9 zasad odżywania dziecka
W trosce o zdrowy rozwój dzieci, lekarze przygotowali swoisty dekalog dobrego odżywiania dziecka. Przeczytaj, co według nich powinno się znaleźć w diecie dziecka.
- Materiał: NUTRICIA
Najnowsze badania pokazują, że sposób odżywiania dziecka po 1. roku życia jest równie ważny dla jego zdrowia i samopoczucia, jak odpowiednie żywienie niemowlęcia. Skomponowanie odpowiednich posiłków staje się trudniejsze, ponieważ dzieci z upływem czasu stają się coraz bardziej kapryśne i mają indywidualne preferencje żywieniowe. Także ich zapotrzebowanie na różnorodne składniki odżywcze jest coraz większe, ponieważ ich rozwój ruchowy odgrywa coraz większą rolę. Dlatego tak ważne jest, by przy komponowaniu posiłków kierować się następującymi zasadami:
1. Urozmaicaj dietę dziecka
Eksperci ds. żywienia zalecają, by każdego dnia w jadłospisie dziecka znalazły się produkty z 5 podstawowych grup piramidy żywienia, tj.:
- produkty zbożowe,
- warzywa i owoce,
- mięso, ryby, wędliny, jaja,
- mleko i przetwory mleczne,
- oleje roślinne i masło.
Tak skonstruowane dzienne menu jest bardzo ważne, ponieważ produkty z każdej grupy dostarczają organizmowi innych, niezbędnych do rozwoju składników odżywczych. Oprócz obecności produktów z w/w grup bardzo ważne są ilości, które mama podaje dziecku.
2. Dbaj o równowagę
Podczas gdy w diecie dziecka pomiędzy 1. a 3. rokiem życia pewnych elementów nie powinno nigdy zabraknąć, nadmiar innych może być szkodliwy. Prawidłowe odżywianie to takie, dzięki któremu udaje się osiągnąć równowagę składników potrzebną dziecku do prawidłowego rozwoju, bez narażania go na ujemne skutki zdrowotne w przyszłości. W dobrze zbilansowanej diecie nie może zabraknąć błonnika, żelaza, białka, wapnia, witaminy D i jodu, należy natomiast ograniczać spożycie tłuszczów zwierzęcych, cukru oraz soli.
3. Podawaj dziecku mleko modyfikowane
Specjaliści zalecają, by dzieciom do ukończenia 3. roku życia zamiast „zwykłego” mleka krowiego, które nie jest dla nich odpowiednie, podawać mleko modyfikowane, którego skład jest tak skomponowany, by zaspokajać potrzeby coraz bardziej ciekawego świata juniora. Mleko modyfikowane wzbogacone jest w składniki, których w jadłospisie małego dziecka zwykle jest zbyt mało: żelazo, cynk, jod, witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Mleka modyfikowane w porównaniu do „zwykłego” mleka krowiego pozwalają na ograniczenie podaży nadmiaru białka. Ponadto niektóre mleka modyfikowane zawierają składniki naturalnie wspomagające układ odpornościowy.
4. Podawaj dziecku 4-5 posiłków dziennie
Warto zdać sobie sprawę, że równie ważna jak wartość odżywcza posiłków jest ich ilość i częstotliwość spożywania. Najlepiej, by były to małe posiłki, za to podawane częściej i – co bardzo ważne – o stałych porach. Jeśli od małego dziecko nauczy się jeść razem z resztą domowników, zapobiegnie to powstaniu szkodliwego nawyku podjadania.
5. Starannie planuj posiłki
Dziecko nie będzie szukało przekąsek uzupełniających jego jadłospis, jeśli przygotowywane dla niego dania będą atrakcyjne i pożywne. Planując posiłki trzeba pamiętać, żeby w codziennym menu malucha znalazły się warzywa i owoce oraz produkty nabiałowe, takie jak mleko, maślanka, kefir lub jogurt. Jeden lub dwa razy w tygodniu na stole powinny zagościć potrawy z ryb – to cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które wspomagają rozwój intelektualny dziecka. Nie częściej niż dwa – trzy razy w tygodniu dziecko powinno zjeść posiłek mięsny. Trzeba zadbać o to, by było to mięso chude, a w przypadku mięsa drobiowego – podawane bez skóry. Dość istotne znaczenie dla zapobiegania anemii ma podaż mięsa „czerwonego” – najlepiej wołowego co najmniej raz w tygodniu.
6. Unikaj soli i cukru
Dzieci nie rodzą się z wykształconym zmysłem smaku, lecz rozwijają go na podstawie doświadczeń żywieniowych. Im częściej spożywają daną potrawę, tym bardziej ją lubią. Należy jednak ściśle przestrzegać zasady mówiącej, że dzieci nie powinny spożywać zbyt dużych ilości cukru i słodyczy, ani jeść posiłków przyprawionych do smaku nadmiernie lub wyłącznie solą. Dziecko nie przyzwyczajone do jedzenia słonych potraw, nie będzie o nie prosić. Aby ograniczyć spożycie soli, posiłki dla dziecka lepiej jest doprawiać naturalnymi przyprawami i ziołami.
7. Uwaga na tłuszcze zwierzęce
Nadmierne spożycie nasyconych tłuszczów zwierzęcych sprzyja takim niekorzystnym procesom, jak np. podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi, co w konsekwencji może powodować otyłość czy chorobę niedokrwienną serca. Dlatego zaleca się, by tłuszcze zwierzęce spożywać w ograniczonych ilościach. Posiłki dla dziecka należy przygotowywać przede wszystkim z wykorzystaniem tłuszczów roślinnych (najlepiej bazować na oliwie z oliwek lub oleju rzepakowym).
8. Kształtuj zdrowe nawyki żywieniowe dziecka
Rodzice powinni stale pamiętać, że dieta dziecka w pierwszych 3 latach życia kształtuje jego nawyki żywieniowe na całe życie. To od nich zależy, czy będą one właściwe, bowiem rodzice dla dziecka długo stanowią jedyny i najważniejszy wzór do naśladowania. Nie należy pozwalać dziecku na podjadanie między posiłkami, a zamiast czekoladki, o którą wciąż prosi, lepiej podać mu owoc czy mus owocowy. Absolutnie należy wykluczyć z dziecięcego menu produkty typu „fast-food”, które nie mają zbyt wielu wartości odżywczych, są za to bardzo kaloryczne.
9. Zadbaj o odpowiednią oprawę posiłków
Rzadko o tym pamiętamy, ale dzieci szybko się nudzą, tym bardziej jedząc wciąż takie same posiłki. Warto zwrócić uwagę na barwę potraw – kolorowe, podane w ciekawy sposób dania zainteresują dziecko jedzeniem oraz pobudzą jego apetyt. Także kolory i kształty sztućców oraz zastawy mogą być inspirujące. Dzieci nie lubią za to zbyt dużych porcji, gdyż może je to zniechęcać do jedzenia. Ważna jest także spokojna i pogodna atmosfera przy posiłkach, bowiem dobre lub złe skojarzenia związane z konsumpcją zostają dziecku w głowie na całe życie.