Reklama

Zobacz jak można skomponować jadłospis dla dziecka w wieku 1-3 lata oraz starszego: 4-6 letniego.

Reklama

Przykładowe jadłospisy dla dziecka w wieku 1-3 lata
Maluch w tym wieku powinien otrzymywać 1000-1300 kcal w ciągu dnia.

I śniadanie:
– płatki owsiane na mleku z jabłkiem i rodzynkami ok. 200-250 ml,
– pieczywo z masłem (1 bułka),
– pasztet jarzynowo-mięsny (1 plaster),
– kilka rzodkiewek.

II śniadanie:
– ser twarogowy (ok. 50 g) z jogurtem naturalnym i poziomkami lub truskawkami (ok. 100 g owoców),
– napój z marchwi, buraków i jabłek ok. 200 ml.

Obiad:
– zupa wiśniowa z kluskami ok. 200 ml,
– pulpeciki drobiowe z ziołami 1-2 sztuki,
– gotowana marchewka,
– ryż,
– zielona sałata.

Podwieczorek:
– pieczone jabłko z kulką lodów,
– herbatnik.

Kolacja:
– herbata z mlekiem,
– jajko sadzone na parze,
– kalafior gotowany z koperkiem,
– pieczywo z masłem.

Przykładowe jadłospisy dla dziecka w wieku 4-6 lat
Przedszkolak potrzebuje codziennie 1400-1700 kcal.

I śniadanie:
– kawa zbożowa z mlekiem (1 szklanka),
– pieczywo graham z masłem i szynką lub chudą wędliną,
– mały pomidor.

II śniadanie:
– jogurt naturalny ze świeżymi sezonowymi owocami.

Obiad:
– zupa-krem z brokułów (ok. 200 ml),
– wątróbka cielęca z ziemniakami,
– surówka z kapusty, jabłka i marchwi,
– sok porzeczkowo-malinowy ok. 150 ml.

Podwieczorek:
– 3 kulki błyskawicznych lodów jogurtowo-jagodowych,
– ciasteczko z płatków owsianych,

Kolacja:
– sałatka z selera naciowego i ziemniaków z serkiem,
– kromka pieczywa razowego z masłem,
–herbata.

Reklama

Planowanie posiłków dla dzieci z nadwagą
I śniadanie

Najlepiej, by był to posiłek mleczny z dodatkiem produktu zbożowego (kasz, płatków). Może być także inny, ale bogaty w białko, np. pieczywo z serem lub jajko na twardo z gruboziarnistym chlebem.
II śniadanie
Można podać kanapkę z chudą wędliną, ewentualnie z serem oraz świeże warzywa (rzodkiewki, pomidor, ogórek) lub owoce.
Obiad
Zupa dostarcza wielu cennych składników mineralnych i wody. Powinna być przygotowywana na wywarze jarskim, z dodatkiem składnika podstawowego – pomidorów, kwaszonych ogórków, kapusty, kalafiora itd. W skład drugiego dania powinno wchodzić białko (np. ryba, mięso lub jajka) oraz bukiet warzyw podanych w postaci jarzynki lub surówki.
Podwieczorek
Na popołudniowy posiłek najbardziej odpowiednie są surówki z owoców, soki, musy, koktajle mleczno-owocowe, galaretki przygotowane z owoców i listków żelatyny.
Kolacja
Pod koniec dnia podajemy posiłki lekkostrawne. Mogą to być krótko gotowane warzywa w sałatkach z dodatkiem chudych wędlin, serów czy drobiu.

Reklama
Reklama
Reklama