
Gdy twoje dziecko było niemowlęciem, doskonale wiedziałaś, jak je karmić. Pod ręką miałaś tabele określające, co i ile bobasek może zjeść. Dla smyka, który skończył rok, tak ścisłych norm nie ma. I właśnie dlatego łatwiej popełniamy błędy żywieniowe. Skutek? Dzieci jedzą za tłusto, za słono, za słodko, mają niedobory żelaza, jodu i cynku, co osłabia ich rozwój intelektualny, powoduje spadek odporności. Dlatego...
Ucz dziecko picia wody
To właśnie przede wszystkim wodą dziecko powinno zaspokajać pragnienie. Woda musi być nisko- lub średniozmineralizowana, niegazowana (chociaż gazowanej smyk może czasem spróbować). Podawaj dziecku też owocowe i ziołowe herbatki, a czasem również słaby napar zielonej herbaty. Czarna herbata odpada: zawiera dużo teiny i działa pobudzająco.
Ograniczaj soczki w diecie dziecka
Mają witaminy i są zdrowe, ale... nie w nadmiarze! Dziecko może wypijać dziennie najwyżej szklankę soku, bo nawet ten soczek, który nie został posłodzony, ma dużo cukru. Najzdrowsze są soki warzywne. Z owocowych wybieraj niesłodzone, najlepiej przecierowe, bo mają sporo błonnika (zapobiega zaparciom), witamin i minerałów. Sprawdzaj też na etykiecie skład soku (czasem zamiast owoców jest w nim tylko ich aromat!).
Zrezygnuj z miksowania
W drugim roku życia dziecko potrafi już doskonale gryźć, dlatego powinno jeść pokarmy stałe. To prawda, że podanie mu zmiksowanej zupy jarzynowej z mięskiem początkowo ułatwi ci życie, bo malec szybciej ją zje niż osobno warzywa i kawałki mięsa. Jednak jedzenie papek w tym wieku szybko może spowodować kłopoty ze gryzem i zniechęcić malucha do próbowania nowych, wymagających gryzienia potraw.
Uważaj na „dorosłe“ dania
Twój maluszek nie jest już niemowlakiem, ale to nie znaczy, że ma jeść smażone kotlety, parówki czy ogórki konserwowe, nawet jeśli mu smakują. Jego przewód pokarmowy jest jeszcze delikatny i ciężkostrawne, smażone dania mogą mu zaszkodzić. Na szczęście jest mnóstwo „dorosłych” potraw, które są zdrowe także dla roczniaka. Smażone mięsa zastępuj gotowanymi, duszonymi, pieczonymi. Parówki podawaj takie, które są przeznaczone dla dzieci, a zamiast ogórków konserwowych, które zawierają ocet, dawaj maluchowi kiszone. Przygotowuj również kasze, makarony, naleśniki, domowe ciasta... Takie dania będą dla twojego szkraba nie tylko zdrowe, ale także pyszne!
Dyskutuj na forum: Wiem, że roczny maluch może już prawie wszystko wcinać, jednak jak to wygląda u was? Ile posiłków dziennie dajecie? Na obiad 2 dania czy 1? Owoce codziennie? Ciasteczka itp. jak często?

Jedno z półrocznych dzieci dostawało aż 17 posiłków w ciągu doby, a na talerzu jego rówieśnika znalazła się kanapka z pasztetem z puszki. Skutkiem takiego odżywiania mogą być poważne choroby. Patrząc na malca, który chętnie zjada rosół, kanapkę z pasztetem i ogórkiem konserwowym, popijając czarną herbatą (wszystkie te rzeczy znajdowały się w diecie badanych niemowląt!), nie myślisz, że to coś złego. Dziecko wygląda przecież jak okaz zdrowia – jest aktywne, rośnie jak na drożdżach. Problem polega na tym, że jego organizm właśnie „programuje się” na przyszłość. Dziś nikt już nie ma wątpliwości, że od sposobu odżywiania w okresie niemowlęcym zależy, czy za dwadzieścia i więcej lat twój obecnie kilkumiesięczny niemowlak będzie zdrowy, czy pojawi się u niego któraś z chorób cywilizacyjnych: otyłość, miażdżyca, cukrzyca typu 2. – Te choroby w dużej mierze są wynikiem złej diety, już z okresu dzieciństwa – mówi prof. Piotr Socha, kierujący oddziałem Gastroenterologii i Hepatologii Centrum Zdrowia Dziecka. Karmienie dziecka - decydujący czas Dietetycy opracowali szczegółowe zalecenia, jak odżywiać dziecko w pierwszym roku życia. Problem polega na tym, że większość rodziców albo tych zaleceń nie zna, albo…. stosuje z nich tylko te, które uważa za słuszne i ważne. Nie zdając sobie sprawy z tego, w jaki sposób wpłynie to na dalsze życie dziecka. Jakie kaszki dla niemowlaka - opinie rodziców – Wyniki badań, które przeprowadzaliśmy w Centrum Zdrowia Dziecka, we współpracy z Fundacją NUTRICIA, są niepokojące. Okazuje się, że 55 proc. mam jest przekonana, że wie, jak żywić dzieci, ale jednocześnie tylko 7 proc. zna i stosuje się do zaleceń żywieniowych dla niemowląt . Badania przeprowadzano u dzieci w wieku 6 i 12 miesięcy. To dwa przełomowe momenty, jeśli chodzi o sposób...

