gotowanie, dziecko
Panthermedia
Żywienie

8 sekretów zdrowego gotowania dla dziecka

Ważne jest nie tylko to, co dajesz dziecku do jedzenia, ale też jak przyrządzasz posiłki. Zdradzimy ci kilka sekretów zdrowego gotowania.
Anna Stolarczyk - dietetyk
dr inż. Anna Stolarczyk
Konsultacja merytoryczna

Wystarczy, że zmienisz niektóre stare nawyki w kuchni, a potrawy będą smaczne i pełne witamin oraz składników mineralnych. Schabowy z panierką (nasiąkniętą tłuszczem), frytki (usmażone na wykorzystywanym już wcześniej oleju) i warzywa (długo gotowane w wodzie) - czy tak wyglądają obiady, które gotujesz? Sycące, smakowite i bardzo... niezdrowe, bo źle przygotowane. Zdradzimy ci kilka sekretów, by zdrowe gotowanie nie miało przed tobą tajemnic.

1. Warzywa i owoce podawaj surowe

Staraj się, by twoi najbliżsi jedli jak najwięcej surowych warzyw i owoców (gotując, pozbawiasz je wielu cennych składników). Najwięcej witamin jest pod skórką, dlatego warzywa obieraj jak najcieniej. Inaczej wyrzucisz to, co najzdrowsze! Obrane jarzyny myj w całości i dopiero potem je krój, by nie wypłukiwać witamin. Zawsze wrzucaj warzywa na wrzątek i gotuj je bardzo krótko – powinny być półtwarde.

Zobacz też: Jak zacząć zdrowiej jeść i karmić dziecko?

2. Do gotowania używaj jak najmniej wody

Kiedy zalewasz warzywa dużą ilością płynu, znajdujące się w nich cenne witaminy i składniki mineralne rozpuszczają się w wodzie, którą potem wylejesz. Oczywiście trudno ugotować ziemniaki „na sucho”. Ale do przygotowania marchewki z groszkiem wystarczy tylko tyle wody, by przykryła ona warzywa. Do gotowania wykorzystywany jest przede wszystkim płyn zawarty w żywności. Kiedy nakryjesz garnek przykrywką, woda zaczyna parować, następnie się skrapla, a potem znów paruje. Potrawa dusi się wtedy we „własnym sosie”. Po ugotowaniu warzyw w garnku nie powinno być w ogóle wody do odlania. W taki sposób nie można oczywiście ugotować ryżu, makaronu ani kaszy, ponieważ te produkty potrzebują dużej ilości płynu, który wchłoną.

3. Gotuj w odpowiedniej temperaturze

Surowe i niedogotowane posiłki mogą być przyczyną zatrucia pokarmowego. Dlatego musisz dbać o odpowiednią temperaturę gotowania. Wygodnym sprzętem jest szybkowar. Potrawy gotują się w nim błyskawicznie i tracą przy tym znacznie mniej witamin. Jeśli nie masz szybkowaru, sprawdzaj, czy naczynie, którego używasz, jest właściwie nagrzane. Możesz też kupić patelnie ze specjalnymi testerami, które wskazują, czy naczynie jest gotowe do użycia.
Są także domowe sposoby sprawdzenia temperatury. Jeżeli przygotowujesz potrawę w garnku, nakryj go pokrywką. Przed smażeniem możesz zaś wykonać tzw. test wody. Na nagrzaną patelnię strząśnij kilka kropel. Jeżeli najpierw krążą po powierzchni, a dopiero potem wyparowują, to oznacza, że naczynie ma odpowiednią temperaturę. Nigdy jednak nie wykonuj tego testu na patelni, na której rozgrzałaś dużą ilość oleju czy oliwy. Pod wpływem parującej wody tłuszcz zacznie pryskać i możesz się poparzyć. Nie smaż też mięsa na patelni, która jest tak gorąca, że tłuszcz dymi.
Unikaj zalewania produktów zimną wodą i dopiero gotowania ich. Podczas smażenia jak najczęściej mieszaj potrawy. To nie tylko sposób, by uchronić posiłek przed przypaleniem. Kiedy mieszasz potrawę, skracasz czas jej przyrządzania, bo produkty szybciej się ogrzewają. Dzięki temu uda ci się zachować jak najwięcej wrażliwych na ciepło substancji. Gdy podgrzewasz potrawy w kuchence mikrofalowej, nigdy nie programuj temperatury wyższej niż zalecana, bo zniszczysz wiele składników odżywczych.

Zobacz też: A, B, C czy D – które witaminy są najważniejsze dla dziecka?

8 rzeczy, którymi karmisz dziecko, a są toksyczne [WIDEO]

kuchnia, ciąża, kobieta, mama, jedzenie
Dieta w ciąży
7 sposobów na lepszą dietę w ciąży
W ciąży kieruj się prostą zasadą: gdy coś jesz, to samo je dziecko. Dlatego jakość produktów, z których przyrządzasz posiłki, ma teraz ogromne znaczenie.

1. W ciąży przestaw się na zdrowe śniadania Zwykle wypijałaś duszkiem kawę i zagryzałaś zwykłym pieczywem? Teraz od rana stawiaj na zdrowe produkty, do który należą: naturalny sok z owoców, pełnoziarniste płatki, świeże owoce, orzechy, np. dorzucone do muesli polanego kefirem lub naturalnym jogurtem. Kasza jaglana z suszonymi owocami, owsianka z mlekiem to pyszny zastrzyk energii, który pozwoli ci dobrze zacząć dzień. Jeśli masz ochotę na herbatę, nie parz mocnej i zaakceptuj jej naturalny smak.   2. Miej przy sobie coś do jedzenia Zdrowa dieta w ciąży może też uwzględniać przekąski, a także zachcianki , ale tylko te, które są zdrowe. Staraj się zawsze mieć pod ręką własne zdrowe przekąski : np. świeże lub suszone owoce, malutkie kanapki jarzynowe, kilka ryżowych sucharów albo marchewkę.   3. Zaczynaj posiłki w odpowiedni sposób Posiłki najlepiej rozpoczynać sałatką z warzyw sezonowych, przyprawionych oliwą z oliwek, solą morską z ziołami albo świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Dieta w ciąży bogata w te składniki sprawi, że nie będziesz się czuła ociężale.   4. Nie gotuj za długo potraw Gotuj na parze, grilluj albo szybko podsmażaj. Unikaj smażenia w głębokim tłuszczu i długiego gotowania, które pozbawia potrawy cennych witamin. Sprawdź: 10 najważniejszych witamin i minerałów w ciąży   5. Nie namaczaj warzyw Zwłaszcza warzyw liściastych. Moczenie ich w wodzie oznacza wielką stratę witamin. Gdy będziesz przygotowywać sałatkę, pokrój sałatę kilka minut przed jej podaniem. Poznaj: 4 suplementy, które musisz przyjmować w ciąży   6. Nie zapominaj o białku Postaraj się, by w twojej codziennej diecie były dwie lub trzy porcje białka roślinnego, pełnego ziarna zbóż, jak również owoców, warzyw i jarzyn. Możesz również podnieść wartość białkową swoich posiłków,...

fotolia.com
Dieta
Talerz pełen witamin, czyli przygotowanie jedzenia dla dziecka
Odpowiadamy na pytania o mrożonki i oleje w diecie dziecka. Podajemy praktyczne sposoby zachowania witamin podczas gotowania - to ważne zwłaszcza przy żywieniu niemowlęcia. Zobacz, jak przygotować naprawdę wartościowe posiłki dla dziecka.

