Zdrowe pączki dla dzieci możesz upiec sama w domu. Choć wydaje się to trudne, wcale nie musi takie być. Wystarczy, że będziesz postępować zgodnie z naszą instrukcją. Podajemy przepisy na zdrowe pączki na dziecka: małe pączusie, pączki pieczone, z czekoladą lub otrębami oraz te w sam raz dla dzieci z nietolerancjami pokarmowymi. Do dzieła!

Reklama

Przepisy na pączki dla dzieci:

Pączki pieczone dla dzieci

To wersja zdecydowania zdrowsza od klasycznej, bo nie smaży się jej na tłuszczu. Do przygotowania tych pączków będzie potrzebne:

  • 600 g pszennej mąki
  • 3 żółtka
  • 225 g masła
  • 30 g drożdży (lub 7 g suszonych)
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 300 g miękkiej marmolady
  • 4 łyżki mleka
  • cukier puder do posypania
  • 1/2 szklanki chudego mleka + 4 łyżki (do posmarowania)
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • skórka starta z połowy cytryny.

Sposób przygotowania:
Rozetrzyj drożdże z łyżką cukru. Dodaj 4 łyżki mleka, a następnie odstaw w ciepłe miejsce. Resztkę mleka wlej do rondelka, dodaj do niego masło i postaw na małym ogniu, by mogło się ono roztopić. Następnie odstaw całość, by przestygła.

Zobacz także

Do miski wsyp mąkę, sól, mleko z masłem, wyrośnięte drożdże oraz cukier z wanilią, skórkę cytrynową i żółtka. Całość wymieszaj dużą łyżką, a następnie przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.

Następnie wyjmij ciasto na stolnicę posypaną mąką. Wyrabiaj je przez minutę. Obsyp miskę mąką i włóż do niej ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 60 minut w ciepłe miejsce. Ciasto podwoi wtedy swoją objętość.

Gdy ciasto już wyrośnie, przełóż je na stolnicę posypaną mąką i podziel na dwie części. Z każdej części uformuj wałek, a następnie podziel go na 8 plastrów. Uformuj z nich placki o średnicy około 12 cm i na każdy z nich nałóż porcję marmolady. Następnie uformuj pączki.

Połóż pączki (miejscem sklejenia do dołu) na blasze wyłożonej papierem. Odstaw je na 15 minut i w tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Podrośnięte pączki posmaruj mlekiem i wstaw do piekarnika. Piecz je przez około 25 minut, do momentu aż się zarumienią. Następnie przestudź i delikatnie posyp cukrem pudrem.

Te pączki może jeść dziecko od 12. miesiąca życia.

Przepis na zdrowe pączki dla dzieci

Do przygotowania tych pączków będą potrzebne następujące składniki:

  • 90 g mąki
  • 2 jajka (w tym jedno do posmarowania)
  • 25 ml mleka
  • 50 g masła
  • 3 g suchych drożdży
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • domowe konfitury.

Sposób przygotowania:
Na początku wymieszaj drożdże razem z mąką. Dodaj do tego mleko, jajko, cukier, sól, a także rozpuszczone masło. Wyrób gładkie ciasto, a następnie odstaw je w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoi swoją objętość.

Gdy ciasto już urośnie – rozwałkuj je tak, by miało grubość ok. 1 cm. Następnie przy pomocy szklanki wytnij koła i na środek każdego z nich nałóż konfiturę. Ciasto zlep w taki sposób, by zamknęło w sobie konfiturę.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej pączki. Zostaw je na 30 minut w jakimś ciepłym miejscu. Następnie roztrzep jajko i posmaruj nim pączki. Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 10-12 minut. Poczekaj, aż pączki wystygną i podaj je do zjedzenia.

Te pączki mogą jeść dzieci od 2. roku życia.

Przepis na małe pączki z otrębami i konfiturą

Potrzebne składniki:

  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 40 g rozpuszczonego masła
  • 35 g cukru
  • 25 g drożdży
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • olej lub smalec do smażenia
  • 1 słoik konfitury ze śliwek
  • cukier puder (do posypania)

Sposób przygotowania:
Najpierw wymieszaj lekko ciepłe mleko z drożdżami i cukrem do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Następnie dodaj przesianą mąkę, otręby, żółtka sól i masło. Wyrób ciasto drożdżowe. Przykryj je suchą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Podwoi wtedy swoją objętość.

Ciasto rozwałkuj tak, by miało grubość ok. 1 cm. Następnie wytnij kółka o średnicy ok. 5 cm. W głębokim garnku rozgrzej tłuszcz. W dłoniach uformuj każde kółko tak, by przybrało kształt kulki. Następnie uformowane pączki wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Smaż je z obu stron (tak, by przybrały brązowy kolor).

Połóż pączki na ręczniku papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gdy wystygną – nadziej je konfiturą przy pomocy szprycy. Całość posyp cukrem pudrem.

Te pączki są przeznaczone dla dzieci powyżej 2. roku życia.

Pączki bez jajek i mleka

Do przygotowania tych pączków będą potrzebne następujące składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 10 łyżek letniej wody
  • 20 g suszonych drożdży
  • 1/2 łyżki octu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypki
  • konfitury/marmolada

Sposób przygotowania:
Wrzuć do miski drożdże, mąkę, cukier, sól, olej, ocet, wodę. Całość wymieszaj tak, by powstało gładkie ciasto. Odstaw je na około godzinę w ciepłe miejsce.

Na posypanej mąką stolnicy rozłóż ciasto i rozwałkuj je. Przy pomocy szklanki wytnij z niego kółka. Odłóż je znowu na bok, by wyrosły i podwoiły swoją objętość.

Na wysokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej. Pączki smaż z obu stron, a następnie połóż na ręcznik papierowy, by odsączyć tłuszcz. Gdy pączki wystygną – posyp je cukrem pudrem.

Te pączki możesz podawać dziecku od 3. roku życia.

Pączki z czekoladą

Potrzebne składniki na pączki z czekoladą to:

  • 1 kg mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dag świeżych drożdży
  • 2 szklanki mleka
  • 8 żółtek jajek
  • 1/3 szklanki oleju
  • 20 ml wódki czystej
  • czekolada mleczna lub deserowa
  • cukier puder do posypania
  • 1 l oleju do smażenia

Sposób przygotowania:
Na samym początku wymieszaj drożdże z 1 szklanką letniego mleka i łyżką mąki. Całość odstaw na chwilę, by drożdże wyrosły. Utrzyj żółtka z cukrem. Gdy drożdże już wyrosną, dodaj do nich mąkę, utarte z cukrem żółtka, wódkę oraz resztę mleka.

Wyrób ciasto i odstaw je na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Rozwałkuj ciasto i wykrawaj z niego kółka (zrób to za pomocą szklanki obsypanej przy brzegu mąką). Do każdego kółka włóż pół kostki czekolady. Następnie uformuj z nich pączki i smaż w głębokim tłuszczu. Ostygnięte pączki posyp cukrem pudrem.

Te pączki możesz podawać dzieciom od 4. roku życia.

*Mimo tego że do tych pączków dodaje się alkohol – można podawać je dzieciom, ponieważ wyparowuje on podczas smażenia. Alkohol dodawany jest do ciasta, by nie wchłonęło ono zbyt dużej ilości tłuszczu.

Jak zrobić szybkie pączki

Ciasto drożdżowe na pączki wymaga czasu – zarówno jeśli chodzi o wyrabianie, jak i oczekiwanie, aż pięknie wyrośnie. Jeśli jednak zależy nam, by smażenie pączków odbyło się błyskawicznie, wystarczy wypróbować przepis na pączki z serkiem homogenizowanym.

Składniki potrzebne do szybkich pączków:

  • ok. 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 średnie jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Wymieszaj w misce suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sól). Następnie dodaj jajka i serek waniliowy. Wymieszaj. W rondelku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej. Na rozgrzany tłuszcz kładź ciasto łyżeczką lub dłońmi. Kawałki ciasta nie muszą być duże, niech swoją wielkością przypominają orzech włoski. Nie przejmuj się, że nie będą idealnie okrągłe — staną się takie podczas smażenia.
Czas smażenia pączuszków to 6 minut. Wraz z wcześniejszym przygotowaniem ciasta ich przygotowanie nie zajmie ci zatem więcej niż kwadrans.

Gotowe pączki, po osączeniu z tłuszczu na papierowym ręczniku, można oprószyć cukrem pudrem. Świetnie smakują również z owocami (jak np. maliny) czy rozpuszczoną w kąpieli wodną czekoladą.

Te pączki możesz podawać dziecku od 3. roku życia.

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama