Potrawy grillowane nadają się dla dzieci od trzeciego roku życia. O ich popularności decyduje nie tylko to, że przyrządzone w ten sposób mięso jest smaczne, kruche i soczyste, a jarzyny (np. papryka, cukinia, pomidory) lepsze niż gotowane. Równie ważne jest wspólne biesiadowanie. Przestrzegaj jednak pewnych zasad: koniecznie używaj tacki, na którą będzie skapywał tłuszcz (dym ze spalonego tłuszczu jest szkodliwy) i nie przypiekaj za bardzo mięsa. Zawsze sprawdzaj, czy się upiekło!
Nasza rada: Możesz grillować także ryby i lubiane przez maluchy kotlety mielone (zawiń je w folię aluminiową).

Reklama

Grillowane mięsko

Szaszłyki z ananasem
- 1 kg kiełbasek do pieczenia
- świeży ananas
- 2 cytryny
- 1 pokruszony listek laurowy
- 3 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Z cytryn wycisnąć sok i wymieszać z miodem i przyprawami. Ananasa obrać, pokroić na kawałki równej wielkości i włożyć do marynaty na 30 minut. Kiełbaski pokroić na 2 cm kawałki i na przemian z kawałkami ananasa nabijać na patyczki do szaszłyków. Polać rozpuszczonym masłem i położyć na grillu. Piec 10 minut, co jakiś czas obracając i polewając pozostałą marynatą.

Grillowany kurczak z sosem
- 50 dag mięsa z piersi kurczaka
- limonka
- sól
- biały pieprz
- pół szklanki jogurtu naturalnego niskotłuszczowego
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na porcje, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na pół godziny. Limonkę wyszorować, zetrzeć skórkę na tarce z małymi otworami, wycisnąć sok, przyprawić. Mięso położyć na ruszcie, grillować po ok. 5 minut z każdej strony, podawać z sosem.

Szaszłyki z jarzynami
- plaster chudej cielęciny (20 dag)
- 5 małych ziemniaków
- 10 różyczek brokułu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- czarny pieprz
- słodka papryka w proszku
- odrobina suszonego oregano
- 4 grube drewniane patyczki do szaszłyków namoczone przez 15 minut w zimnej wodzie
Cielęcinę umyj, osusz, pokrój w paski o grubości ok. 1,5 cm, a potem w kostkę. W szklance wymieszaj oliwę z pieprzem, słodką papryką i oregano. Marynatą zalej mięso i pozostaw w lodówce na godzinę. W tym czasie ziemniaki cienko obierz, opłucz i ugotuj w lekko osolonej wodzie al dente. Brokuły zblanszuj (zalej wrzątkiem na 2 minuty i odcedź). Nadziewaj na patyczki do szaszłyków na przemian kostkę mięsa, pół ziemniaka i brokułową różyczkę. Szaszłyki ułóż na tacce, polej pozostałą marynatą i grilluj 20–30 minut. Co jakiś czas je obracaj. Podaj z jogurtowym sosem, zdejmując wcześniej z patyczków.

Zobacz także

Grillowana rybka

Łosoś z grilla
- 4 dzwonki łososia
- 2 cebule
- pół szklanki śmietany
- sok z cytryny
- skórka z cytryny
- 3 łyżki posiekanej pietruszki
- sól
Wymieszać śmietanę z solą i skórką cytrynową. Umyć i osuszyć dzwonki łososia. Natrzeć śmietaną. Upiec na grillu. Obraną cebulę drobno pokroić. Skropić sokiem z cytryny. Posypać łososia. Idealnie pasuje do frytek.

[CMS_PAGE_BREAK]

Grillowane warzywka

Grillowane pomidory
- 6 pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 3 dag masła
- oregano
- sól
- pieprz
Umyć, osuszyć pomidory i naciąć na krzyż po przeciwnej stronie ogonka. Obrać czosnek. Posiekać. Rozetrzeć z solą. Posmarować w miejscu nacięcia. Oprószyć oregano, solą i pieprzem. Położyć kawałek masła na każdym pomidorze. Grillować pięć minut na tacce aluminiowej.

Pieczone ziemniaki z grilla
- 10 dużych ziemniaków
- natka pietruszki
- koperek
- sól
- pieprz
- majonez
Ziemniaki umyć, osuszyć. Każdy z ziemniaków owinąć szczelnie w folie aluminiową. Ziemniaki ułożyć na średniej wysokości na grillu i piec do miękkości (około 40 minut). W tym czasie 4 łyżki majonezu wymieszać z posiekanym koperkiem i natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Po wyjęciu z folii aluminiowej ziemniaki obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, spożywać maczając w sosie.

Marchewka z grilla
- 4 duże marchewki
- 2 duże cebule
- puszka kukurydzy
- masło
- sól
- pieprz
Obrać marchewkę i cebulę. Zetrzeć. Odsączyć kukurydzę. Warzywa wymieszać i przyprawić. Rozłożyć na folii aluminiowej. Posypać wiórkami masła. Zawinąć. Piec, aż marchewka będzie miękka, ok. 7 minut. Od razu podawać.

Coś na deserek...

Grillowe banany z lodami
- banany
- lody waniliowe i czekoladowe
Ułożyć nieobrane banany na grillu. Umieścić je wysoko nad żarem. Piec aż skórka stanie się czarna. Przełożyć na talerz. Wzdłuż naciąć. Delikatnie rozchylić skórkę i miąższ. W przygotowane miejsce nałożyć lody.

Grillowane jabłka z grilla
- 2 jabłka
- sok z cytryny
- 2 dag masła
- 4 łyżki płynnego miodu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- łyżka cukru
Umyć i obrać jabłka. Usunąć gniazda nasienne. Pokroić w plastry. Skropić sokiem z cytryny. Na małym ogniu połączyć miód i masło. Stale mieszać, żeby się nie przypaliło. Grillować jabłka po ok. 3 minuty z każdej strony. Smarować co jakiś czas mieszanką z masła i miodu. Oprószyć cynamonem i cukrem.

Reklama

Życzymy przyjemnego grillowania!

Reklama
Reklama
Reklama