Witaminy dla dziecka - jak ich nie utracić gotując posiłki W trakcie niewłaściwego przechowywania produktów i ich przygotowywania mogą one stracić wiele swoich wartości. Co możesz robić, by temu zapobiec? Warzywa gotuj w małej ilości wody, wykorzystaj ją potem na sos lub zupę. ​Przyrządzaj potrawy tuż przed podaniem ich dziecku. Mając do wyboru żywność mrożoną i puszkowaną, wybieraj mrożonki (gotuj je bez wcześniejszego rozmrażania). Surówki sporządzaj ze świeżo pokrojonych warzyw, inaczej tracą wiele witamin, głównie C i z grupy B. Używaj naczyń ze stali nierdzewnej. Gotowanie w garnkach miedzianych zubaża potrawy o witaminy C, E, kwas foliowy. Warzywa strączkowe, makaron, ryż, mąkę przechowuj w ciemnych pojemnikach, gdyż promienie słoneczne niszczą zawartą w nich witaminę B2 . Nie wystawiaj mleka i jego przetworów na działanie promieni słonecznych, gdyż tracą witaminy A, D, B2. Mrożonki dla dziecka Zimą i wczesną wiosną nie ma świeżych warzyw i owoców, ale można korzystać z mrożonych. Zachowują one większość składników odżywczych. W mrożonym szpinaku znajduje się prawie tyle samo witamin, co w świeżym. Ale uwaga: jeśli przechowujesz go w temperaturze pokojowej, już po dwóch dniach ilość witamin maleje o ponad połowę! Podobnie dzieje się z owocami: przechowywane w nieodpowiednich warunkach, tracą swoją wartość odżywczą. Dlatego zimą warto podawać dziecku mrożonki: dzięki temu nie jest skazane tylko na banany, pomarańcze i marchewkę, a każdego dnia może zjeść inną jarzynkę czy owoce. Olej w diecie dziecka Jeżeli chodzi o oleje i oliwy, nie ma specjalnej różnicy między podawaniem ich dziecku i dorosłym. Pamiętaj tylko, że nie wszystkie oleje nadają się do smażenia potraw. Powinno się do tego używać oliwy z oliwek oraz oleju rzepakowego. Natomiast takie oleje, jak...

Żywienie
Jak zdrowo gotować
Tak przygotowane dania są łatwo strawne, a więc odpowiednie także dla niemowląt.

Tak przygotowane dania są łatwo strawne, a więc odpowiednie także dla niemowląt. Do gorącej lub zimnej wody To dwie różne techniki gotowania. Pierwsza polega na tym, że produkty wkładasz do zimnej wody, druga – do wrzątku. Jeśli zależy Ci, by jak najwięcej ich aromatu i smaku przeszło do wywaru, włóż je do zimnej wody. Tak gotuje się np. zupy i rosół. Jarzyny wkładaj jednak do wrzątku. Dotyczy to też mięsa, jeśli chcesz, by zachowało smak. Nasza rada. W każdym przepisie znajdziesz informacje o czasie gotowania. Zacznij go odliczać od chwili, gdy woda zacznie znowu wrzeć po włożeniu tego, co chcesz ugotować. Pamiętaj, że wysoka temperatura niszczy witaminy, więc gotowania nie przedłużaj niepotrzebnie. Gotowanie na wolnym ogniu To znaczy, że temperaturę wody trzeba stale utrzymywać na granicy wrzenia (zagotuj ją, włóż produkt i zmniejsz płomień). W ten sposób gotuje się ryż i kasze, świeżą lub mrożoną rybę, namoczoną uprzednio fasolę, groch, suszone owoce (wkładaj je do zimnej wody), a także jajka w koszulkach (wkładaj je do wrzątku), pulpety. Nasza rada. Na wolnym ogniu podgrzewaj też parówki – jeśli woda silnie się gotuje, pęka skórka. Gotowanie na parze Użyj do tego specjalnego garnka lub metalowego koszyczka (można go kupić osobno). Taki koszyczek umieść nad wrzątkiem, bez zanurzania w wodzie. Garnek musi być przykryty. Potrawy osól dopiero po ugotowaniu. Mają one więcej witamin i soli mineralnych oraz zdecydowanie lepszy smak. Nasza rada. Na parze możesz też odgrzewać pierogi, ryż, a także jarzyny. Jeśli boisz się, że ostygnie ci ugotowany kalafior, fasolka szparagowa lub brokuły (najlepiej byłoby je podać od razu), nie trzymaj ich w wodzie. Lepiej będzie odgrzać je właśnie na parze. Gotowanie w kąpieli wodnej Mały garnek lub miskę zanurz w większym, w którym gotuje się woda – powinna...

