Pieczenie chleba wcale nie jest trudne, choć wymaga nieco pracy. I przestrzegania pewnych reguł, bo do przygotowania ciasta trzeba użyć drożdży (lub zakwasu) i zadbać, by dobrze wyrosło. Ale za to jaki efekt!

Reklama

Jaką mąkę wybrać do pieczenia chleba?

Ważny jest rodzaj mąki. Najbardziej wartościowa jest ta z wysokim oznaczeniem typu (np. 1850, 2000), bo im wyższy, tym mąka bardziej razowa. Ale warto pamiętać, że ciasto z mąki z niższym numerem (np. 500, 580) lepiej wyrasta. Mąkę pełnoziarnistą (razową) najłatwiej kupić w sklepie ze zdrową żywnością. Dostępna jest też specjalna mieszanka mąki chlebowej (nawet z dołączonymi drożdżami).

Pieczemy chleb - zakwas czy drożdże?

Do pieczenia możesz użyć świeżych lub suszonych drożdży (jedna torebka suszonych odpowiada 20 g świeżych). Zamiast nich możesz dodać zakwas lub jego ekstrakt (kupisz go w sklepach ze zdrową żywnością lub w niektórych supermarketach). Pamiętaj, że płyn, czyli mleko lub woda, które wlewasz do ciasta, muszą być ciepłe, bo to sprzyja fermentacji drożdży, dzięki czemu ciasto lepiej wyrasta.
A teraz pora przystąpić do pieczenia. Proponujemy chleb owsiany. Możesz go podać dziecku powyżej 12. miesiąca życia (zawiera płatki owsiane, które maluch musi umieć dobrze pogryźć).

Jak przygotować domowy chleb? Instrukcja krok po kroku

1. Przygotuj składniki na chlebowe ciasto

  • 375 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • opakowanie suszonych drożdży
  • płaską łyżeczkę soli
  • łyżkę brązowego cukru
  • 300 ml letniego mleka
  • 100 ml oleju
  • 125 g płatków owsianych
  • odrobinę mleka do posmarowania ciasta przed pieczeniem
  • 1–2 łyżki płatków owsianych do posypania chleba

2. Mąkę przesiej przez sito do miski i wymieszaj z drożdżami. Dodaj cukier, sól, mleko, olej i płatki owsiane.

Zobacz także

3. Wyrób masę mikserem przez około 5 minut – na początku krótko na niskich obrotach, potem na najwyższych. Można też ręką. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto musi wyraźnie zwiększyć objętość.

4. Wyrośnięte ciasto oprósz mąką, przełóż na stolnicę też posypaną małą ilością mąki i dobrze zagnieć rękami. To ważne, bo podczas takiego zagniatania powstają w cieście pęcherzyki powietrza, dzięki którym chleb jest pulchniejszy.

5. Uformuj podłużny bochen długości około 25 cm i ułóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryj ciasto i odstaw je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Uważaj, żeby nie stało w przeciągu!

Zobacz też: Wszystko o pieczeniu i zapiekaniu

6. Gdy ciasto wyrośnie, ponacinaj jego wierzch w poprzek w kilku miejscach na głębokość 1 cm, używając ostrego noża. Pędzlem umoczonym w mleku posmaruj bochenek i posyp go płatkami owsianymi.

7. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz około 45 minut. Po upieczeniu potrzymaj chleb w piekarniku jeszcze 10 minut. Wyjmij i zostaw do ostygnięcia.

Pamiętaj! Aby sprawdzić, czy chleb jest dobrze upieczony, trzeba go opukać od góry i od dołu. Głuchy pogłos oznacza, że jest gotowy. W przeciwnym wypadku trzeba go jeszcze dopiec.

Aby zmienić smak chleba, dodaj do niego pestki dyni, słonecznika, kminek czy różne suszone zioła. A może spróbujesz wsypać posiekaną natkę pietruszki, orzechy, oliwki czy bakalie?

Konsultacja: Edyta Gulińska, specjalista w dziedzinie żywienia z SGGW.

Reklama

Zobacz też: Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie

Reklama
Reklama
Reklama