Dieta małego alergika
Jeśli twoje dziecko ma alergię na jajka, gluten lub mleko, musisz je wyeliminować z jego diety. Mimo to możesz gotować smacznie.
- Joanna Kieniewicz-Górska
Choć wydaje się to trudne, można z powodzeniem gotować bez mąki pszennej czy żytniej, kurzych jajek czy mleka krowiego. Oto kilka przepisów.
Zielona zupka (po 6. miesiącu)
→ bez mleka, jajek, glutenu
Składniki:
- 2 małe ziemniaki
- kilka różyczek brokułów
- 150 ml wywaru z włoszczyzny
- 150 ml mleka dla alergików (np. Nutramigen)
Ziemniaki obierz, pokrój, ugotuj. Brokuły ugotuj w wywarze, odłóż dwie różyczki do dekoracji, resztę zmiksuj z ziemniakami. Dodaj mleko i rozcieńcz zupkę wywarem.
Nasza rada: Możesz dodać każde mleko, które pije twoje dziecko.
Budyń bez mleka (po 6. miesiącu)
→ bez mleka, jajek, glutenu
Składniki:
- 150 ml soku dla niemowląt, np. morelowo-dyniowego
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1–2 łyżki Nestlé Sinlac
- 2 łyżki wody
Sok zagotuj, dodaj mąkę połączoną z wodą. Mieszaj do zagotowania. Po 15 minutach wymieszaj z Nestlé Sinlac.
Nasza rada: Budyń podawaj na zimno, polany mieszanką bezmleczną.
Sałatka z kurczakiem (od 18. miesiąca)
→ bez mleka, jajek, glutenu
Składniki:
- pół szklanki mrożonego groszku
- szklanka ryżu
- 3 łyżki rodzynek
- ćwierć pieczonego kurczaka (bez skóry)
- pomarańcza
- łyżka koperku
- pół łyżki oleju
- sól morska
- łyżeczka cukru
- łyżka soku z cytryny
Ryż ugotuj, mięso pokrój w kosteczkę. Rodzynki umyj, zalej gorącą wodą na 10 minut. Groszek ugotuj, odsącz. Pomarańczę obierz, podziel na cząstki, pokrój. Do soku, który wypłynie, dodaj olej, sok z cytryny, cukier, sól do smaku i wymieszaj. Wszystkie składniki delikatnie połącz, polej sosem i posyp koperkiem.
Nasza rada: Sałatkę zrób na dwie godziny przed podaniem.
Jabłka faszerowane (od 15. miesiąca)
→ bez mleka, jajek, glutenu
Składniki:
- 2 szare renety
- 4 suszone morele
- 15 dkg piersi z indyka
- plasterek szynki
- mały kawałek selera
- łyżka oleju
- szczypta imbiru, gałki muszkatołowej
Mięso pokrój w kosteczkę, wymieszaj z przyprawami i olejem. Wstaw na godzinę do lodówki. Szynkę, seler, sparzone i namoczone morele pokrój w kostkę, wymieszaj z indykiem. Jabłka umyj, wydrąż, zanurz na chwilę we wrzątku. Napełnij farszem, przykryj ściętymi czapeczkami. Piecz godzinę.
Nasza rada: Upieczone jabłka najlepiej smakują z ryżem.
Deser z owocami (po 2. roku życia)
→ bez jajek
Składniki:
- paczka śliwek mrożonych
- gruszka
- jabłko
- pół kostki masła
- pół szklanki cukru pudru
- 12 łyżek mąki orkiszowej
- wanilia
Śliwki umyj. Gruszkę i jabłko obierz, pokrój w plasterki. Owoce wymieszaj, ułóż w żaroodpornym naczyniu. Masło, cukier i mąkę posiekaj, dodaj wanilię, pokrusz, by powstały grudki. Posyp nimi owoce, piecz w 180°C na złoto.
Nasza rada: Podawaj na ciepło.
Ciasteczka ryżowe (po 2. roku życia)
→ bez glutenu i jajek
Składniki:
- torebka kleiku ryżowego
- pół kostki masła
- szklanka cukru
- 4 łyżki mielonych orzechów włoskich
- wanilia
- łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
Z masła, posiekanej wanilii, kleiku, orzechów i proszku do pieczenia wyrób jednolitą masę. Formuj kulki o średnicy 2–3 cm. Rozłóż je na blaszce i piecz około 20 minut w 150–180°C.
Nasza rada: Jeśli użyjesz masła klarowanego lub margaryny bezmlecznej, ciasteczka nadadzą się dla dziecka, które nie pije mleka.
Masło klarowane
Dziecko uczulone na mleko nie może też jeść masła. By pozbawić je białek mleka krowiego, trzeba je sklarować. Ma wtedy orzechowy aromat, nadaje się do pieczenia i smażenia.
1. Rozpuść w wysokim rondelku o grubym dnie, na wolnym ogniu, dwie kostki masła (ma się roztopić, ale nie zrumienić).
2. Podgrzewaj je, starannie zdejmując z wierzchu pianę.
3. Ostrożnie zlej tłuszcz znad białego osadu, który zebrał się na dnie. To, co zostało, użyj do potraw dla innych członków rodziny.
Konsultacja: Anna Kłosińska, fizjolog żywienia.
Zobacz więcej przepisów dla małych alergików >>