Przepisy dla dziecka na diecie bezglutenowej
Leczenie nadwrażliwości pokarmowej polega na eliminacji z diety chorego szkodliwego pokarmu albo jego szkodliwych składników. To ograniczenie nie oznacza, że Twój maluch będzie jadł w kółko tę samą potrawę.
- Edipresse
Najbardziej kłopotliwa, jeśli chodzi o przygotowanie posiłków, jest dieta bezglutenowa zalecana w chorobie trzewnej glutenozależnej (celiakia), w zespole choroby glutenowrażliwej (alergia). Leczenie polega na całkowitej eliminacji z jadłospisu produktów z pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa (mąki, pieczywo, zwykłe makarony, płatki owsiane, kasza manna, ciastka) i zastąpieniu ich przetworami ze zbóż naturalnie bezglutenowych (ryżu, kukurydzy, gryki, prosa) oraz mączką ziemniaczaną. Dozwolone są produkty kontrolowane na zawartość glutenu oznaczone symbolem „Przekreślony kłos”. U większości pacjentów objawy nietolerancji glutenu ustępują z wiekiem. U chorych na celiakię dieta bezglutenowa powinna być stosowana przez całe życie.
Ciasto biszkoptowe
(dla dzieci uczulonych na gluten)
– 4 jaja,
– 12 dag cukru,
– 8 dag mąki kukurydzianej,
– masło i grysik kukurydziany do wysmarowania formy.
Formę wysmaruj masłem i oprósz mąką kukurydzianą. Utrzyj żółtka z cukrem na puch. Ubij na sztywno białka jaj. Do utartych żółtek dodaj pianę z białek i przesianą mąkę kukurydzianą. Całość lekko wymieszaj, przełóż do formy, piecz w dobrze nagrzanym piekarniku.
Chleb ze skrobi pszennej bezglutenowej
(dla dzieci uczulonych na gluten)
– 50 dag skrobi pszennej bezglutenowej,
– 4 dag drożdży,
– 1/2 łyżeczki cukru do drożdży,
– 2 szklanki mleka,
– 1 duży ziemniak gotowany przetarty przez sito,
– sól, kminek.
Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj 4 łyżeczki skrobi, rozprowadź letnim mlekiem tak, aby powstała jednolita masa o gęstości śmietany. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do pozostałej ilości skrobi dodaj przetarty ziemniak, wyrośnięty rozczyn, sól, kminek, pozostałą ilość mleka i wyrabiaj kilka minut. Wyrobione ciasto pozostaw do wyrośnięcia – objętość ciasta powinna się zwiększyć dwukrotnie. Prostokątną formę wysmaruj masłem, napełnij ciastem do połowy i znowu pozostaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmaruj rozmąconym jajem i piecz ok. 50 minut w średnio gorącym piekarniku. Upieczony chleb po schłodzeniu przechowuj w torebce foliowej.
[CMS_PAGE_BREAK]
Kruche ciasteczka kukurydziane
(dla dzieci uczulonych na gluten)
– 15 dag mąki kukurydzianej,
– 15 dag kleiku ryżowego,
– 20 dag masła,
– 10 dag cukru pudru,
– 3 duże żółtka,
– cukier wanilinowy lub starta cząstka laski wanilii.
Mąkę i kleik wymieszaj na stolnicy, dodaj masło i posiekaj nożem. Połącz z cukrem, startą wanilią, surowymi żółtkami i szybko zagnieć. Pozostaw w lodówce ok. 15 minut. Następnie rozwałkuj je na grubość ok. 0,5 cm
i wycinaj ciasteczka. Każde ułóż na blaszce, posmaruj rozbitym białkiem i posyp grubym cukrem. Wstaw na 10 minut do nagrzanego piekarnika.
Placki z jabłkami
(dla dzieci uczulonych na jajka, mleko i gluten)
– 4 niewielkie kwaśne jabłka,
– 3/4 mąki kukurydzianej,
– 1 szklanka mąki niskobiałkowej,
– 1,5 szklanki wody,
– 2 łyżki oleju,
– 4 łyżeczki cukru,
– sól,
– olej do smażenia.
Składniki wymieszaj drewnianą łyżką lub mikserem. Dodaj jabłka obrane i pokrojone w plasterki. Nabieraj ciasto tak, by w każdym placku znalazł się plasterek jabłka. Smaż je na niewielkiej ilości oleju. Po usmażeniu odsącz placuszki na bibule i posyp cukrem pudrem.
Warto wiedzieć
- Alergia pokarmowa jest jedną z najczęstszych dolegliwości wieku niemowlęcego i wczesnodziecięcego. U ok. 2-3% niemowląt i małych dzieci za różne reakcje alergiczne odpowiedzialne są białka mleka i jego przetworów, zbóż (gluten), jaja, soi, ryb lub glikoproteiny niektórych warzyw i owoców, np. cytrusowych.
- Dieta bezmleczna – stosowana jest w alergii i nietolerancji mleka krowiego, białka mleka krowiego, w pierwotnej nietolerancji laktozy (wrodzony brak aktywności laktazy) lub wtórnej (w wyniku uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego), w galaktozemii. Zapotrzebowanie na białko pokrywają wtedy preparaty mlekozastępcze, białko mięsa, jaj, produktów roślinnych. (W diecie bezmlecznej można wykorzystać większość proponowanych przez nas przepisów zastępując mleko preparatami mlekozastępczymi).