Wyniki
Wyniki
Laureaci
Wyniki
Wyniki
Wyniki
ziajka krr
Wyniki
Nivea Klub Rodzica Recenzenta
Wyniki
nivea baby 2w1 krr
Wyniki
Pampers KRR
Wyniki
Wyniki
Wyniki
Wyniki
Stefan Hipp
mat. pras. HiPP
Żywienie

Stefan Hipp specjalnie dla Babyonline.pl: To logiczne, że ekologiczne jedzenie jest zdrowsze!

Czy wiesz, że w słoiczkach dla niemowląt firmy HiPP jest polska wołowina i jagnięcina, marchewka, ziemniaki i zboża? W ekologicznym gospodarstwie na Warmii i Mazurach produkowane są wszystkie te surowce! Z troską o środowisko naturalne i z poszanowaniem praw zwierząt. Właściciel firmy HiPP, pan Stefan Hipp, udzielił nam wywiadu.

Z Panem Stefanem Hippem spotkałam się w ekologicznym gospodarstwie w Podągach na Mazurach, gdzie hoduje się krowy i owce, uprawia zboża oraz warzywa, które później trafiają do słoiczków dla niemowląt. Na własne oczy zobaczyłam swobodnie pasące się krowy, które piją wodę ze strumieni, i owce niespiesznie skubiące trawę na pastwiskach. W tym pięknym miejscu można było niemal usłyszeć jak rośnie marchewka i ziemniaki. A co opowiedział mi Pan Stefan Hipp, właściciel firmy HiPP w czwartym pokoleniu?

– Wszystkie produkty HiPP są ekologiczne. Nawet kosmetyki zawierają dodatki ekologiczne (wyciągi, olejki). Czy zawsze tak było? Jak to się zaczęło?

– Nie zawsze tak było. Mój pradziadek stworzył pierwszy produkt w roku 1899. Zaś w roku 1932 mój dziadek założył firmę rodzinną. Oczywiście w tamtych czasach nikt nie był zainteresowany ekologicznymi produktami. W latach 50. XX wieku mój dziadek zaprzyjaźnił się z panem Muellerem – zapoczątkował on ruch ekologiczny, który się zrodził w tamtym czasie w Szwajcarii. I to on przekonał mojego dziadka, że ekologiczne rolnictwo to dobry sposób uprawy, który pomaga chronić naturę dla następnych pokoleń i produkować zdrowe, wartościowe i wysokiej jakości jedzenie. Dzięki temu w latach 60. mój dziadek i ojciec zaczęli prowadzić pierwsze rozmowy z rolnikami, którzy zaczęli produkować ekologiczną żywność. W tych czasach jedzenie ekologiczne nie było popularne, nie było nawet znane, ale już wtedy produkowaliśmy taką żywność, tylko nikomu o tym nie mówiliśmy. Dopiero na początku lat 90. zaczęliśmy krok po kroku zmieniać nasze produkty tak, by wszystkie ich składniki pochodziły z surowców ekologicznych. I teraz są one już w pełni ekologiczne.

– Jesteście chyba jedyną firmą w Europie, która ma w swojej ofercie tylko ekologiczne produkty dla dzieci? Inni sprzedają  ekologiczne produkty, ale są one częścią większej oferty, zawierającej też produkty z rolnictwa konwencjonalnego.

– Są oczywiście również inne firmy na świecie, które produkują ekologiczne produkty dla dzieci, ale my jesteśmy jedyną, która ma tak szeroką ofertę produktów tylko ekologicznych. Jesteśmy największym na świecie przetwórcą ekologicznych surowców, nikt na świecie nie przetwarza ich tak dużo jak my. I to jest nasza tradycja już od ponad 50 lat, czyli od bardzo dawna.

– Z ilu krajów na świecie pochodzą surowce, z których HiPP produkuje jedzenie dla niemowląt?

– Z ponad 30 krajów. Oczywiście jednym z głównych są Niemcy. Stamtąd pochodzi większość mleka, warzyw, wołowiny. Owoce oczywiście pochodzą z całego świata: z południowej Europy, z Ameryki Południowej. Ale znamy wszystkie gospodarstwa, od których kupujemy surowce. Jeśli kupisz słoiczek HiPP i podasz nam kod z tego słoiczka, możemy dokładnie powiedzieć, od którego rolnika pochodzą surowce – od którego sadownika jabłko, które jest w słoiczku, czy od jakiego hodowcy wołowina.

– A dlaczego warto jeść ekologiczne produkty?

– Ważne są dwie sprawy. Pierwsza to to, że wierzę, że ich jakość jest lepsza, bo są wolne do pestycydów i innych chemicznych związków (używanych w rolnictwie konwencjonalnym). Po drugie, zdecydowanie lepiej smakują.  A poza tym to udowodnione, że mają więcej witamin i składników mineralnych. Więc to po prostu logiczne, że są lepsze. Kolejna sprawa to to, że nie ma lepszego sposobu na ochronę naszego środowiska niż kupowanie i wytwarzanie produktów ekologicznych. Dzięki temu nasze środowisko jest czyste i bezpieczne.

– Jakie surowce pochodzą z gospodarstwa, które firma HiPP prowadzi w Polsce w Podągach na Mazurach?

– W Polsce uprawiamy różne rodzaje zbóż: pszenicę, orkisz, żyto, owies, a także warzywa: marchew, ziemniaki. Hodujemy tu też zwierzęta, z których pozyskujemy mięso: jagnięcinę, cielęcinę i wołowinę.

Zobacz też: Ekologiczne jedzenie dla dzieci - dlaczego jest lepsze?

Kawa w ciąży: czy można ją pić i czy jest bezpieczna? Skutki przyjmowania kofeiny w ciąży

dziecko, pole
fotolia
Żywienie
Zdrowy posiłek twojego dziecka zależy od … dżdżownic!
Sprawdź, co mają wspólnego dżdżownice i obiadki dla dzieci. Stefan Hipp (producenta znanej wszystkim zdrowej żywności dla niemowląt i małych dzieci marki HiPP) tłumaczy, dlaczego żywność dla dzieci powinna pochodzić z gospodarstw ekologicznych.

Jak dbać o zdrowie dziecka? Jednym z najważniejszych czynników wpływających na zdrowia dziecka jest właściwe odżywianie . Żyjemy w świecie, w którym lista składników E na większości produktów spożywczych ciągnie się, jak włoski makaron, a w produktach dziecięcych ciężko znaleźć takie, które nie zawierają substancji dodatkowych, a także syropu glukozowo-fruktozowego czy dużej ilości cukru. Doskonale wiemy jak negatywny wpływ na zdrowie dziecka , mogą mieć tego typu substancje. Niestety stojąc przed półką sklepową, która aż ugina się od ilości produktów, ciężko przebrnąć rzez wszystkie etykiety, by znaleźć ten właściwy, zdrowy produkt. Są wciąż jednak firmy, które szczególną uwagę przykładają nie tylko do tego, by nie dodawać chemicznych substancji , ale również zwracają uwagę na jakość gleby , na której rosną warzywa czy owoce wykorzystywane do produkcji produktów dla dzieci . Dlaczego? Bo zdrowa gleba jest warunkiem zdrowej żywności dla dziecka i podstawą rolnictwa ekologicznego . Zdrowa gleba -> zdrowe rośliny -> zdrowe zwierzęta -> zdrowe dziecko Czy wiesz, że w dzisiejszych czasach w USA z jednego hektara ziemi można wyprodukować żywność tylko dla JEDNEJ osoby?! Dla porównania: Egipcjanie i Aztekowie potrafili wyżywić 15 osób z hektara ziemi. Jak widać osiągnięcia rolnictwa opartego na technice i chemii , pomimo stosowania inżynierii genetycznej na szeroką skalę nie zwiększyły wydajności gleby. Zwiększona produkcja, stosowanie coraz silniejszych pestycydów działają wręcz odwrotnie – skutkują tym, że rośliny gorzej rosą. Odbudowa wyjałowionej gleby , by odzyskała żyzność i dawała obfite plony, jest niezwykle czasochłonna, ale tylko taka gleba potrafi rodzić zdrowe rośliny. Należy więc troszczyć się o nią. I tu właśnie dużą rolę odgrywają dżdżownice. Co mają wspólnego dżdżownice i obiadki dla...

serwis rasowy HiPP
Żywienie
Dlaczego mięso z hodowli ekologicznej jest zdrowsze? 4 argumenty
Stefan Hipp, właściciel farmy ekologicznej na Mazurach (także producent znanej wszystkim zdrowej żywności dla niemowląt i małych dzieci marki HiPP), opowiada, czym różni się ekologiczne mięso od tego wyhodowanego w warunkach przemysłowych. Sprawdź, dlaczego warto kupować mięso ze zrównoważonej, ekologicznej hodowli.

