Moja roczna córeczka ma anemię. Julce podaję żelazo i witaminy, ale nie ma poprawy. Czy pomoże jej jakaś dieta? Kasia

Reklama

Tak. Proszę podawać zupy i jarzynki z dodatkiem zielonych warzyw, np. brokułów, fasolki szparagowej oraz posiekaną natkę pietruszki. Dobrym źródłem żelaza jest czerwone mięso (np. królik, wołowina, cielęcina), żółtko jajka. Z owoców zaleca się morele, winogrona, a z produktów zbożowych – kaszę jaglaną, razowe pieczywo. Po to, by żelazo było lepiej przyswajalne, dziecko powinno jeść produkty bogate w witaminę C. Do obiadu warto np. podać surówkę, sok z owoców.

Konsultacja merytoryczna

Małgorzata Strucińska

Dietetyczka, specjalistka w zakresie żywienia, pracuje w Zakładzie Żywienia Instytutu Matki i Dziecka
Reklama
Reklama
Reklama