
Błędna reakcja organizmu na zwykły, zdrowy pokarm to problem co dziesiątego malucha. Objawy to najczęściej wysypka na buzi, biegunka, czasem wymioty. Mogą pojawić się bardzo wcześnie, zanim malec zacznie jeść cokolwiek poza mlekiem mamy, bo alergeny przenikają do pokarmu. Przeczytaj o czym jeszcze powinnaś pamiętać?
Nie eliminuj żadnego pokarmu na własną rękę
Np. wykluczenie glutenu sprawia, że wydłuża się okres rozpoznania ewentualnej choroby i utrudnia stwierdzenie, czy w grę wchodzi celiakia (choroba, przy której trzeba zrezygnować z glutenu na zawsze), czy przejściowa nietolerancja. O rozpoczęciu i zakończeniu diety oraz podawaniu dziecku suplementów (np. wapnia przy diecie bezmlecznej) może decydować jedynie lekarz.
Poproś pediatrę o listę produktów zakazanych
Unikniesz wielu błędów, np. przy uczuleniu na jajka nie będziesz podawać jajeczek przepiórczych, które też uczulają.
Przestrzegaj zakazów
Dieta likwiduje uciążliwe objawy i pozwala dziecku rozwijać się prawidłowo, ale także pomaga zapobiec różnym chorobom o podłożu alergicznym. Przestrzeganie jej często pozwala dziecku „wyrosnąć” z alergii.
Ostrożnie rozszerzaj dietę
Potencjalne alergeny (np. ryby, orzechy, miód) wprowadzaj później niż u zdrowych niemowląt, każdy osobno i w małych ilościach, uważając na objawy niepożądane.
Czytaj etykietki
Zakazane produkty mogą być tam, gdzie się ich nie spodziewamy.
- Mleko. Np. w parówkach, keczupie, chałwie.
- Jajka. Np. w gotowych pierogach, pulpetach.
- Gluten. Np. w jogurtach, gotowych mieszankach przypraw w musztardzie, gumie do żucia albo keczupie.
Poszukaj dobrze zaopatrzonego sklepu
Jest sporo pomysłowych produktów dla alergików, nawet bezglutenowe musli. Produkty dietetyczne możesz też kupować przez internet.
Naucz się gotować inaczej
Np. preparaty mlekozastępcze można wykorzystywać do przyrządzania kaszek, dodawać do zupek.
Nie wódź na pokuszenie
Nie zostawiaj w widocznym miejscu smakołyków z zakazanym składnikiem.
Nie zapominaj o frykasach
Mały alergik nie musi obywać się bez pyszności. Bez mleka da się zrobić nawet krem tortowy, bez jajek – upiec wiele ciast.