Jajko zawiera proteiny, niemal wszystkie witaminy (w tym cenną witaminę B9, czyli kwas foliowy), karotenoidy, cholinę, niacynę, która reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi, oraz lecytynę, niezbędną do prawidłowej pracy serca i mózgu.
Białko jaja, które ma optymalny dla potrzeb człowieka skład aminokwasów, jest niezastąpionym budulcem organizmu. Atutem jaj jest też wysoka zawartość cynku, wapnia, fosforu i żelaza. Jako jeden z nielicznych produktów spożywczych, jaja zawierają naturalny selen i jod.
Surowe jajko składa się w ponad 70% z wody, w 12% z białka, niecałe 10% przypada na tłuszcz, 1% to składniki mineralne, mniej niż 1% to węglowodany.
Skład chemiczny jaj jest uzależniony od wielu czynników, między innymi: czynników genetycznych, sposobu karmienia niosek, wieku kur, leczenia medycznego.

Reklama

Posłuchaj, co o wartości odżywczej jajek mówi dr hab. Małgorzata Drywień z Katedry Żywienia Człowieka SGGW, ekspert Farmio.

Reklama
Reklama
Reklama