Reklama

Nie od dziś wiadomo, że od tego, co jemy, w dużym stopniu zależy, jak się czujemy. Bo jedzenie nie tylko zaspokaja głód, ale może też wpływać – dobrze lub źle – na nasze samopoczucie. Może poprawić nastrój, dodać energii, pomóc w myśleniu.
Na samopoczucie ma też wpływ wiele czynników, które nie zależą od diety. Jednak dzięki odpowiedniemu jedzeniu można sobie pomóc. Przecież za mechanizmy powstawania emocji odpowiedzialne są przemiany chemiczne (tak, tak, nasz organizm to jednak w dużym stopniu chemia!). Są związane z obecnością określonych substancji, tzw. neuroprzekaźników (najważniejsze to acetylocholina, serotonina, noradrenalina i dopamina). A te są produkowane przy użyciu składników dostarczanych z jedzeniem.

Reklama

Dlatego właśnie warto jeść w odpowiedni sposób. Jak? Poniżej kilka pomysłów.

Sałatka Jasia i Małgosi
Witamina C (kapusta, sok, jabłka) bierze udział w przekształcaniu tryptofanu w serotoninę, która wspomaga koncentrację.
Składniki:
- pół główki kapusty pekińskiej
- 2–3 czerwone jabłka
- sok z cytryny
- 5 dag orzechów włoskich
Na sos:
- pół kubka jogurtu
- sok z połowy cytryny
- szczypta cukru
- sól
- pół łyżki oleju sezamowego lub oliwy z oliwek
Przygotowanie: Kapustę oczyść, umyj i odsącz. Poszatkuj. Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój ze skórką w płatki i skrop cytryną. Zmieszaj z kapustą i posiekanymi orzechami. Przygotuj sos, łącząc składniki, i polej nim sałatkę. Wymieszaj, odstaw, by nabrała smaku.
[CMS_PAGE_BREAK]
Ryba zapiekana w szpinaku
Selen (jest w rybach morskich, czosnku) bierze udział w wytwarzaniu serotoniny. W rybach (szczególnie tłustych) znajdują się też kwasy omega-3, konieczne do prawidłowej pracy układu nerwowego – są składnikiem błon komórkowych komórek nerwowych.
Składniki:
- 60–70 dag filetów z ryby morskiej (np. sola, łosoś)
- sok z cytryny
- 50 dag mrożonego szpinaku
- pół szklanki śmietany
- 2 ząbki czosnku
- łyżka tartego parmezanu
- łyżka masła
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
Przygotowanie: Rybę pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny, lekko posól i wstaw do lodówki na godzinę. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, włóż szpinak i duś, mieszając, aż zgęstnieje. Wlej śmietankę, podgrzej, mieszając. Gdy się zagotuje, dodaj parmezan, czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy płyn częściowo odparuje, zdejmij patelnię z ognia. Szpinak lekko dopraw gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Wyłóż do żaroodpornego naczynia lekko wysmarowanego masłem. Na wierzchu ułóż kawałki ryby, a na każdej wiórek masła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC i zapiekaj około 20 minut.

Kasza i banan
Dobrym źródłem tryptofanu, z którego powstaje serotonina, jest jogurt i kasza jaglana. Owoce, błonnik, sprawiają, że serotonina uwalnia się równomiernie.
Składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- łyżeczka miodu
- szklanka bananów
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
Przygotowanie: Kaszę ugotuj. Jogurt wymieszaj z miodem, dodaj plastry banana i polej ciepłą kaszę.
[CMS_PAGE_BREAK]
Pasta jajeczna
Jajka zawierają lecytynę, która jest źródłem choliny. Z niej produkowana jest acetylocholina (neuroprzekaźnik), która dobrze wpływa na koncentrację.
Składniki:
- 3 jajka ugotowane na twardo
- łyżeczka masła
- pół łyżeczki śmietany
- łyżka oliwy z oliwek
- pół łyżeczki musztardy
- łyżka szczypiorku
- sól morska
Przygotowanie: Wszystkie składniki, oprócz szczypiorku, zmiksuj blenderem. Na koniec dodaj szczypiorek i wymieszaj.

Sałatka z awokado
Te owoce zawierają kwas foliowy, który z witaminami B6 i B12 z białka (ser feta) bierze udział w wytwarzaniu serotoniny.
Składniki:
- pół paczki makaronu z ciemnej mąki
- 2 dojrzałe awokado
- pomidor
- pół kostki sera feta
- dwie garście posiekanej zieleniny (koperek, natka, bazylia)
Na sos:
- 4–5 łyżek oliwy
- 4 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z cytryny
Przygotowanie: Makaron ugotuj al dente, odcedź, przelej zimną wodą. Sok i startą skórkę ze sparzonej cytryny zmieszaj z oliwą. Awokado obierz, pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny. Pomidora sparz, obierz i razem z fetą pokrój w kostkę. Wymieszaj makaron, awokado, pomidory, fetę. Dodaj zieleninę i polej sosem.

Reklama

Krupnik z grzybami
Zupa zawierająca magnez (kasza jęczmienna), który razem z kwasem foliowym i witaminą B12 bierze udział w powstawaniu noradrenaliny i dopaminy. Wpływają one na dobry nastrój, odpowiadają za odczuwanie przyjemności, a także za sprawne działanie mózgu.
Składniki:
- włoszczyzna
- cebula
- 4 ziemniaki
- 4 łyżki kaszy jęczmiennej
- 2 łyżki masła
- listek laurowy
- natka
- dwa suszone grzybki
Przygotowanie: Do półtora litra zimnej wody dodaj kaszę, listek laurowy, grzyby i zagotuj. Włoszczyznę i ziemniaki obierz, oczyść, opłucz, pokrój i wrzuć do wody z kaszą. Gotuj, aż warzywa zmiękną, lekko dopraw do smaku solą (jeśli trzeba). Przed podaniem dodaj masło i posiekaną natkę pietruszki.

Reklama
Reklama
Reklama