GRY
 
 

Muffiny lukrowane

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 40 min.

Poziom trudności łatwy

jedzenie, potrawa, danie
fot. A. Rogalski, stylizacja: A. Borowska

Składniki

  • szklanka oleju
  • szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  opakowanie cukru wanilniowego
  • 20 dag cukru pudru
  • sok z cytryny
  • barwniki spożywcze
  • perełki cukrowe

Przygotowanie

1. Do miski wbij jajka, przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną, wlej olej, dodaj cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Składniki dokładnie wymieszaj łopatkami miksera do powstania jednolitego, dość wolnego  ciasta.
2. Zagłębienia w formie do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami. Napełnij je ciastem do 2/3 objętości. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 20 minut w temperaturze 190 st. 
3. Cukier puder utrzyj z sokiem cytrynowym na jednolitą masę. Otrzymany lukier podziel na porcje, każdą zafarbuj na inny pastelowy kolor, dodając po kilka kropelek barwnika.
4. Barwnymi lukrami posmaruj muffinki, posyp cukrowymi perełkami.

źródło: Edyta Maluta - Gęsior/ " Pani domu"

Ocena (0 oceny)

0.0
Doładuj
Przeładuj