Ekojedzenie jest zdrowsze niż „zwyczajne” – często to słyszymy. Ale dlaczego mamy mu bardziej ufać? Oto odpowiedzi ekohodowcy, Stefana Hippa.   1. W gospodarstwie ekologicznym nie stosuje się leków profilaktycznie W ekologicznym chowie zwierząt nie stosuje się leków „na zapas”, żeby zwierzęta nie chorowały, co jest częste w hodowlach konwencjonalnych . Lekarstwa podaje się tylko wtedy, kiedy zwierzę jest naprawdę chore. Jesteśmy bardzo ostrożni także po wyzdrowieniu zwierzęcia. Po zastosowaniu leków odczekujemy z ubojem nie tylko (zalecany okres – określony przez normy wymagane prawem UE dotyczącym rolnictwa ekologicznego ), aż zwierzę odzyska formę i po lekach nie zostanie w organizmie nawet ślad, ale nawet wręcz wydłużamy ten czas trzykrotnie.  Po prostu w rolnictwie konwencjonalnym te normy są łagodniejsze, ale my stosujemy się do tych obowiązujących w rolnictwie ekologicznym lub nawet sami jeszcze bardziej te normy sobie zaostrzamy, jeśli uznamy to za konieczne.   Ciąża: dieta bogata w kwas foliowy – gotowy jadłospis!   2. Zwierzęta żyją dłużej i rozwijają się w sposób naturalny, bez „wspomagaczy” Druga zasadnicza różnica to znacznie dłuższy okres, w jakim pozwala się zwierzętom rosnąć i rozwijać się, zanim znajdą się na polskich stołach. Np. jeśli chodzi o drób, to w rolnictwie konwencjonalnym można przekazywać go do uboju już po 30 dniach życia. Hodowla ekologiczna wydłuża ten czas do 90 dni. To oczywiście nieco komplikuje pracę nam, hodowcom, bo wydłuża okres karmienia zwierząt itp., ale znacząco wpływa na jakość mięsa, co jest dla nas priorytetem.   3. Wszystkie zwierzęta dużo przebywają na wolnym wybiegu Na zwykłej fermie kurzej czy u konwencjonalnego hodowcy krów lub owiec na ubój, zwierzęta mogą przez całe swoje życie stać w hali przywiązane, bez...

mama, dziecko, jabłka, dziewczynka
Żywienie
Bio, organic czy eko, czyli o żywności ekologicznej
Coraz głośniej robi się o żywności ekologicznej, czyli wytwarzanej w sposób przyjazny dla natury i człowieka. O co w tym wszystkim chodzi? Dlaczego takie jedzenie jest lepsze niż to pochodzące z rolnictwa konwencjonalnego? I dlaczego nie ma pewności, że żywność GMO jest bezpieczna? Wyjaśniamy.

Jedzenie ekologiczne wygląda mniej apetycznie, warzywa, owoce są mniejsze i droższe niż zwykłe. Ale… za to jest smaczniejsze i zdrowsze , bo zawiera więcej składników odżywczych, a mniej szkodliwych pozostałości środków ochrony roślin i metali ciężkich. To nie tylko moda Produkty eko powinny jeść zwłaszcza kobiety w ciąży, niemowlęta i małe dzieci. Głównie dlatego, że nie zawierają pestycydów , które spożywane przez lata nawet w małych ilościach są groźniejsze niż zjadane krótko w większych dawkach. Toksykolodzy są zgodni: powodują zakłócenia rozwoju, obniżenie odporności, nieprawidłowy metabolizm, zmiany nowotworowe, neurologiczne, wady wrodzone, problemy z płodnością. Udowodniono to na zwierzętach – te, które miały paszę ekologiczną , były bardziej płodne niż te na paszy konwencjonalnej. Nic dziwnego, że producenci żywności dla dzieci oznaczają swoje produkty unijnym znakiem: „Rolnictwo ekologiczne”. Szukaj unijnego ekologo Takiego unijnego znaku mogą używać wszystkie polskie certyfikowane gospodarstwa ekologiczne od 1 lipca 2010 roku. Kupując produkt ze znakiem „Rolnictwo ekologiczne”, masz gwarancję, że 95% jego składników zostało wyprodukowanych metodami ekologicznymi i spełnia on wymogi systemu certyfikacji. Zobacz też: Ekologiczne jedzenie dla dzieci - dlaczego jest lepsze? Jak kurka z podwórka Żywność ekologiczną na świecie różnie się nazywa, np. w Niemczech – „bio”, w Wielkiej Brytanii – „organic”. To to samo co nasze „eko”. Nie daj się jednak nabrać na ogólną nazwę „ zdrowa żywność ”. Tak określane (z powodów „marketingowych”) bywają produkty podszywające się pod eko. Prawdziwy produkt ekologiczny musi spełniać wiele wymagań i być dobrze oznakowany. To gwarancja, że kontroli podlega nie tylko produkt końcowy, lecz...

