Tort czekoladowy dla dziecka: przepis na prosty i lekki tort
Twoje dziecko marzy o czekoladowym torcie na urodziny? Mamy dla ciebie prosty przepis na lekki tort, który zachwyci zarówno jubilata, jak i gości.
Urodziny to ważny dzień – nie może więc obejść się bez tortu! Kilkulatek może już mieć swoje preferencje dotyczące smaku czy wyglądu ciasta. Dla małego fana czekolady mamy przepis na lekki i prosty tort czekoladowy, który możecie upiec razem. Najważniejsza w przypadku każdego tortu jest dobra baza, dlatego postaw na prosty biszkopt czekoladowy.
Jaki upiec biszkopt na tort czekoladowy?
Składniki (przepis na tortownicę 24 cm):
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 5 większych jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 3 łyżki kakao
- 3-4 łyżki zimnej wody
Przesianą mąkę wymieszaj z kakao.
Jajka w temperaturze pokojowej umieść w misce i zacznij ubijać na dużych obrotach, stopniowo dodając cukier. Ważne, by długo ubijać ok. 10 minut, masa ma być puszysta. Na koniec dodaj wodę i miksuj przez chwilę.
Stopniowo dodaj przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki. Masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz ok. 40 minut do suchego patyczka.
Co zrobić, by biszkopt nie opadł? Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika nożem okrój ciasto i rozepnij tortownicę, następnie ją zdejmij. Połóż papier do pieczenia i deskę do krojenia na biszkopcie, obróć biszkopt do góry nogami. Zdejmij spód tortownicy i papier do pieczenia. Pozostaw ciasto do wystudzenia.
Biszkopt można przełożyć, gdy już dobrze ostygnie, ale najlepiej upiec go dzień wcześniej. Ciasto przeciąć wedle uznania, na blaty. Z powyższego przepisu powinny wyjść trzy.
Ciasto można nasączyć herbatą lub wodą z cytryną.
Jaki krem do tortu czekoladowego dla dziecka?
Dla dzieci najlepiej sprawdzi się połączenie śmietanki i mascarpone z niewielką ilością cukru. Na przełożenie i pokrycie urodzinowego tortu 24 cm potrzebne będzie ok. 600-700 ml śmietanki kremówki lub mascarpone (powinno zostać trochę dla amatorów wylizywania miski). Ilość mascarpone i śmietanki zależy od efektu, jaki chcesz osiągnąć. Zazwyczaj sprawdza się proporcja 1:1. Jeśli chcesz, by tort był lekki, możesz użyć samej śmietanki kremówki, natomiast z dodatkiem mascarpone masa będzie bardziej kremowo-maślana.
Kremem uwielbianym przez dzieci jest także ten na bazie białej czekolady. Zimną kremówkę wlej do miski i dodaj połamaną białą czekoladę (2 tabliczki), podgrzej na małym ogniu, mieszając do czasu, gdy cała czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką. Masę należy doprowadzić do wrzenia. Całość po wystudzeniu przykryj folią aluminiową i schowaj do lodówki najlepiej na całą noc. Kolejnego dnia ubij masę, miksując na wysokich obrotach.
W podobny sposób można przygotować czekoladowy krem. W garnuszku ze śmietanką należy rozpuścić czekoladę mleczną (2 tabliczki), po wystudzeniu można dodać zimne mascarpone i zmiksować. Uwaga: jeśli śmietanka z czekoladą będzie miała inną temperaturę niż mascarpone, masa może się zwarzyć.
Czym przełożyć i jak ozdobić tort czekoladowy dla dziecka?
Wiele zależy od dziecka. Do czekolady pasować będzie domowy dżem z wiśni lub truskawek. Sprawdzą się także świeże owoce, np. borówki czy maliny, które będą pasowały zarówno do białego, jak i czekoladowego kremu.
Są dzieci, które nie lubią owoców i nie ma co na siłę wkładać ich do ciasta. Niech jubilat decyduje, w końcu to jego święto! Możecie, zamiast owoców dodać do kremu migdały, orzechy (jeśli dziecko nie jest uczulone) czy wiórki czekoladowe.
Modnym i bardzo apetycznym rozwiązaniem jest użycie ulubionych łakoci, kawałków batoników, rurek, kulek, a nawet pączków.
Dobrą zabawą będzie samodziale ozdabianie tortu przez dziecko. Wystarczy kupić żelki, cukrowe konfetti czy draże czekoladowe. Nie brakuje w sklepach kolorowych posypek w różnych kolorach i kształtach. Wystarczy puścić wodze fantazji.
Zobacz także: