Jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw i owoców? [ŚWIETNE PRZEPISY OD HORTEXU]
Twój maluch nie przepada za marchewką? Krzywi się na widok truskawek? A może ucieka na widok szpinaku? Poznaj niezawodne sposoby na to, jak zachęcić go do jedzenia warzyw i owoców!
1 z 5
(_gdeaq = window._gdeaq || ).push( 'nc', 'false'); (_gdeaq = window._gdeaq || ).push( 'hit', 'edipresse', 'zZnrsO7DSJTwCPTQ0H7EAqe0DtyUHsNUCRT.ogT6Jir.K7', 'rgdjbofnjp', 'aduussafmlyyhmjawijxdkxbjmlr');
Rozszerzanie diety z reguły rozpoczynamy od podawania dziecku warzyw i owoców, w formie zmiksowanej lub w całości (metoda BLW). Gdy twój maluch podrośnie, śmiało może zacząć jeść posiłki, które przygotowujesz dla siebie. Aby mieć pewność, że produkty zachowują w największym stopniu wartość odżywczą, korzystaj z mrożonych warzyw i owoców. Zbierane są w szczycie sezonu, dzięki czemu zachowują smak, kolor i witaminy. Ale to nie jedyna ich zaleta!
Dlaczego warto jeść mrożone warzywa i owoce?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, dlaczego mrożony brokuł jest bardziej zielony od świeżego? Wynika to z faktu, że został on zblanszowany, czyli poddany działaniu gorącej pary wodnej, schłodzeniu, a następnie szokowemu zamrożeniu. Blanszowanie eliminuje rozwój bakterii i hamuje działanie enzymów odpowiedzialnych za „psucie się” warzyw – w naturalny sposób utrwala ich barwę. W porównaniu z innymi metodami przetwórczymi, mrożonki zachowują w największym stopniu wartość odżywczą świeżych warzyw i owoców. Straty witaminy C przy produkcji syropów sięgają nawet 75%, a przy produkcji konfitur czy dżemów – nawet około 40%. Przy zamrażaniu natomiast są one niewielkie i wynoszą zaledwie do 20%. Również niewielkie straty obserwowane są w przypadku innych witamin, np. witaminy A do 10% w owocach, a warzywach maksymalnie do 30%. Straty witamin z grupy B są jeszcze mniejsze.
Gotuj zdrowo i pomysłowo!
Mrożonki są szczególnie cenione ze względu na to, że warzywa i owoce zachowują wartość odżywczą. W przeciwieństwie do tych świeżych, które już po kilku dniach tracą swoje walory smakowe i witaminy, możesz je przechowywać przez wiele miesięcy. Mrożonki są umyte i pokrojone, dzięki czemu zyskujesz czas, a przygotowując dziecku obiad zużywasz dokładnie taką ilość składników, jakiej potrzebujesz. Nic się nie marnuje! To również świetny sposób na to, aby zachęcić dziecko do jedzenia warzyw. Pamiętaj, że w czasie posiłku maluch potrafi się zbuntować. Jeżeli zaczniesz go zmuszać do jedzenia, możesz sprawić, że będzie się ono kojarzyło z negatywnymi emocjami. Zamiast tego spróbuj stworzyć z kawałków warzyw np. jakieś zwierzątko lub ulubioną postać dziecka. Zobaczysz, że maluch chętniej sięgnie po taki posiłek. Jeżeli szukasz pomysłu na obiad, spojrzyj na smakowicie wyglądające dania, które znajdują się na opakowaniach mrożonek – stanowią one doskonałą inspirację!
Chcesz przekonać dziecko do jedzenia warzyw i owoców? Na następnej stronie znajdziesz ciekawe przepisy od Hortex!
Materiał powstał przy współpracy z:
2 z 5
Zupa jarzynowa
(_gdeaq = window._gdeaq || ).push( 'nc', 'false'); (_gdeaq = window._gdeaq || ).push( 'hit', 'edipresse', 'zZnrsO7DSJTwCPTQ0H7EAqe0DtyUHsNUCRT.ogT6Jir.K7', 'rgdjbofnjp', 'aduussafmlyyhmjawijxdkxbjmlr');
Zacznij od prostych dań
Według schematu rozszerzania diety niemowląt, najpierw maluchowi podajemy papki lub (przy metodzie Bobas Lubi Wybór) miękkie kawałki gotowanych warzyw, takich jak marchewka czy brokuł. Z czasem wszystkie dzieci jedzą już warzywa niemiksowane. Gdy dziecko nauczy się gryźć, bez problemu możesz podawać mu tradycyjne posiłki. Wbrew pozorom im bardziej skomplikowane danie, tym większe ryzyko, że maluch nie będzie chciał go zjeść. Na początek ugotuj prostą zupę warzywną. Do jej przygotowania wykorzystaj mrożone warzywa Hortex, które są umyte, obrane i pokrojone. Dzięki temu ułatwiają i skracają czas przygotowania posiłku, a ty masz pewność, że to, co je twoje dziecko, pochodzi ze sprawdzonego źródła.
Przepis na zupę warzywną
Składniki
- Bukiet warzyw kwiatowy Hortex – 1 opakowanie
- 2 filety z piersi kurczaka
- 500 ml bulionu drobiowego
- 2 duże ziemniaki
- 1 cebula
- do posypania sól, pieprz
Sposób przygotowania
Zagotuj litr wody i dodaj do niej opaloną na ogniu cebulę oraz filety z kurczaka. Gdy mięso będzie ugotowane, dodaj pokrojonego w kostkę ziemniaka, a po 10 minutach bukiet warzyw. Na koniec dolej bulion i gotuj aż do uzyskania miękkości. Przypraw solą i pieprzem.
