Jadłospis dla 2-latka na siedem dni – gotowy do zapisania i wydrukowania
Aby dziecko było zdrowe, jego dieta musi być wartościowa i dobrze zbilansowana. Brakuje Ci czasu, by pamiętać o wszystkich zasadach komponowania jadłospisu dla dwulatka? Skorzystaj z naszego gotowego menu na cały tydzień.
- Joanna Biegaj
Nie bez powodu mówi się, że człowiek jest tym, co je. W jedzeniu są składniki, które nie tylko wzmocnią odporność, ale też odbudują ją po chorobie. To między innymi selen, cynk, żelazo, witaminy C, E i z grupy B, a także probiotyki. Udowodniono, że również nienasycone kwasy tłuszczowe skutecznie zwiększają odporność. Ważne jest, by większość posiłków była ciepła – gdy organizm zużywa mniej energii na ogrzanie jedzenia, może ją spożytkować na ochronę przed infekcjami. Oto propozycja tygodniowego jadłospisu dla dwulatka.
Jadłospis dla dwulatka na cały tydzień:
Jadłospis dla dwulatka na cały tydzień
Przygotowałyśmy jadłospis dla dwulatka na cały tydzień. Możesz go wydrukować i przywiesić na lodówce, wtedy będzie ci jeszcze łatwiej. W każdym jadłospisie wyszczególnione są również ważne składniki, które dostarczysz dziecku, przygotowując wybrane przez nas dania.
Jadłospis dla dwulatka – poniedziałek
Jadłospis dla dwulatka – wtorek
Jadłospis dla dwulatka – środa
Jadłospis dla dwulatka – czwartek
Jadłospis dla dwulatka – piątek
Jadłospis dla dwulatka – sobota
Jadłospis dla dwulatka – niedziela
Zasady zdrowej diety dwulatka
Przestrzegaj ich, a twojemu dziecku łatwiej będzie zachować zdrowie:
- Postaraj się podawać dziecku różnorodne posiłki, żeby jego dieta była urozmaicona.
- Maluch powinien jeść regularnie. Przerwy pomiędzy posiłkami nie mogą być dłuższe niż 2–3 godziny.
- Podawaj dziecku sporo owoców i warzyw. Ze spokojnym sumieniem możesz wykorzystywać mrożonki.
- Zdrowo przyrządzaj posiłki. Gotuj, duś, piecz, unikaj smażenia. Warzywa gotuj krótko, do miękkości, by straty cennych składników były jak najmniejsze.
Co wzmacnia odporność dziecka?
Oto produkty, które powinny co dzień znaleźć się w diecie dwulatka:
- Cytrusy – zawierają mnóstwo witaminy C.
- Natka pietruszki – ma dużo beta-karotenu i witaminy C.
- Czosnek – zawiera związki bakterio- i grzybobójcze.
- Cykoria – jest bogata w składniki mineralne (potas, magnez, mangan, miedź, żelazo, cynk, fosfor), a także witaminy: z grupy B, C i beta-karoten. Zawiera też m.in. inulinę, prebiotyk, który wpływa na zwiększenie ilości dobrych bakterii (probiotyków) w przewodzie pokarmowym.
- Kasza gryczana – bogata w witaminy z grupy B, w tym B6, a także magnez.
- Ryby – zawierają dużo cynku, fosforu, jodu, żelaza, a także zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
- Orzechy i nasiona – mają sporo cynku, witamin z grupy B oraz witaminy E.
- Miód – zawiera substancje o działaniu antybiotycznym (oksydaza glukozy i lizozym) oraz potas, wapń, magnez, cynk, żelazo.
- Brokuły – bogate w składniki mineralne selen, wapń, beta-karoten i kwas foliowy.
- Cebula – zawiera mnóstwo witaminy C, a także m.in. zwiększający odporność cynk.
Zobacz także: