Czy mogę podawać dwulatkowi parówki zawierające 78 proc. mięsa drobiowo-cielęcego lub 83 proc. wieprzowego? Czy one też są złe? Mariusz

Reklama

Od czasu do czasu można podawać dziecku parówki, ale ze świeżymi warzywami zamiast keczupu oraz z ciemnym pieczywem zamiast białych bułek.

Przede wszystkim jednak dziecko powinno jeść produkty jak najmniej przetworzone. Parówki zawierają substancje dodatkowe, w tym sól oraz konserwanty. Dla dwulatka zdrowsze będzie upieczone w domu mięso czy pasztet mięsno-warzywny.

Wypróbuj przepisy dla dzieci:

Reklama

Kurczak z jabłkiem - przepis
Klopsiki cielęce - przepis
Pasztet z makreli - przepis
Pasztet mięsno-warzywny - przepis

Zobacz także
Konsultacja merytoryczna

Małgorzata Strucińska

Dietetyczka, specjalistka w zakresie żywienia, pracuje w Zakładzie Żywienia Instytutu Matki i Dziecka
Reklama
Reklama
Reklama