Karmienie dziecka - zwłaszcza w 1. roku życia - jest bardzo istotne. Oto nasze propozycje na dwudaniowe obiady dla dzieci od 1. roku życia.

Reklama

1. Obiad dla dziecka: zupa wiśniowa i pulpeciki z drobiu

Zupa wiśniowa
– 3 i 1/2 szklanki świeżych wiśni,
– 4/5 szklanki mleka 2% tł.,
– 4 łyżki śmietanki,
– 3 łyżki cukru,
– ugotowany makaron.

Wiśnie umyj, wydryluj. Owoce rozgotuj w niewielkiej ilości wody z dodatkiem 1 łyżki cukru. Przetrzyj przez sito lub zmiksuj. Zagotuj 1 litr wody, dodaj pozostały cukier i przecier. Lekko przestudź. Dodaj śmietankę i ponownie zagotuj. Podawaj z makaronem, na zimno lub na ciepło.

Pulpeciki drobiowe z ziołami, marchewką i ryżem
– 500 g mielonego drobiowego mięsa,
– 1 jajko,
– kajzerka,
– ząbek czosnku,
– natka pietruszki lub świeże zioła,
– 2 łyżki oleju,
– sól,
– 2 marchewki.

Bułkę namocz w wodzie, a kiedy zmięknie, odciśnij i dodaj do mięsa. Masę połącz z czosnkiem wyciśniętym przez praskę, ziołami, jajkiem. Posól do smaku. Uformuj kulki i ugotuj na parze. W rondlu rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną w plasterki marchewkę, duś pod przykryciem na małym ogniu. Włóż pulpety i chwilę podduś. Podawaj z ryżem.

Zobacz także

2. Obiad dla dziecka: zupa wiosenna z kalarepką plus pstrąg pieczony, młode ziemniaki, sałata z sosem winegret

Wiosenna zupa z kalarepką
– 2 młode kalarepki,
– 2 marchewki,
– 1 pietruszka,
– 4 młode ziemniaki,
– 1 mały seler,
– 1 mała cukinia,
– 1 pęczek koperku,
– 1/2 szklanki śmietanki,
– 1 łyżeczka masła, pieprz.

Warzywa starannie umyj, obierz lub oskrob (oprócz cukinii) i pokrój w kostkę. Zalej 1 litrem wody, dodaj masło i gotuj pod przykryciem 20 minut. Wlej śmietankę i ponownie zagotuj. Posól do smaku. Posiekany koperek dodaj do zupy po ugotowaniu.

Pieczony pstrąg
– 1 sprawiony pstrąg (ok. 250 g),
– 2 łyżeczki soku cytrynowego,
– 2-3 gałązki koperku,
– kilka migdałów obranych ze skórki,
– kilka rodzynek.

Pstrąga dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz. Z obu stron skrop sokiem z cytryny. Rodzynki sparz we wrzątku, odcedź. Migdały sparz, obierz ze skórki i posiekaj. Do środka ryby włóż koperek, migdały i rodzynki. Zawiń rybę w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika (220°C). Piecz ok. 15-20 minut. Przed podaniem na talerz odwiń folię z góry i odparuj nadmiar sosu.
Ziemniaki: Wrzuć młode ziemniaki do wrzątku. Gotuj ok. 15 minut.
Sałata: Wybierz kruchą odmianę sałaty. Umyj pojedyncze liście i osusz na ręczniku (ew. odwiruj w suszarce do sałaty). Zrób sos winegret.

3. Obiad dla dziecka: zupa-krem z jarzyn plus klopsiki

Zupa-krem z jarzyn
– 1 średni ziemniak,
– 1 włoszczyzna,
– ok. 1 l wody,
– przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego.

Warzywa umyj, obierz, opłucz i pokrój w kawałki, włóż do litra wrzącej wody, gotuj ok. 20-25 minut. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy, niewielką ilość soli i świeżo zmielonego pieprzu. Wyjmij listek laurowy i ziele angielskie, zupę zmiksuj. Do zupy można dodać masło lub naturalny jogurt.

Klopsiki z mięsa i soczewicy
– 50 g soczewicy lub grochu łuskanego,
– 200 g wołowiny,
– 1/2 dużej cebuli,
– 1/2 papryki,
– 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
– 1 jajko,
– 3 łyżki płatków owsianych,
– przyprawy: pieprz, sól.

Soczewicę (lub groch) opłucz pod bieżącą wodą, włóż do garnka, zalej wrzącą wodą i ugotuj do miękkości, odcedź. Mięso i soczewicę zmiel i wymieszaj. Cebulę obierz i drobno pokrój. Paprykę opłucz i pokrój w kostkę. Cebulę, paprykę dodaj do zmielonego mięsa, wymieszaj.
Do masy dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy, wbij jajo, wsyp płatki owsiane i starannie wymieszaj. Uformuj 12 małych kuleczek, lekko spłaszczonych, ułóż je na wysmarowanej tłuszczem blaszce i upiecz w piekarniku (pół godziny w temp. 200°C).

Reklama

Czytaj też: Jak karmić niemowlę: 11 nawyków na całe życie

Reklama
Reklama
Reklama