Zauważyłam, że do niektórych zupek w słoiczkach dodaje się olej rzepakowy. Czy on jest bardziej wartościowy dla dziecka? Warto takie zupki podawać maluszkowi? Dorota

Reklama

Tak. Olej rzepakowy jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Są one szczególnie ważne w pierwszych miesiącach i latach życia, gdyż wspomagają rozwój i dobrą pracę mózgu. Do zupek można dodawać zarówno masło (jeśli dziecko nie jest alergikiem), jak i olej. Polecany jest jednak właśnie ten drugi, gdyż maluchy często mają niedobory tłuszczów roślinnych. Można go dodawać już do pierwszych zupek malca. Dzięki dodatkowi tłuszczu dziecko lepiej przyswaja witaminy: A, D, E i K.

Konsultacja merytoryczna

Małgorzata Strucińska

Dietetyczka, specjalistka w zakresie żywienia, pracuje w Zakładzie Żywienia Instytutu Matki i Dziecka
Reklama
Reklama
Reklama