Od małego ucz dziecko dobrych nawyków
Właściwie od momentu odstawienia swojej pociechy od piersi każda mama zastanawia się, jakiego rodzaju posiłki powinna przygotowywać.
Warto jak najwcześniej zacząć uczyć dziecko zasad racjonalnego odżywiania. Maluchy poznają świat poprzez zmysł smaku, dlatego nie można ich narażać na nieprzyjemne doznania. Najlepiej stopniowo sprawdzać, które dania im odpowiadają, a które należy wykluczyć. Doświadczone mamy często sięgają po mięso drobiowe ze względu na jego delikatność i smak. Dania z drobiu są łatwe w przygotowaniu, bo mięso z kurczaka i indyka można szybko ugotować, upiec, czy podsmażyć, świetnie komponuje się też z warzywami np. ziemniakami, marchewką, brokułami. Przy niewielkiej nawet fantazji kulinarnej w bardzo prosty sposób można przygotować wiele urozmaiconych potraw.
Rodzice muszą być świadomi, że małe dzieci bardzo szybko chłoną dobre nawyki żywieniowe, dlatego warto uczyć je zasad starannego obchodzenia się z mięsem. Pokażmy dziecku, że po wyjęciu mięsa z opakowania zawsze je płuczemy, korzystamy z deski przeznaczonej do krojenia mięs. Wytłumaczmy, że warzywa i owoce, które spożywamy w stanie świeżym, nie powinny mieć kontaktu z surowym mięsem, jak również, że raz rozmrożonego produktu nie należy ponownie zamrażać. Zatem wpajajmy dzieciom dobre nawyki, pamiętając, że czym skorupka za młodu nasiąknie...
Ważna rzeczą, którą także powinniśmy przekazać naszym dzieciom jest zwracanie uwagi jakość produktów, których używamy w kuchni. Pamiętajmy, że wiele nawyków dzieci wynoszą z domów.
Rozsądni rodzice starają się wybierać produkty wysokiej jakości. Jednak wciąż ich obawę budzi kwestia jak do nich dotrzeć i czy w ogóle jest to możliwe? Wielkim ukłonem w stronę rodziców jest powstały niedawno System Gwarantowanej Jakości Żywności - QAFP (Quality Assurance for Food Products). W toku trwających od 2010 r. prac został on zaadaptowany do drobiarstwa. Tak powstała nowa wartość na rynku - pierwszy drobiarski system jakości w Polsce.
Daje on konsumentom pewność, że nabyte mięso zostało przygotowane z bardzo dużą starannością w całym cyklu produkcyjnym. Taka gwarancja jest szczególnie ważna w przypadku mięsa drobiowego, które obrosło wieloma mitami. Mięso drobiowe ze znakiem QAFP jest bezpieczne w spożyciu, wolne od antybiotyków, hormonów i szkodliwych ulepszaczy. Warto też podkreślić, że polskie przepisy, dostosowane do prawodawstwa Unii Europejskiej, od 2006 r. zakazują stosowania antybiotyków jako stymulatorów wzrostu.
Ponadto produkty z logo QAFP dostępne są wyłącznie w szczelnych opakowaniach, co jest nie tylko wygodnym rozwiązaniem, ale również chroni mięso przed wtórnym zanieczyszczeniem drobnoustrojami. Nie bez znaczenia jest też fakt, że na każdym opakowaniu znajdziemy opis, umożliwiający weryfikację źródła drobiu tzn. że możemy sprawdzić, z jakiego stada pochodzi wybrany przez nas indyk czy kurczak. Sięgajmy więc jak najczęściej po delikatne, smaczne i sprawdzone mięso drobiowe QAFP!
Dowiedz się więcej na www.sprawdzonydrob.pl