Twój słodki ciężar
Ile powinnaś przytyć? Lepiej mniej czy więcej? Czy istnieje coś takiego jak waga idealna dla przyszłej mamy?
Czy wiesz, że groźniejsza jest w ciąży nadwaga niż niedowaga? I to nieprawda, że jeśli więcej przytyjesz, urodzisz większego bobasa. Dzieci grubych kobiet bywają mniejsze. Czasem nawet rodzą się niedożywione, bo organizm otyłej osoby ma większe zapotrzebowanie na składniki odżywcze i czerpie je z pożywienia dla siebie, za mało zostawiając dziecku. Więc warto troszkę się pilnować...
Ile, kiedy?
Dodatkowe kilogramy masz oczywiście zagwarantowane. Powiększa się twoja macica, wykształca łożysko, rosną piersi. Pod skórą gromadzi się grubsza warstwa tłuszczu. W organizmie jest więcej krwi i innych płynów ustrojowych. Do tego dochodzi waga maleństwa i wód płodowych . Pod koniec ciąży na dodatkowe kilogramy składa się ciężar dziecka (około 3 kg), większa macica (1–2 kg), łożysko (1 kg), wody płodowe (2–3 kg), a także większe piersi (1–3 kg)
i tłuszcz, który natura pomaga ci teraz zgromadzić „na wszelki wypadek”. Najlepiej, jeśli utyjesz 10–14 kg. Jeżeli spodziewasz się bliźniąt, twoja waga może jeszcze powiększyć się o ciężar drugiego dziecka (do 3 kg).
Na początku przyrost jest niewielki. Jeśli wymiotujesz, masz mdłości, możesz nawet schudnąć! Przeciętnie w pierwszym trymestrze kobiety tyją 3 kg, w drugim – 5–6 kg (1,5–2 kg na miesiąc), w ostatnim – 4–6 kg. Ale trzymanie się takich ścisłych zasad nie ma sensu, bo u każdej kobiety wygląda to nieco inaczej. Lepiej po prostu jeść z głową.
Kto szybciej?
Jeśli jesteś szczupła, możesz sobie pozwolić na kilka kilogramów więcej. Ale jeżeli przed zajściem w ciążę miałaś nadwagę, uważaj! Kobiety otyłe mają większą skłonność do tycia także podczas ciąży. Uważać musisz też wtedy, gdy rzuciłaś palenie tuż przed ciążą. Poza tym trudniej jest utrzymać właściwą wagę po 30. roku życia.
Lepiej mniej!
Bywa, że nadwaga...