Warzywa w diecie dziecka są niezastąpione
Brak warzyw w diecie dzieci to najczęstszy błąd żywieniowy. Są równie wartościowe jak mięso i mleko! Podpowiadamy, które warzywa szczególnie warto podawać dzieciom i jak je przygotowywać.
- Edipresse
Dietetycy z innych krajów zazdroszczą nam... zup jarzynowych. Rzeczywiście są bardzo zdrowe, więc warto je często podawać całej rodzinie. Gotuj je z samych warzyw, doprawiaj świeżymi ziołami, sokiem z cytryny, śmietanką, odrobiną masła lub oliwą. Pamiętaj jednak, że warzywa, zwłaszcza korzeniowe, kumulują nawozy i zanieczyszczenia ze środowiska. Staraj się więc, by te, które je twoje dziecko, pochodziły z upraw ekologicznych.
Co znajdziesz w warzywach - ważne substancje dla dziecka
Większość warzyw jest źródłem witaminy C i beta-karotenu, witamin z grupy B oraz cennych składników mineralnych. Mają właściwości zasadotwórcze, należy je więc łączyć z pokarmami zakwaszającymi: mlekiem, mięsem, jajkami, tłuszczami. Niektóre z nich, np. czosnek i cebula, zawierają substancje bakteriobójcze.
Dlaczego warzywa są dobre dla dzieci?
Gotowane i surowe warzywa szybko dają uczucie sytości ze względu na obecność błonnika (nie jest trawiony) i pektyn. Dzięki temu wspomagają działanie układu pokarmowego. Sałatka z gotowanych i startych na grubej tarce buraczków, kwaszona kapusta, sałata są pod tym względem najlepsze.
Jakie warzywa wybrać dla niejadka?
Szczególnie lubiana przez dzieci jest fasolka szparagowa. Można ją kupić przez całe lato i jesień, a mrożona prawie nie ustępuje w smaku świeżej. Ma też tę zaletę, że gromadzi niewiele azotanów i metali ciężkich. Jest warzywem odpornym na skażenie środowiska. Z dodatkiem jajka i surówki z pomidorów stanowi pełnowartościowe danie obiadowe. Bardzo przydaje się w czasie nauki samodzielnego jedzenia. Pozwól dziecku brać fasolkę z talerza rączkami.
Jak przekonać dziecko do marchewki?
Kilkulatkowi, który potrafi już gryźć, często podawaj ją na surowo. Najlepsza jest karotka – krótka (5–6 cm) marchewka o zaokrąglonym końcu i słodkim smaku. Unikaj dużych marchwi – ich wielkość wiąże się nie tylko gatunkiem, ale i nadmiernym nawożeniem. Młodą marchewkę najlepiej gotuj dziecku w całości – ładniej wygląda i znacznie lepiej smakuje.
Doceń cukinię w diecie dziecka
... bo szybko się gotuje. Do przysmażonej dodaj obrane ze skórki pomidory i uduś, posyp koperkiem. To świetny dodatek do makaronu, kasz i mięs. Smaczna jest też surówka z młodej cukinii z sosem winegret.
Od kiedy można dziecku podawać surówki?
To zależy, ile dziecko ma ząbków i czy potrafi gryźć. Zazwyczaj 1,5-roczne dzieci mogą już jeść startą na drobnej tarce i wymieszaną z jabłkiem marchewkę lub startego na grubej tarce kwaszonego ogórka.
Czy kilkulatek może jeść kapustę na surowo?
W lipcu, gdy jest młoda – tak. Surówka z cienko pokrojonej kapusty (wierzchnie liście odrzucamy) i marchewki to znakomity dodatek do ryb i mięs. Doskonała, choć mało popularna jest też surówka z kalafiora. Warzywa kapustne: kalafiory, brukselka, brokuły są bogatym źródłem witaminy C. Nie ustępują pod tym względem cytrusom!
Czy dzieci powinny dostawać do jedzenia sałatę?
Tak. 2-latkowi możesz ją podać pokrojoną lub porwaną na drobne kawałki, najlepiej z sosem winegret (mieszamy ją tuż przed podaniem, aby zachowała kruchość – miękką łatwiej się zakrztusić). Czy wiesz, że sałaty o ciemnych liściach mają sześć razy więcej prowitaminy A i trzy razy więcej witaminy C niż sałata lodowa?
Jak gotować warzywa, aby były dobre dla dziecka?
Najlepiej na parze. Nie wolno ich rozgotowywać – wyglądają wtedy nieapetycznie, są mniej smaczne i tracą cenne składniki.
Czytaj też: Chcesz, by dziecko jadło warzywa? Nie mów, że to zdrowe!