Czy potrawy podgrzewane w kuchence mikrofalowej są zdrowe dla dziecka? Jan

Reklama

Tak, ale pod warunkiem, że robi się to w naczyniach, w których można przechowywać żywność i podgrzewać ją w kuchence mikrofalowej. Produkty nie tracą wartości odżywczych, gdyż ogrzewanie następuje szybko. Niestety, dzieje się to nierównomiernie (w środku potrawa jest chłodniejsza).

Żeby dziecka nie oparzyć, po lekkim podgrzaniu jedzenia trzeba jedzenie zamieszać, a przed podaniem sprawdzić temperaturę posiłku. Danie powinno być lekko ciepłe.

Uwaga! Nie można ponownie podgrzewać i podawać dziecku resztek jedzenia.

Reklama

Wypróbuj przepisy na 5 szybkich obiadów.

Zobacz także
Konsultacja merytoryczna

Małgorzata Strucińska

Dietetyczka, specjalistka w zakresie żywienia, pracuje w Zakładzie Żywienia Instytutu Matki i Dziecka
Reklama
Reklama
Reklama