Co na podwieczorek dla malucha? 6 zdrowych podpowiedzi dietetyka
Małe dziecko powinno jeść 4-5 posiłków dziennie. Jednym z nich powinien być podwieczorek. Jak komponować podwieczorki dla dziecka, podpowiada dr inż. Anna Harton ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Podwieczorek to posiłek, który powinien być daniem uzupełniającym, dlatego nie może być bardzo kaloryczny i zastępować głównego posiłku, jakim jest np. obiad czy kolacja.
Czy podwieczorek może być słodki?
W przypadku dzieci podwieczorek często kojarzy się z daniem na słodko, dlatego warto zadbać, aby takim pozostał. Nie powinien jednak obfitować w cukier, w przypadku małych (2–3-letnich) dzieci najlepiej, aby zupełnie go nie zawierał. W zdrowej wersji nie może w nim zabraknąć owoców i/lub warzyw, najlepiej świeżych. Dodatek białka jest też mile widziany, zwłaszcza gdy przy okazji dostarczymy dziecku trochę wapnia, którego zwykle brakuje w diecie.
Zobacz też: Gdzie jest więcej wapnia - w mleku czy w żółtym serze?
Co podać dziecku na podwieczorek?
Na podwieczorek można na przykład podać:
- Koktajl jogurtowo-bananowy z cynamonem
- Budyń domowy z malinami i gorzką czekoladą
- Kaszę jaglaną z rodzynkami i słodką marchewką
- Puree z pieczonej dyni z prażonymi płatkami migdałów
- Sałatkę z ryżu jaśminowego z jogurtem i mango
- Sałatkę z kolorowych owoców sezonowych posypaną wiórkami kokosowymi i tartymi orzechami.
Zobacz też: Najlepsze propozycje podwieczorków dla dzieci