Materiał powstał przy współpracy z:
3 z 5
(_gdeaq = window._gdeaq || ).push( 'nc', 'false'); (_gdeaq = window._gdeaq || ).push( 'hit', 'edipresse', 'zZnrsO7DSJTwCPTQ0H7EAqe0DtyUHsNUCRT.ogT6Jir.K7', 'rgdjbofnjp', 'aduussafmlyyhmjawijxdkxbjmlr');
Spraw, by maluch pokochał „zielone”
Zielone warzywa, takie jak np. liście szpinaku są bardzo zdrowe i smaczne. Możesz podawać je swojemu dziecku już od 9. miesiąca życia. Jednak nie wszystkie pociechy łatwo namówić do jedzenia zieleniny. Kluczem jest przekonanie malca do koloru i smaku. Jak to zrobić? Krok po kroku oswajaj go ze szpinakiem, przemycając go w potrawach, które na co dzień figurują w dziecięcym menu. Może w spaghetti? Szkraby z reguły przepadają za makaronem – nie wiedzieć czemu, jedzenie go sprawia im mnóstwo frajdy!
Przepis na spaghetti ze szpinakiem
Składniki
- Hortex szpinak liście – 1 opakowanie
- makaron spaghetii
- mała cebula
- śmietana
- masło klarowane
- ser żółty
Sposób przygotowania
Ugotuj makaron w osolone wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Następnie roztop masło na patelni i dodaj pokroją w kostkę cebulę. Gdy się podsmaży, dodaj mrożony szpinak i smaż do momentu roztopienia się. Potem dolej śmietanę i jednocześnie mieszaj, żeby uniknąć zważenia. Zdejmij z ognia i dorzuć do szpinaku ugotowany makaron. Delikatnie łączymy wszystkie składniki. Na koniec posyp danie startym serem żółtym.
Materiał powstał przy współpracy z:
4 z 5
(_gdeaq = window._gdeaq || ).push( 'nc', 'false'); (_gdeaq = window._gdeaq || ).push( 'hit', 'edipresse', 'zZnrsO7DSJTwCPTQ0H7EAqe0DtyUHsNUCRT.ogT6Jir.K7', 'rgdjbofnjp', 'aduussafmlyyhmjawijxdkxbjmlr');
Wykorzystaj owocowe mrożonki do koktajli
Owoce w diecie dziecka to element wręcz obowiązkowy – dostarczają bowiem organizmowi wiele cennych witamin. Większość dzieci akceptuje smak owoców – zarówno tych słodkich, jak i kwaskowatych. Są jednak maluchy, które akceptują tylko jeden czy dwa rodzaje owoców i protestują, kiedy rodzic podsuwa im coś innego. Chcą przekonać smyka do nowych smaków, wypróbuj gotowe mrożonki Hortex. Można z nich przyrządzać pyszne zupy owocowe, kompoty lub zdrowe koktajle jogurtowe. Takie mrożone owoce idealnie sprawdzają się w okresie jesienno-zimowym. Jeżeli twoje dziecko wciąż ma wątpliwości, zachęć je do spróbowania owocowego koktajlu!
Przepis na owocowe smoothie
Składniki
- Mieszanka owocowa Hortex – 1 opakowanie
- Napój Cytryna-Limonka Hortex – 1L
- 100 g cukru
- 100 ml soku wyciśniętego z cytryny
Sposób przygotowania
Cukier, owoce i sok z cytryny bardzo dokładnie zmiksuj. Dolej napój Cytryna-Limonka Hortex i delikatnie wymieszaj.
Przelej do szklanek.
Materiał powstał przy współpracy z:
5 z 5
(_gdeaq = window._gdeaq || ).push( 'nc', 'false'); (_gdeaq = window._gdeaq || ).push( 'hit', 'edipresse', 'zZnrsO7DSJTwCPTQ0H7EAqe0DtyUHsNUCRT.ogT6Jir.K7', 'rgdjbofnjp', 'aduussafmlyyhmjawijxdkxbjmlr');
Podawaj warzywa na różne sposoby
Jak długo można jeść to samo drugie danie albo wciąż tak samo doprawioną jarzynkę? Owoce i warzywa to również okazja do tego, aby wspólnie z maluchem wybrać się w kulinarną podróż. Dzięki mieszankom Hortex możesz przyrządzać dania z całego świata! Opowiadaj maluchowi o tym, jakie potrawy jedzą mieszkańcy innych krajów, a następnie ugotuj na obiad coś innego niż dotychczas. Tortilla czy kurczak z warzywami to coś, co także warto poznać.
Przepis na kurczaka po meksykańsku
Składniki
- Mieszanka meksykańska Hortex – 1 opakowanie
- 4 filety z piersi kurczaka
- 100 g ulubionego ryżu
- 1 limonka
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chili
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kurczaka pokrój w kostkę, a następnie przełóż do miski i dodaj przyprawy oraz limonkę pokrojoną w plasterki. Odstaw na godzinę do zamarynowania. Po tym czasie usmaż kawałki kurczaka na rozgrzanym oleju, a następnie przełóż je do garnka i duś pod przykryciem ok. 20 minut. Dodaj dwa opakowania mieszanki meksykańskiej i duś, aż warzywa będą miękkie. Przypraw solą i pieprzem. Podawaj z ryżem ugotowanym według przepisu na opakowaniu.
Materiał powstał przy współpracy z: