Masz szczupłe dziecko, może nawet bardzo szczupłe, i myślisz – moja córka (albo syn) może jeść i pić, co chce, bo nie tyje? Błąd! Opublikowano badania naukowe, które wskazują na to, że jeśli dziecko regularnie pije dosładzane napoje, może mieć w przyszłości kłopoty z pamięcią. Kłopoty te wcale nie wynikają z bezpośredniego wpływu cukru na mózg. Pewną ważną rolę w tym mechanizmie odgrywa... brzuch dziecka.

Reklama

Co mają wspólnego jelita z mózgiem?

Naukowcy z dwóch amerykańskich uczelni, University of Georgia oraz University of Southern California odkryli, że spożywanie słodzonych napojów w dzieciństwie zaburza w dorosłości pracę części mózgu zwanej hipokampem. To ta część odpowiada za zdolność uczenia się oraz zapamiętywania. Winowajcą jest bakteria, która pod wpływem cukru z napojów nadmiernie namnaża się w jelitach. Chodzi o bakterię Parabacteroides.

O tym, że to ona ponosi winę za gorsze uczenie się i pamięć, przekonano się, wszczepiając jej duże ilości do jelit zwierząt, których nigdy nie pojono słodzonymi napojami. Efekt był identyczny – w dorosłości zwierzęta cierpiały na pogorszenie pamięci. Im więcej ich było w ich jelitach, tym gorzej pracował hipokamp.

Słodka dieta dzieci wróży kłopoty

Dzieci kochają słodycze, a krzyczące do nich ze sklepowych półek łakocie są pełne cukru. Nie każdy jednak wie, że w wielu przypadkach największym źródłem cukru w diecie dziecka są nie batoniki czy cukierki, ale słodzone napoje. Jak wykazali naukowcy, podawanie ich dzieciom może przeszkadzać w prawidłowym kształtowaniu się funkcji hipokampa, który odgrywa niezmiernie ważną rolę w rozwoju pamięci, zdolności do uczenia się, ale też do kontrolowania własnego zachowania. To prawidłowo działający hipokamp odpowiada za to, że potrafimy działać w przemyślany, planowany sposób.

Mniej cukru, więcej ruchu!

Hipokamp kształtuje się przez całe dzieciństwo, a nawet jeszcze po 18. urodzinach. Jeśli dziecko będzie w tym czasie spożywało nadmiar cukru, np. będzie często piło słodzone napoje (uwaga też na wodę smakową!), jego hipokamp może nie w pełni się ukształtować, co spowoduje kłopoty intelektualne. A wszystko przez bakterie, które kochają cukier i pod jego wpływem namnażają się, zaburzając skład mikroflory jelitowej dziecka.

Zobacz także

Chcesz, aby twoje dziecko w pełni rozwinęło swój potencjał intelektualny? Nie dawaj mu słodzonych napojów i zapewniaj dużo ruchu. Aktywność fizyczna, np. zabawy ruchowe, jest tym, co korzystnie wpływa na rozwój hipokampa u dzieci oraz na jego działanie nie tylko w dzieciństwie, ale i w wieku dorosłym.

Źródło: Emily E. Noble, Christine A. Olson, Elizabeth Davis, Linda Tsan, Yen-Wei Chen, Ruth Schade, Clarissa Liu, Andrea Suarez, Roshonda B. Jones, Claire de La Serre, Xia Yang, Elaine Y. Hsiao, Scott E. Kanoski. Gut microbial taxa elevated by dietary sugar disrupt memory function. Translational Psychiatry, 2021; 11 (1)

Sprawdź też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama