
Serniczki ukraińskie to specjał kuchni wschodniej. Smaży się je na patelni i podaje jako deser lub osobne smakowite danie, zwłaszcza na śniadanie lub kolację. Syrniki twarogowe to coś, co ukraińskie dzieci wprost uwielbiają. Podajemy prosty przepis.
Serniczki ukraińskie
Tzw. syrniczki często je się w Ukrainie, ale potrawa ta jest także dobrze znana na Białorusi i w Rosji. Serniki to nic innego jak placki twarogowe ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami – trochę przypominają polskie racuchy. Łatwo się domyślić, że serniczki ukraińskie na słodko to dziecięcy przysmak. Świetnie smakują także na zimno, idealnie więc nadają się np. na drugie śniadanie do szkoły.
Z czym podawać syrniki ukraińskie?
Ponieważ serniczki najczęściej jada się na słodko, w Ukrainie podaje się je ze śmietaną, owocami czy miodem. Można też poeksperymentować ze smakiem i do serników ukraińskich dodać:
- syrop klonowy;
- cukier puder;
- sok z malin;
- rodzynki, bakalie.
Serniki ukraińskie: przepis
Ukraińskie racuchy można jeść na różne sposoby: w wersji na słodko proponujemy położyć na placki np. dżem owocowy lub duszone owoce, na słono będą świetnie smakować z kwaśną śmietaną. Trudno o smaczniejsze danie ukraińskie dla dzieci.
Przepis na serniczki ukraińskie z patelni
Składniki:
- 250-300 g twarogu (może być półtłusty)
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki (ok. 80 g)
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
Składniki na dodatki:
- kwaśna śmietana
- owoce (np. nektarynki)
- 1 łyżeczka cukru
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Rozgnieć biały ser. Połącz go z jajkiem i cukrem, dodaj mąkę i zagnieć ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt mokre, dodaj odrobinę mąki. Podziel ciasto na kilka części, z każdej uformuj kulę, a potem lekko zgnieć, by powstał placek. Smaż serniczki na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Odsącz z nadmiaru tłuszczu.
Nektarynki sparz, obierz ze skórki i pokrojone w plasterki smaż z dodatkiem łyżeczki cukru. Poczekaj aż zmiękną. Serniczki polej śmietaną, na wierzch połóż duszone lub świeże owoce.
Zobacz też:

Sianie i uprawa rzeżuchy to naprawdę prosta sprawa. Nie trzeba mieć nawet ziemi, aby wyrosła piękna i soczysta. W dodatku można ją uprawiać tak, aby po wyrośnięciu stała się atrakcyjną i apetyczną dekoracją świątecznego stołu. Podpowiadamy, jak posiać rzeżuchę, ile rośnie i dlaczego warto ją jeść. Spis treści: Kiedy posiać rzeżuchę? Jak posiać rzeżuchę? Pomysły na sadzenie rzeżuchy Właściwości rzeżuchy Kiedy posiać rzeżuchę? Jeśli rzeżucha ma wyrosnąć na Wielkanoc , najlepiej zasiać ją 7-8 dni przed świętami, a najpóźniej 5-6 dni wcześniej. Kiełkowanie i wzrost rzeżuchy są uzależnione od ciepła, natomiast światło słoneczne nie jest niezbędne do kiełkowania. Ile kiełkuje rzeżucha? W korzystnych warunkach po pierwszym dniu nasiona napęcznieją, a po 2-3 pojawią się pierwsze kiełki. I to niezależnie od tego, na jakim podłożu rzeżucha zostanie posiana. Aby cieszyć się zieloną łączką, trzeba będzie poczekać kolejne 2-3 dni. Aby rzeżucha była intensywnie zielona, po wykiełkowaniu warto ustawić ją w jasnym miejscu. Jak posiać rzeżuchę? Rzeżuchę można posiać w uniwersalnej ziemi ogrodowej, na wacie lub na ręczniku papierowym . Jedyna różnica między tymi podłożami jest taka, że ziemia z korzeniami rzeżuchy jest odpadem zielonym, który można kompostować. Natomiast watę i ręczniki papierowe trzeba będzie z korzeniami wyrzucić do śmieci zmieszanych, komunalnych, więc ta metoda uprawy nie jest zbyt ekologiczna. Jak posiać rzeżuchę. fot. Poliuszko/Adobe Stock Jeśli rzeżucha ma wyrosnąć wysoka , należy bardzo gęsto posiać nasiona – dosłownie jedno przy drugim. Wtedy kiełkujące roślinki będą ze sobą konkurować i wyciągać się jak najbardziej w górę. Rzadziej posiana rzeżucha wyrasta niższa, ale nie mniej zielona. Wyrośnięta rzeżucha.fot. Poliuszko/Adobe Stock...

