Tych 7 wigilijnych dań lepiej nie dawaj dziecku!
Kapusta z grzybami, kluski z makiem… To nie są dania dla dzieci! Czego jeszcze nie może jeść maluch?
To jedyny taki dzień w roku. Zgodnie z tradycją chciałabyś, żeby twoje dziecko też spróbowało 12 potraw. Ale czy po pierogach z kapustą i kluskach z makiem nie rozboli je brzuszek? Oto dania, których w Wigilię nie można podawać niemowlakom, a w większości także małym dzieciom.
1. Karp smażony
Jest tłusty i ciężkostrawny. Jeśli już chcesz, by dziecko go spróbowało, upiecz go w folii lub ugotuj. Najlepiej jednak podać maluchowi filet z łososia albo pstrąga – także ugotowany na parze lub upieczony w folii. To dobre źródło lekkostrawnego białka i wapnia.
2. Pierogi z kapustą i grzybami
Jeśli bardzo chcesz dać dziecku o spróbowania pieroga, przygotuj specjalnie dla niego kilka sztuk z innym nadzieniem, np. z kaszy gryczanej lub ziemniaczano-serowym, szpinakowym. Takie pierogi będą równie smaczne, a za to lekkostrawne – lepiej ich nie podsmażaj, tylko podpiecz.
3. Kapusta z grzybami
Już sama kapusta jest ciężkostrawna, a ta z dodatkiem grzybów podwójnie. Choć kapusta wigilijna jest postna i zawiera zdrowy olej lniany, to i tak lepiej, by maluch jej nie jadł, a już na pewno nie powinien jej jeść niemowlak (wbrew pozorom istnieją jednak wigilijne dania dla niemowlaka).
4. Uszka z grzybami
Grzyby, nawet dobrze ugotowane, są ciężkostrawne. Poza tym do nadzienia dodaje się także podsmażoną cebulkę, a takie połączenie może wywołać wzdęcia lub ból brzucha u dziecka. Możesz ulepić dla dziecka kilka uszek bez nadzienia – też będą super dodane do barszczu.
5. Zupa grzybowa
Choć jest to potrawa naprawdę wyśmienita, lepiej by dziecko od razu przeszło do następnego dania. Nawet wywar z prawdziwków i podgrzybków jest ciężkostrawny.
6. Kapusta z grochem
Nawet nie próbuj podawać jej dziecku. Ta tradycyjna potrawa jest szczególnie ciężkostrawna. Zarówno groch, jak i kapusta powodują wzdęcia – nie tylko zresztą u najmłodszych.
7. Kluski z makiem i kutia
Są pyszne, ale nie dość, że zawierają ciężkostrawny i czasem alergizujący mak (w malutkich ilościach może go jeść maluch od 2. roku życia), to także miód, którego nie mogą jeść dzieci w 1. roku życia oraz dużo bakalii. Ogólnie jest to danie po prostu ciężkostrawne.
Orzechy, miód, mak, cytrusy – z tymi składnikami bądź ostrożna w przypadku dziecięcej diety. Orzechami dziecko może się zakrztusić, miód może zawierać przetrwalniki bakterii, które są groźne dla niemowląt, mak jest ciężkostrawny, bo zawiera dużo tłuszczu, a owoce cytrusowe niekiedy powodują alergie. Nie panikuj, ale po prostu bądź rozważna.