Menu na tydzień dla kilkulatka
Ważne jest nie tylko to, co łączysz w ramach jednego posiłku. Aby dieta była pełnowartościowa, trzeba tak skomponować jadłospis na cały dzień, by zawierał wszystkie niezbędne składniki w dobrych proporcjach.
- Joanna Kieniewicz-Górska
PoniedziałekI śniadanie: zbożowe kuleczki z jogurtem i pokrojonym bananem, sok owocowy
II śniadanie: kromki bułki paryskiej z pieczonym schabem, kiełkami rzodkiewki lub słonecznika, kiwi, herbata miętowa
Obiad: zupa ogórkowa, naleśniki z białym serem i z sosem ze zmiksowanych owoców (np. truskawek), kompot z jabłek
Podwieczorek: kanapki piramidki z chleba razowego, wędliny drobiowej i czerwonej papryki, woda mineralna
Kolacja: myszka z połówki jajka, z oczkami z papryki, uszami z plasterków rzodkiewki i ogonkiem ze szczypiorku na liściu sałaty, kromka jasnego chleba, herbata owocowa
Wtorek
I śniadanie: manna na mleku z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki lub zmiksowanych owoców, herbata owocowa
II śniadanie: kanapkowe buzie z chleba staropolskiego z masłem, kiełbasą szynkową, rzodkiewką, sok wiśniowy
Obiad: rosół z lanymi kluseczkami i natką, ziemniaczane talarki, sznycelki drobiowe, zielona fasolka szparagowa, pomidor ze szczypiorkiem, kompot
Podwieczorek: kisiel malinowy, herbatnik, woda
Kolacja: galaretka z dorsza z gotowanymi warzywami, pełnoziarnista bułeczka, kakao
Środa
I śniadanie: szynkowe ruloniki z serkiem wiejskim ze szczypiorkiem i startymi rzodkiewkami, kromka chleba, sok winogronowy
II śniadanie: sałatka owocowa z jabłka, gruszki, moreli polana jogurtem, pełnoziarnisty tost, woda mineralna
Obiad: kapuśniak, spaghetti z sosem drobiowo-warzywnym (pomidory, marchew, papryka, cebula, cukinia) z dodatkiem bazylii, oregano, czosnku i wiórkami z sera żółtego, kompot wiśniowy
Podwieczorek: domowy sorbet z czarnych porzeczek, ciasto piaskowe, mleko
Kolacja: hawajski tost z pieczywa pełnoziarnistego z masłem, szynką, plasterkiem pomidora i plasterkiem sera żółtego, herbata miętowa
Czwartek
I śniadanie: ogórek nadziewany pastą jajeczno-rybną z dodatkiem jogurtu, posiekanego szczypiorku i z pomidorkami koktajlowymi, pełnoziarnista bułeczka, gruszka, herbata
II śniadanie: serek waniliowy z owocami, woda mineralna
Obiad: zupa warzywne flaczki, kasza gryczana, gulasz wieprzowy z sosem śmietanowym, buraczki purée, kompot z jabłek
Podwieczorek: ciasto drożdżowe z owocami, mleko
Kolacja: kanapki z mieszanego pieczywa z masłem, polędwicą sopocką, twarożkiem, startymi rzodkiewkami i ciemnymi winogronami, herbata owocowa
Piątek
I śniadanie: kanapka z masłem, żółtym serem, świeżym ogórkiem i papryką, sok owocowy
II śniadanie: słodka bułeczka z masłem i dżemem owocowym, jogurt pitny
Obiad: zupa pomidorowa z makaronem i natką, paluszki rybne pieczone w piekarniku, ziemniaczane purée, surówka ze startej marchewki, jabłka z oliwą i cytryną, kompot
Podwieczorek: koktajl mleczno-owocowy na bazie kefiru i świeżych lub mrożonych owoców, np. malin, truskawek, biszkopt
Kolacja: sałatka z brokułów, gotowanej piersi kurczaka z sosem jogurtowo-majonezowym i koperkiem, pieczywo razowe, herbata miętowa
Sobota
I śniadanie: gotowana parówka dla dzieci, kromka białego chleba, surówka z pomidora i kiszonego ogórka, banan, herbata z owoców leśnych
II śniadanie: surowe warzywa (np. marchewka) z dipem z sera białego i jogurtu, wafel ryżowy, sok wiśniowy
Obiad: krupnik z kaszą perłową, zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami, szynką drobiową i serem żółtym, kisiel owocowy do picia
Podwieczorek: pół gruszki z budyniem malinowym i wiórkami czekolady
Kolacja: zapiekanki z chleba tostowego lub bułki paryskiej obtoczone w rozbełtanym jajku z dodatkiem posiekanego szczypiorku i smażone na maśle, domowy keczup, herbata
Niedziela
I śniadanie: omlet biszkoptowy z zielonym groszkiem i szynką, bułeczka razowa, owoc sezonowy, herbata owocowa
II śniadanie: kanapka z domowym pasztetem, plasterki kiszonego ogórka, sok
Obiad: zabielany czerwony barszczyk z ziemniakami, gotowany ryż, pieczone pałki z kurczaka (bez skóry), surówka z kapusty pekińskiej, jabłka i kukurydzy z sosem winegret, sok winogronowy
Podwieczorek: galaretka owocowo-jogurtowa na bazie jogurtu i zmiksowanych kolorowych owoców, woda mineralna
Kolacja: paprykowe łódeczki z sałatką jarzynową z sosem jogurtowo-majonezowym z żaglami z żółtego sera, mieszane pieczywo, kakao
Konsultacja: dr n. med. Edyta Gulińska, specjalista w dziedzinie żywienia, wykładowca w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.