Synek skończył dziewięć miesięcy, ale nie ma jeszcze ząbków. Czy mogę mu już podawać chrupki kukurydziane? A rozkruszone biszkopciki? Monika

Reklama

Brak ząbków nie jest przeszkodą, by malec jadł chrupki czy biszkopty. Łatwo miękną one w buzi i dzieci radzą sobie dziąsłami z ich gryzieniem i formowaniem kęsów. Chrupki kukurydziane można wprowadzać do diety malca już w siódmym miesiącu. Powinny być naturalne, a nie smakowe. Biszkopty zawierające żółtko można podawać w dziesiątym miesiącu, a te z dodatkiem całego jajka – najlepiej dopiero w 11–12. miesiącu. Natomiast rozkruszone biszkopty radziłabym przygotowywać wymieszane z musem lub przecierem owocowym. Będzie to wtedy pełnowartościowy deser zawierający dużo witamin.

Konsultacja merytoryczna

Małgorzata Strucińska

Dietetyczka, specjalistka w zakresie żywienia, pracuje w Zakładzie Żywienia Instytutu Matki i Dziecka
Reklama
Reklama
Reklama