Nasze akcje
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Współpraca reklamowa
Kobieta czyta książkę
Zakupy
Tej książce ufają miliony rodziców! Czy masz ją na półce?
Współpraca reklamowa
łojotokowe zapalenie skóry
Pielęgnacja
Test zakończony sukcesem! 99% osób poleca te kosmetyki
Współpraca reklamowa
Polecamy
Porady
kiedy nie można odliczyć ulgi na dziecko
Aktualności
Kiedy nie można odliczyć ulgi na dziecko? Przepisy w 2023
Ewa Janczak-Cwil
rekrutacja do szkół podstawowych
Aktualności
Rekrutacja do szkoły podstawowej 2023: zasady, zapisy. Kiedy zaczyna się nabór?
Ewa Janczak-Cwil
przedszkole integracyjne
Edukacja
Przedszkole integracyjne: co to jest, dla kogo? Program
Magdalena Drab
Rekrutacja do szkół średnich: jak wygląda, ważne terminy, obliczanie punktów
Aktualności
Rekrutacja do szkół średnich: kiedy składa się papiery do liceum? Kalendarz 2023
Luiza Słuszniak
Ile może zarobić dziecko, żeby nie stracić ulgi
Prawo i finanse
Ile może zarobić dziecko, żeby nie stracić ulgi – aktualne przepisy
Ewa Janczak-Cwil
Wielki Post: co to jest, ile trwa, historia, symbole
Święta i uroczystości
Wielki Post: ile trwa, historia, symbole, jak się go obchodzi? Kiedy się zaczyna i kończy w 2023 roku?
Luiza Słuszniak
Dzień Wagarowicza
Czas wolny
Dzień wagarowicza 2023 – kiedy obchodzimy i jak go spędzić?
Dominika Bielas
Rekolekcje wielkopostne: co to jest, ile trwają, co mają na celu
Święta i uroczystości
Rekolekcje wielkopostne: co to jest, ile trwają, co mają na celu i czy są obowiązkowe
Luiza Słuszniak
pierwszy dzień wiosny
Czas wolny
Pierwszy dzień wiosny 2023 – kiedy wypada, jak się obchodzi? (tradycje i zwyczaje)
Ewa Janczak-Cwil
Czy alimenty wlicza się do dochodu
Prawo i finanse
Czy alimenty wlicza się do dochodu: czy liczą się do zasiłku rodzinnego i do kredytu?
Milena Oszczepalińska
Nabór elektroniczny do szkół i przedszkoli 2023
Uczeń
Nabór elektroniczny do szkół i przedszkoli 2023
Luiza Słuszniak
Pewniaki na egzamin ósmoklasisty z języka polskiego
Język polski
Pewniaki na egzaminie ósmoklasisty: co warto powtórzyć przed egzaminem z języka polskiego?
Luiza Słuszniak
AMR, schemat żywienia niemowląt
Dieta
Schemat żywienia niemowląt: aktualne zalecenia 2023
Magdalena Drab
olej z wiesiołka
Starania o dziecko
Olej z wiesiołka na płodność: czy pomaga zajść w ciążę?
Magdalena Drab
poród w szpitalu
Poród naturalny
Chwyt Kristellera – co to jest, jak wygląda, czym grozi i czy to legalne?
Luiza Słuszniak
Marzanna: co to jest i jak wygląda? Co symbolizuje obrzęd topienia marzanny?
Aktualności
Marzanna: jak wygląda, co symbolizuje topienie marzanny?
Luiza Słuszniak
Edukacja
Rodzaje przedszkoli: poznaj typy przedszkoli, by wiedzieć, które będzie najlepsze dla twojego dziecka
Luiza Słuszniak
Egzamin ósmoklasisty 2022  z języka polskiego. Zakres materiału
Uczeń
Egzamin ósmoklasisty 2023 z języka polskiego: co trzeba umieć, zakres materiału
Luiza Słuszniak