozetrzyj z mąką. Strużką wlewaj do wrzącego rosołu. Gotuj 2 minuty.
Makaron razowy z domowym pesto posiłek pełen witamin od 18.miesiąca
SKŁADNIKI:
- 500 g makaronu razowego (najlepiej spaghetti).
Na pesto:
- 12 orzechów brazylijskich
- 6 łyżek sezamu
- 2 ząbki czosnku
- mały pęczek natki pietruszki
- 2 garście rukoli
- sok z 1/2 cytryny
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 50 g parmezanu
PRZYGOTOWANIE: Ser zetrzyj na tarce. Orzechy brazylijskie, pietruszkę, rukolę i czosnek drobno posiekaj. Następnie razem z innymi składnikami (sezamem, sokiem z cytryny oraz oliwą) zmiksuj na jednolitą masę. Podgrzej chwilę na gorącej patelni i pomieszaj
z ugotowanym makaronem i parmezanem.
Leniwe z masłem i bułeczką dla łasuszka od 18.miesiąca
SKŁADNIKI:
- 200 g sera białego półtłustego
- jajko
- pół szklanki mąki
- 2 łyżki masła
- łyżka tartej bułki (niekoniecznie)
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE: Oddziel białko od żółtka. Do białka dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę. Ser zmiel. Dodaj żółtko, mąkę i ubitą pianę z białka. Wyrób gładkie ciasto (w razie potrzeby dosyp odrobinę mąki). Z ciasta uformuj wałeczek o szerokości około 1 cm. Nożem odkrawaj niewielkie kawałki. Wrzucaj na wrzącą, osoloną wodę. Gotuj 2 minuty, aż wypłyną. Masło roztop w rondelku, dodaj tartą bułkę, chwilę podsmaż, ciągle mieszając. Polej ułożone na talerzyku kluseczki.