Sezon na dynię. 5 przepisów na dania dla dziecka – do druku
Z dyni możesz oczywiście zrobić dekoracyjny lampion na Halloween. Ale jeszcze lepiej wykorzystasz to warzywo, przygotowując z niego dania dla dziecka. Dynia jest pyszna i... zdrowa (ale o tym cicho sza!).
1 z 6
Dynia jest niezwykle bogata w beta-karoten, ma też sporo potasu, fosforu oraz witamin z grupy B, zwłaszcza B2. Bardzo wartościowe są też pestki dyni.
Jest naturalnie słodka, więc dzieci powinny bez problemu zaakceptować jej smak. Możesz z niej ugotować dania na obiad, przygotować zupę, ale nadaje się też do deserów, np. do ciasta. Zrobisz też z niej placki, dżem, możesz dodać do makaronu czy kopytek. A także wykonać piękne dekoracje z dyni.
Najlepiej jeść dynię dojrzałą i pięknie wybarwioną - im bardziej pomarańczowy miąższ, tym więcej w niej witamin. Nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości.
Zobacz 5 przepisów na dania z dyni specjalnie dla dzieci.