Ryżowe placuszki z papryką (od 18. miesiąca)
SKŁADNIKI:
- szklanka ugotowanego ryżu
- jajko
- pół czerwonej papryki
- łyżka mąki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE: Paprykę umyj, pokrój w kostkę. Ryż przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę oraz paprykę. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj porcje ciasta i smaż placuszki z obu stron na złoty kolor. Odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj jeszcze ciepłe.

Reklama

Drobiowe pulpeciki (od 11. miesiąca)
SKŁADNIKI:
- koperek lub natka pietruszki
- 20 dag mielonego mięsa drobiowego
- łyżka drobno siekanego pora
- żółtko
- łyżka kaszy manny
- bulion warzywny
PRZYGOTOWANIE: Koperek lub natkę pietruszki dokładnie umyj i bardzo drobno posiekaj. Mielone mięso wyrób z żółtkiem, porem, kaszą i zieleniną na gładką masę. Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Ugotuj je w bulionie warzywnym. Podawaj z sosem pomidorowym i ryżem.

Jarzynowa z pęczakiem (od 2. roku)
SKŁADNIKI:
- 2 pietruszki
- 4 marchewki
- młody por
- litr bulionu drobiowego
- szklanka pęczaku
- koperek
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
PRZYGOTOWANIE: Pęczak umyj, odsącz na sitku. Zagotuj szklankę osolonej wody, wrzuć kaszę, doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj kaszę na małym ogniu 15–20 minut. Marchewkę i pietruszkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Pora umyj, drobno pokrój. W rondlu rozgrzej olej, podsmaż warzywa, następnie zalej je bulionem. Gotuj ok. 20 minut. Następnie dodaj pęczak i gotuj jeszcze 5 minut. Posyp drobno posiekanym koperkiem.
[CMS_PAGE_BREAK]
Spaghetti bolognese (od 2. roku)
SKŁADNIKI:
- makaron typu spaghetti
- 20 dag gotowanego mięsa (z indyka lub wołowiny)
- duży pomidor
- 50 ml soku pomidorowego
- zielona pietruszka
PRZYGOTOWANIE: Mięso z indyka lub wołowiny dokładnie zmiel. Pomidora umyj, sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę. Następnie przetrzyj przez sito i dołóż do mięsa. Dodaj sok i posiekaną drobniutko natkę. Duś około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Makaron ugotuj, wyłóż na talerzyk, a na wierzch nałóż mięso.

Pieczone ziemniaczki (od 2. roku)
SKŁADNIKI:
- 10 dag twarożku
- szczypta soli
- szczypior
- rzodkiewka
- koperek
- 4 ziemniaki
PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki upiecz owinięte w folię aluminiową. Szczypiorek, koperek i rzodkiewkę drobno posiekaj, zmieszaj z serkiem, dopraw do smaku solą. Gdy ziemniaki będą miękkie, wyjmij je z folii. Kiedy nieco ostygną, przekrój je na pół, lekko wydrąż. W środek nałóż serka. Podawaj ciepłe.

Krem z brokułów (od 7. miesiąca)
SKŁADNIKI:
- szklanka różyczek brokułów
- łyżka kaszki ryżowej
- 2 szklanki wody
- łyżeczka oliwy
PRZYGOTOWANIE: Brokuły umyj, ugotuj w dwóch szklankach wody z dodatkiem oliwy. Zmiksuj, dodaj kaszkę ryżową, starannie rozmieszaj. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj trochę wody lub mleka modyfikowanego.

Zobacz także
Reklama

Placki ziemniaczane (od 2. roku)
SKŁADNIKI:
- średni ziemniak
- łyżka Nestlé Sinlac
- sól
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE: Ziemniaka obierz i umyj. Zetrzyj na tarce o bardzo małych oczkach. Dodaj Nestlé Sinlac, dopraw solą i wymieszaj. Smaż na gorącym oleju po obu stronach na złoty kolor. Na odpowiedniej patelni możesz usmażyć placki bez tłuszczu.

Reklama
Reklama
Reklama