

Kolacje dla dzieci powinny być tak skomponowane, by dostarczyć potrzebnych składników odżywczych, pomóc dziecku zasnąć i przespać spokojnie noc. Ważne jest, by kolacja dla dziecka była lekkostrawna i pokrywała około 25 proc. dziennego zapotrzebowania na kalorie. Kolacje, zarówno dla rocznego dziecka, dwulatka, jak i dla przedszkolaka, powinny być zdrowe, pożywne, ale też... kolorowe. Jeśli kanapka lub kaszka będzie pięknie przyozdobiona, np. w kształcie słoneczka lub statku pirackiego – dziecko z pewnością chętniej ją zje.
Co na kolację dla dziecka?
Kolacja to jeden z najważniejszych posiłków dnia. Musi być lekka, by dziecka nie bolał brzuch, ale też sycąca, żeby maluch nie budził się głodny. Zadbaj o to, by maluch zjadł ją dwie godziny przed snem. Kolacje dla dzieci powinny być pełnowartościowymi posiłkami, czyli zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Spraw, by w diecie dziecka znalazły się źródła białka, wapnia, żelaza, a także witamin. Odpowiednie i zbilansowane żywienie dzieci to podstawa właściwego rozwoju.
Fajne kolacje dla dzieci
Zdrowa kolacja dla dzieci wcale nie musi być nudna. Maluchy kochają jedzeniowe zabawy. Możesz przygotować dziecku naleśniki w kształcie misia lub łódki, wyczarować na talerzu mały obrazek lub kreatywnie potraktować owsiankę. Czy to zadziała na twojego malucha? Sprawdź!
Przedstawiamy przepisy, które śmiało możesz wykorzystać, by zrobić dziecku pyszną kolację. Klasyczne wersje potraw wystarczy lekko ozdobić i w mgnieniu oka staną się dużo bardziej atrakcyjne dla dziecka. Ich przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu:

Owsianka z kiwi i jabłuszkiem - pomysłowa sowa
Składniki:
- 50 g migdałów
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 kiwi (do ozdoby)
- Jabłka do ozdoby
- 50 g orzechów nerkowca
- 20 g słonecznika łuskanego
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka syropu klonowego/miodu
Płatki owsiane zalej wodą i gotuj na średnim ogniu. Gdy się zagotują - zmniejsz ogień i podgrzewaj jeszcze przez parę minut, do momentu, gdy będą miękkie. Pamiętaj, by co jakiś czas je mieszać. Następnie posiekaj migdały oraz słonecznik i zmieszaj z płatkami. Do całości dodaj odrobinę syropu klonowego i pół szklanki ciepłego mleka. Całość przełóż do miseczki i ułóż kolorowy wzór ze świeżych owoców i bakalii. Taką owsiankę możesz podawać dziecku od 8 miesiąca życia.

Omlet lub naleśnik - łódka
Na kolację dla dzieci możesz przygotować omlet (na słodko) lub naleśnik i udekorować go tak, by przypominał łódkę.
Składniki:
- pół szklanki mąki
- po pół szklanki wody i mleka
- jajko
- pół tabliczki ciemnej czekolady
- olej
- do dekoracji: owoce, czekolada, śmietanka
Zrób ciasto z mleka, jajek, mąki i wody. Naleśniki smaż na rozgrzanym tłuszczu. Przekrój naleśnik na pół. Jedna połówka to będzie łódka, następnie udekoruj ją owocami, czekoladą - tak jak na zdjęciu. Dzieci kochają naleśniki. Ale forma też robi wrażenie. Takie naleśniki możesz podawać dziecku, które skończyło już trzy lata.

Jajecznica - zajączek
Składniki:
- jajko,
- 10 ml mleka modyfikowanego (dla starszego dziecka może być zwykłe krowie lub sojowe),
- łyżeczka masła,
- do ozdoby: pomidor koktajlowy, czarne oliwki, liść sałaty lub szpinaku.
Umyj jajko, następnie wbij do talerzyka i roztrzep widelcem. Dodaj mleko modyfikowane. Łyżeczkę masła włóż do filiżanki, a następnie wstaw ją do gotującej się wody. Gdy masło już się rozpuści – dodaj jajko. W momencie, gdy masa jajeczna będzie się ścinać – mieszaj ją łyżeczką, zwłaszcza przy ściankach naczynia. Pamiętaj, by białko i żółtko były dobrze ścięte. Całość wyłóż na talerzyk. Uszy możesz zrobić z liści szpinaku lub sałaty. Nosek - z pomidorka koktajlowego, a oczy z czarnych oliwek. Będzie zdrowiej. Taką jajecznicę możesz podawać dziecku od 10. miesiąca życia.

Wafle z twarożkiem - pirat
Składniki:
- wafle ryżowe
- twarożek
- łyżka jogurtu naturalnego
- do ozdoby: papryka, ogórek
Biały ser wymieszaj z jogurtem, a następnie nałóż do na wafle ryżowe. Na wierzch połóż paprykę i ogórka, w taki sposób, by całość przypominała pirata. Takie wafle z twarożkiem możesz podawać dziecku od 3. roku życia.
Zamiast pieczywa dla odmiany świetnie sprawdzą się wafle np. ryżowe. Twarożek i papryka - pirat gotowy!

Drożdżówka z owocami
Drożdżówkę możesz kupić w sklepie lub samodzielnie upiec bułeczki drożdżowe. Niezależnie od opcji - udekoruj ją pięknie owocami i podaj dziecku. Maluch z pewnością będzie zachwycony!
Składniki:
- 250 ml mieszanki mlekozastępczej lub mleka,
- 25 g drożdży,
- 2 łyżki oleju,
- 5 łyżek cukru,
- 2 niepełne szklanki mąki.
Zmieszaj drożdże z łyżką cukru. Na stolnice wysyp mąkę, dodaj cukier z drożdżami oraz mieszkankę mlekozastępczą. Wyrób ciasto, a następnie pozostaw je do wyrośnięcia. Uformuj bułeczki i upiecz w piekarniku w 180° C. Piecz 40 – 50 minut (po pierwszych 20 minutach sprawdź, czy ciasto piecze się prawidłowo). Takie drożdżowe bułeczki możesz podawać dziecku od 2. roku życia.

Słodka bułka-rybka z owocami i twarożkiem
Bułeczki możesz kupić w sklepie lub skorzystać z naszego przepisu na bułeczki twarogowe. Do twarożku dodaj jogurt, wymieszaj. Na bułeczkę nałóż twarożek. Całość udekoruj owocami, tak by powstała rybka.
Twarożek możesz podawać dziecku od 6. miesiąca życia, natomiast bułeczki twarogowe od 12. miesiąca życia.

Owsianka - miś
Składniki:
- 50 g migdałów
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 kiwi (do ozdoby)
- Jabłka (do ozdoby)
- 50 g orzechów nerkowca
- 20 g słonecznika łuskanego
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka syropu klonowego/miodu
Płatki owsiane zalej wodą i gotuj na średnim ogniu. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotujemy jeszcze przez kilka minut, do momentu aż zmiękną. Posiekaj migdały i słonecznik i dodaj do płatków. Dodaj syrop klonowy i pół szklanki ciepłego mleka. Całość udekoruj owocami. Owsianka lub kaszka może stać się zwierzakiem lub bajkową postacią. Ogranicza cię tylko wyobraźnia. Dla dziecka od 8. miesiąca życia

Ślimak z banana i ciastka
Do wykonania tej oryginalnej kolacji będziesz potrzebować:
- banana
- paluszków
- słodkiej bułeczki
Słodką bułeczkę możesz kupić w sklepie lub skorzystać z naszego przepisu na bułeczki cynamonowe z nadzieniem. Ślimak, ślimak, pokaż rogi! Jak podać słodkie ciastko z owocami? Z banana zrób ślimaka, bułeczka to będzie jego muszelka, natomiast paluszki posłużą jako rogi. Całość możesz ozdobić jeszcze malinami lub innymi owocami. Taką kolację możesz podawać dziecku, które skończyło już 18. miesiąc życia.

Quesadillas czyli meksykański naleśnik z farszem
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki,
- szklanka mleka,
- szklanka wody mineralnej niegazowanej,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- oliwa z oliwek.
Składniki na farsz:
- 4–5 pieczarek,
- szczypiorek,
- łyżka masła,
- 2 łyżki śmietany 24%,
- 200 g szynki pokrojonej w kostkę,
- pół puszki kukurydzy,
- 100 g sera żółtego pokrojonego w kostkę.
Sposób przygotowania:
Mleko, jaja, wodę, mąkę, sól i łyżkę oleju zmiksuj tak, by powstała jednolita masa. Ciasto pozostaw na ok. 30 minut, następnie usmaż naleśniki. Przygotuj farsz. Pokrój szczypiorek. Pieczarki pokrój w plasterki, uduś je, później dodaj szczypiorek i śmietanę. Wymieszaj wszystko, przypraw pieprzem. Na naleśniki nałóż farsz, złóż je na pół i ozdób tak, by przypominały kotka.
Porcja dla dziecka = 1–2 naleśniki. Dla dzieci od 3. lat.

Naleśnikowy bóbr
W przygotowaniu naleśnikowego bobra świetnie sprawdzą się naleśniki kanadyjskie. Całość możesz ozdobić według własnego uznania, nie tylko w kształcie bobra.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1,5 łyżki cukru
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1,5 szklanki mleka 2%
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju sojowego
Wymieszaj mleko z olejem i jajkami, następnie dodaj mąkę pszenną i kukurydzianą, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Całość ubijaj mikserem, aż uzyskasz jednolitą masę. Odstaw na 10 minut. Ciasto wylewaj cienką warstwą na rozgrzaną, posmarowaną olejem patelnię. Gdy na powierzchni naleśnika pojawią się bąble, przewróć go na drugą stronę i podsmaż. Naleśniki możesz podawać posmarowane jogurtem, przecierem owocowym lub twarożkiem. Z naleśnika możesz wyciąć koła i ułożyć z nich np. bobra. Całość udekoruj owocami lub musli. Takie naleśniki kanadyjskie możesz podawać dziecku od 12. miesiąca życia.

Kasza jaglana na kolacje dla dzieci (lub owsianka)
Zamiast płatków owsianych, które są idealnym posiłkiem na początek dnia, możesz ugotować kaszę jaglaną - najzdrowszą z kasz.
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 szklanka wody
Płatki owsiane zalej wodą i gotuj na średnim ogniu. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotujemy jeszcze przez kilka minut, do momentu aż zmiękną. Dodaj pół szklanki ciepłego mleka. Całość udekoruj owocami. Całość udekoruj np. owocami, tak, by owsianka przypominała kotka. Oczy możesz wykonać z kawałków banana, język kotka z maliny, a jako wąsy doskonale sprawdzą się słone paluszki. Dla dziecka od 8. miesiąca życia

Tost z paróweczkami i jajkami sadzonymi
Składniki:
- 2 kromka chleba tostowego
- 1 parówka
- ser
- 2 jajka
- do dekoracji: fasolka, bób
Nastaw piekarnik na 170 stopni. Do wrzącej wody wrzuć jedną parówkę i gotuj, aż wypłynie na wierzch. Wyjmij i pokrój parówkę w plastry. Następnie rozgrzej patelnie i rozpuść na nie łyżkę masła. Wbij 2 małe jajka na patelnie i smaż na małym ogniu do czasu, aż białko będzie całkiem ścięte (to ważne, żółtko może być ścięte wg uznania - bardziej płynne lub mniej, ale białko musi być dobrze ścięte, nie można jeść pół surowego). Zdejmij jajka z patelni. Na kromce chleba tostowego ułóż kolejno: plaster sera żółtego, później 2 jajka sadzone (wokół żółtek ułóż plastry parówki (tworząc kwiatek). Dołóż fasolkę zieloną, imitującą łodygę kwiatka i bób, który będzie przypominał liście. Całość zapiekaj w piekarniku przez 3 minuty. Dla dziecka od 2. roku życia

Kanapka z rakietą i gwiazdami
Składniki:
- kromka chleba/ bułeczka
- ser
- szynka
- do ozdoby: parówki, warzywa, ser
Na kromce chleba lub bułki ułóż szynkę, ser. Jeśli chcesz podać dziecku chleb tostowy - zapiecz go najpierw w opiekaczu lub tosterze. Z warzyw lub innych produktów ułóż rakietę i ludzika, przypominającego kosmonautę. Pamiętaj, że możesz wykorzystać całą swoją kreatywność! Rakietę i kosmonautę możesz wyciąć np. z sera, elementy rakiety zrobić z kawałków parówki, innych produktów lub warzyw. Dla małych fanów kosmicznych przygód i smaków grzanka z rakietą i gwiazdami będzie idealnym śniadaniem! Podawaj dziecku, które skończyło już 2. rok życia.

Ryż lub kaszka dla pirata
Do wykonania kaszy dla małego pirata możesz wykorzystać przepis na kaszę jaglaną z morelami. Zamiast niej możesz również wykorzystać np. ryż
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 200 ml wrzącej wody
- 8 suszonych moreli
- kilka kropel soku z cytryny
- miód do polania
- do dekoracji: owoce, bakalie
Upraż kasze na suchej patelni. Morele pokrój w cienkie paseczki. Kaszę upraż na suchej patelni. Przełóż do garnuszka i zalej wrzącą wodą. Dodaj morele i sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, ok. 15–20 minut, do momentu aż kasza wchłonie cały płyn. Następnie ozdób kaszę owocami lub bakaliami na wzór głowy pirata. Kaszę możesz ja podawać z odrobiną miodu. Dla dziecka od 12. miesiąca życia

Naleśniki z owocami w kształcie misia
Pierwsze naleśniki możesz podawać dziecku już od 10. miesiąca życia. Skorzystaj z naszego przepisu, a następnie fantazyjnie udekoruj danie.
Składniki:
- ok. 100 ml mleka następnego, np. Capricare
- łyżka mąki*
- jajko
- *dla maluchów wrażliwych na gluten – mąka bezglutenowa
Przygotowane wcześniej (zgodnie z przepisem na opakowaniu) mleko modyfikowane połącz dokładnie z mąką i jajkiem (jeśli dziecko nie toleruje białka jaja kurzego, możesz użyć samego żółtka). Zrób to przy użyciu miksera. Namocz w oliwie ręcznik papierowy i przetrzyj nim patelnię. Smaż jak zwyczajne naleśniki. Ozdób naleśniki owocami w taki sposób, by całość przypominała np. misia.

Placuszki na kolację dla dzieci
Składniki:
- 1/4 torebki cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 250 g mąki
- szklanka mleka
- olej do smażenia
- 200 g białego sera
- 3 łyżki oleju
Żeby przygotować ciasto – wbij jajka do garnka, dodaj cukier wanilinowy, mleko i całość utrzyj. Do masy dodaj mąkę (ciasto musi mieć konsystencję śmietany). Następnie smaż cieniutkie placuszki na oleju. Gdy placuszki wystygną – nałóż na nie masę serową. Żeby przygotować masę - biały ser połącz z cukrem i małą ilością śmietany. Racuszki udekoruj owocami, by przypominały urocze sówki. Dla dziecka od 18. miesiąca życia
Przeczytaj też:


Ile posiłków dziennie powinno jeść małe dziecko? Czy warto biegać za nim z kanapką, bananem, sokami? I dlaczego regularne posiłki są takie ważne? Dwulatek czy przedszkolak powinien już jeść co najmniej pięć posiłków dziennie: śniadanie pierwsze i drugie, obiad, podwieczorek i kolację. Najlepiej, gdy robi to o stałych porach, a odstępy między kolejnymi posiłkami nie są zbyt długie. Niewielkie odstępstwa to nie problem, ale nie powinno być tak, że malec zasiada do obiadu raz o godz. 12.30, a raz o 17.00 albo raz dostaje podwieczorek, a innym razem nie. Dlaczego to takie ważne? Z kilku powodów. Regularnie Jeśli przerwy między posiłkami są zbyt długie, poziom glukozy we krwi zaczyna gwałtownie spadać, co sprawia, że dziecko jest rozdrażnione i szybko traci siły. Obniżają się też jego możliwości intelektualne, a przecież teraz, choć nie chodzi jeszcze do szkoły, uczy się najintensywniej! Nieregularne posiłki to również najkrótsza droga do otyłości. Jeśli się jada dużo, ale za rzadko lub o zupełnie przypadkowych porach, organizm gromadzi tłuszcz, bo nie wie, kiedy może liczyć na kolejny zastrzyk energii. Jeśli natomiast malec jada rzadko i mało, szybko zaczyna brakować mu ważnych składników. Gdy niedobory są bardzo duże, mogą spowolnić albo wręcz zahamować rozwój dziecka. Uwaga! Wbrew pozorom na niedobory mogą być narażone też maluchy, które wyglądają jak pączki w maśle, bo ilość nie zawsze idzie w parze z jakością. Ale nie non stop Nie warto też przesadzać w drugą stronę. Karmiąc malca zbyt często, można sprawić, że przyzwyczai się do tego albo na hasło „obiad” będzie uciekać, gdzie pieprz rośnie. Rodzice niejadków często popełniają błąd, który długo się na nich mści: podczas spacerów, zabaw itd. chodzą za dzieckiem krok w krok i korzystają z każdej okazji, by wetknąć mu do buzi jakiś kąsek. W efekcie malec...

Zdrowe słodycze dla dzieci – czy to możliwe? Miłość do słodkiego smaku jest zapisana w genach. Dziecko już w brzuchu mamy znacznie chętniej łyka płyn owodniowy, jeśli ma on słodki smak. Ale z drugiej strony dobrze wiesz, że nadmiar cukru prowadzi do próchnicy i otyłości, a w przyszłości także do cukrzycy. Na szczęście są też zdrowe słodkości, które można podawać dziecku bez wyrzutów sumienia. Podpowiadamy, jakie zdrowe słodycze kupować w sklepie. Podsuwamy też przepisy na domowe słodycze dla dzieci. Jakie są zdrowe słodycze dla dzieci? Najlepsze zdrowe słodycze to te naturalne. Oswajanie dziecka ze słodkim smakiem zacznij więc od owoców. Owoce zawierają naturalny cukier – fruktozę – i dlatego są tak słodkie. Możesz je miksować, przygotowywać z nich musy, dodawać do placuszków i ciast. Będą też znakomitym farszem do naleśników i pierogów. A jakie są inne zdrowe słodycze dla dzieci ze sklepu? Warto kupować suszone owoce, takie jak: rodzynki, daktyle, figi, morele, śliwki chipsy jabłkowe. Suszone owoce też są słodkie, a w dodatku można je dodawać do różnego rodzaju deserów. Oczywiście należy je włączyć do diety dziecka zgodnie z aktualnym schematem żywienia niemowląt i pokroić przed podaniem, by zminimalizować ryzyko zadławienia. Jeśli kupujesz inne słodycze dla dzieci, zawsze sprawdzaj ich składy. Produkty nie powinny zawierać cukru, soli ani żadnych sztucznych dodatków. Wybieraj tylko naturalne, z naturalnymi barwnikami i np. słodzone ksylitolem. Jak zrobić zdrowe słodycze dla dzieci? Deser mleczny Mleko jest słodkie dzięki temu, że zawiera naturalny cukier mleczny (laktozę). Bardzo dobrym deserem dla malca są różnego typu napoje mleczne, jogurty, budynie, koktajle. Zawierają białko i wapń, niezbędne do prawidłowej mineralizacji kości. Mleczne desery można przełożyć do pucharka,...