Niby małe, ale... Gdyby ich nie popełniać, niemowlak rósłby zdrowiej i miał większą szansę uniknąć alergii i otyłości. Oto najczęstsze błędy żywieniowe, które wytykają nam, rodzicom, dietetycy. 1. Podawanie niemowlęciu mięsnych wywarów Często zupy dla niemowlaka robimy na mięsnych wywarach, a te mogą powodować uczulenia. Bywa też, że zagęszczamy je wyłącznie kaszką, nie dodajemy tłuszczu, który dzieciom jest bardzo potrzebny! Taka chudziutka jarzynowa zupka to zbyt mało wartościowy posiłek. Do zupek trzeba dodawać mięsko, rybkę (ugotowane oddzielnie) albo łyżeczkę masła lub oliwy z oliwek. 5 pysznych zupek dla niemowląt - przepisy. 2. Prawie bezmięsna dieta niemowlaka W diecie dziecka mięso powinno się pojawić już w drugim półroczu. Najlepiej, gdy dziecko je mięso codziennie. Z badań wynika jednak, że przeciętnie dzieci jedzą za mało mięsa. To niedobrze, bo u niemowląt około 4. miesiąca wyczerpują się zapasy żelaza z życia płodowego, co może powodować anemię. Właśnie dlatego tak ważne jest podawanie mięsa , z którego ten pierwiastek najlepiej się przyswaja. Zobacz: Oznaki gotowości dziecka do rozszerzania diety 3. Kranówka dla dziecka Woda z kranu jest dopuszczona do spożycia, ale została uzdatniona związkami chemicznymi. To może być niekorzystne dla zdrowia niemowlaka . Dlatego najlepiej niemowlakowi przygotowywać posiłki na niegazowanej, niskozmineralizowanej wodzie mineralnej. A dziecku, które skończyło rok, dawać do picia butelkowaną wodę niegazowaną o średnim stopniu mineralizacji. Sprawdź: co może pić niemowlę - napoje dozwolone i zakazane. 4. Więcej niż 5 posiłków dla dziecka Aż 20 proc. półrocznych dzieci dostaje co najmniej 10 posiłków na dobę, później o 2-3 mniej. Ale w dalszym ciągu za dużo! Dziecko pod koniec 1. roku życia powinno jeść 5 razy dziennie ! Tymczasem z badań...

Dbaj, by posiłki zawierały wszystkie niezbędne składniki odżywcze i były lekkostrawne. Wybieraj mało przetworzone produkty i zdrowo je przyrządzaj: gotuj, piecz, duś. Oto zasady komponowania diety dla dzieci powyżej pierwszego roku życia. Wprowadź produkty pełnoziarniste Oprócz białego pieczywa dziecko powinno jeść bułki i chleb razowy, graham, pieczywo orkiszowe, makaron razowy, brązowy ryż. A oprócz manny kaszę gryczaną, jęczmienną, jaglaną oraz płatki owsiane. Warzywa i owoce podawaj pięć razy dziennie Warzywa gotuj na parze, podawaj w zupach lub sałatkach. Z soczewicy, grochu, fasoli rób purée. Zamiast słodyczy proponuj owoce, np. na deser. Pamiętaj, że kiszona kapusta i ogórki to źródło kwasu mlekowego i witaminy C. Są łatwiej strawne niż surowe. Drób przyrządzaj bez skóry Dania z indykiem lub kurczakiem podawaj co 2.–3. dzień. To mięso, które jest lekkostrawne i szybko się gotuje. Przed przyrządzeniem usuń z niego tłuszcz i skórę. Przygotowuj chude czerwone mięso Wystarczy, jeśli malec zje je 2–3 razy w tygodniu. Z wołowiny, cielęciny, wieprzowiny, jagnięciny rób pulpety, pastę mięsno-warzywną. Pieczonym mięsem zastępuj wędliny. Parówki podawaj rzadko, i tylko te przeznaczone dla dzieci. Podobnie jak mięso dobrym źródłem żelaza jest też żółtko, grube kasze, pieczywo razowe, warzywa strączkowe. Zachęcaj do picia mleka, maślanki, kefiru lub jogurtu To dobre źródło białka i wapnia. Maślanka, kefir i jogurt zawierają cenne bakterie probiotyczne. Dziecko może też nadal pić mleko modyfikowane. W ciągu dnia powinno wypić 2 szklanki mleka, kubeczek jogurtu i zjeść plasterek żółtego sera. Jajka podawaj kilka razy w tygodniu Dostarczają cennego białka, żelaza i witaminy E. Wartościowe są także jajka przepiórcze – trzy zastępują jedno kurze. Wykorzystuj oliwę lub oleje roślinne...