Zdrowe słodycze dla dzieci – czy to możliwe? Miłość do słodkiego smaku jest zapisana w genach. Dziecko już w brzuchu mamy znacznie chętniej łyka płyn owodniowy, jeśli ma on słodki smak. Ale z drugiej strony dobrze wiesz, że nadmiar cukru prowadzi do próchnicy i otyłości, a w przyszłości także do cukrzycy. Na szczęście są też zdrowe słodkości, które można podawać dziecku bez wyrzutów sumienia. Podpowiadamy, jakie zdrowe słodycze kupować w sklepie. Podsuwamy też przepisy na domowe słodycze dla dzieci. Jakie są zdrowe słodycze dla dzieci? Najlepsze zdrowe słodycze to te naturalne. Oswajanie dziecka ze słodkim smakiem zacznij więc od owoców. Owoce zawierają naturalny cukier – fruktozę – i dlatego są tak słodkie. Możesz je miksować, przygotowywać z nich musy, dodawać do placuszków i ciast. Będą też znakomitym farszem do naleśników i pierogów. A jakie są inne zdrowe słodycze dla dzieci ze sklepu? Warto kupować suszone owoce, takie jak: rodzynki, daktyle, figi, morele, śliwki chipsy jabłkowe. Suszone owoce też są słodkie, a w dodatku można je dodawać do różnego rodzaju deserów. Oczywiście należy je włączyć do diety dziecka zgodnie z aktualnym schematem żywienia niemowląt i pokroić przed podaniem, by zminimalizować ryzyko zadławienia. Jeśli kupujesz inne słodycze dla dzieci, zawsze sprawdzaj ich składy. Produkty nie powinny zawierać cukru, soli ani żadnych sztucznych dodatków. Wybieraj tylko naturalne, z naturalnymi barwnikami i np. słodzone ksylitolem. Jak zrobić zdrowe słodycze dla dzieci? Deser mleczny Mleko jest słodkie dzięki temu, że zawiera naturalny cukier mleczny (laktozę). Bardzo dobrym deserem dla malca są różnego typu napoje mleczne, jogurty, budynie, koktajle. Zawierają białko i wapń, niezbędne do prawidłowej mineralizacji kości. Mleczne desery można przełożyć do pucharka,...

Farbowanie jajek to nasza wielkanocna tradycja. Możesz kupić gotowe barwniki do jajek, ale lepiej sięgnąć po naturalne sposoby barwienia jaj. Zafarbowane jajka można później ozdobić na wiele różnych sposobów: pomalować farbami, okleić włóczką lub skorupkami albo użyć naklejek. Możecie też zrobić kraszanki . Takich pomysłów na pisanki jest naprawdę wiele. Zabarwiając jajka naturalnymi barwnikami, zrobimy najbardziej tradycyjne pisanki. Tylko jak się do tego zabrać? Wszyscy słyszeli o barwieniu jajek w łupinach cebuli – to najpopularniejsza metoda. Łatwych i prostych metod naturalnego farbowania jajek jest jednak znacznie więcej. Prezentujemy te najlepsze. Farbowanie jajek naturalnymi barwnikami to też świetny pomysł na pisanki dla dzieci – maluchy z pewnością doskonale poradzą sobie z takim farbowaniem jajek. Spis treści : 1. Farbowanie jajek – o czym warto wiedzieć? 2. Naturalne barwniki do jajek : Jak naturalnie zabarwić jajka na niebiesko? Jak naturalnie zabarwić jajka na żółto? Jak naturalnie zafarbować jajka na brązowo? Jak zabarwić jajka na różowo? Jak naturalnie zabarwić jajka na czerwono? Jak naturalnie zafarbować jajka na zielono? 3. Barwniki do jajek bez octu Farbowanie jajek – o czym warto wiedzieć? Farbowanie jajek naturalnymi barwnikami będzie o wiele prostsze i da znacznie lepsze efekty, jeśli zastosujesz się do naszych wskazówek. Naturalne barwniki do jajek zwykle nie są tak intensywne jak te chemiczne. Co robić, aby uzyskać najlepszy efekt i najbardziej nasyconą barwę farbowanej naturalnie pisanki? wybieraj jak najbielsze jajka – im jaśniejsza skorupka jajka, tym czystszy i bardziej intensywny kolor pisanki; przetrzyj skorupkę ściereczką nasączoną oliwą – po barwieniu, wystudzeniu i wysuszeniu...