Nasze akcje
dziecko na szczepieniu
O szczepieniach
Szczególne znaczenie szczepień przeciw pneumokokom u niemowląt i dzieci w dobie pandemii COVID-19
Partner
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Partner
Kobieta czyta książkę
Zakupy
Tej książce ufają miliony rodziców! Czy masz ją na półce?
Partner
łojotokowe zapalenie skóry
Pielęgnacja
Test zakończony sukcesem! 99% osób poleca te kosmetyki
Partner
Polecamy
Porady
jak pobrać bon turystyczny
Prawo i finanse
Jak pobrać i aktywować bon turystyczny: instrukcja rejestracji na PUE ZUS (krok po kroku)
Milena Oszczepalińska
ukraińskie imiona
Imiona
Ukraińskie imiona: męskie i żeńskie + tłumaczenie imion ukraińskich
Joanna Biegaj
cytaty na urodziny
Cytaty i przysłowia
Mądre i piękne cytaty na urodziny –​ 22 sentencje urodzinowe
Joanna Biegaj
Ile dać na Chrzest?
Święta i uroczystości
Ile wypada dać na chrzciny w 2022 roku? – kwoty dla rodziny, chrzestnych i gości
Luiza Słuszniak
gdzie nad morze z dzieckiem
new badge ranking small
Niemowlę
Gdzie nad morze z dzieckiem? TOP 10 sprawdzonych miejsc dla rodzin z maluchami
Hanna Szczesiak
ospa u dziecka a wychodzenie na dwór
Zdrowie
Ospa u dziecka a wychodzenie na dwór: jak długo będziecie w domu? Czy podczas ospy można wychodzić?
Milena Oszczepalińska
5 dni opieki na dziecko
Prawo i finanse
5 dni opieki (urlop na dziecko) – wszystko, co trzeba wiedzieć o nowym urlopie
Joanna Biegaj
pesel po 2000
Prawo i finanse
PESEL po 2000 - zasady jego ustalania
Agnieszka Majchrzak
hiszpańskie imiona
Imiona
Najczęściej nadawane hiszpańskie imiona - ich znaczenie oraz polskie odpowiedniki
Joanna Biegaj
Bon turystyczny: jak wykorzystać w 2022?
Aktualności
Gdzie można wykorzystać bon turystyczny – lista podmiotów + zmiany przepisów
Ewa Janczak-Cwil
Urlop ojcowski
Prawo i finanse
Urlop ojcowski 2022: ile dni, ile płatny, wniosek, dokumenty
Magdalena Drab
przedmioty w 4 klasie
Aktualności
Jakie są przedmioty w 4 klasie szkoły podstawowej w roku szkolnym 2022/2023? [LISTA]
Ewa Janczak-Cwil
300 plus
Prawo i finanse
300 plus 2022 – dla kogo, kiedy składać wniosek?
Małgorzata Wódz
na komary dla niemowląt
Zdrowie
Co na komary dla niemowląt: co wolno stosować, czego unikać?
Ewa Janczak-Cwil
urwany kleszcz
Zdrowie
Urwany kleszcz: czy usuwać główkę kleszcza, gdy dojdzie do jej oderwania?
Ewa Janczak-Cwil
Bon turystyczn atrakcje dla dzieci
Czas wolny
Bon turystyczny – atrakcje dla dzieci, za które można płacić bonem
Ewa Janczak-Cwil
300 plus dla zerówki 2021
Aktualności
300 plus dla zerówki w 2022 roku – czy Dobry Start obejmuje sześciolatki?
Joanna Biegaj
rekrutacja do liceum
Wychowanie
Jak wygląda rekrutacja do liceum 2022/2023? Jak dostać się do dobrego liceum?
Joanna Biegaj