Na niektórych produktach dla dzieci jest napisane, że zawierają wyłącznie składniki ekologiczne. Czy rzeczywiście warto kupować takie dania dla maluszka? A może jednak nie jest to konieczne? Dorota

Reklama

Idealnie by było, gdyby wszyscy mogli jeść produkty ekologiczne, wytwarzane bez nawozów sztucznych i środków ochrony roślin. Są one po prostu smaczniejsze i zdrowsze. Szczególnie zaś warto podawać je niemowlętom, których przewód pokarmowy jest bardzo delikatny. Trzeba jednak pamiętać, że dania dla niemowląt zostały specjalnie przebadane po kątem zawartości składników mineralnych – zarówno korzystnych dla organizmu, jak i takich, które mogą być dla niego szkodliwe. Wszystkie niemowlęce dania są bezpieczne.

Konsultacja merytoryczna

Małgorzata Strucińska

Dietetyczka, specjalistka w zakresie żywienia, pracuje w Zakładzie Żywienia Instytutu Matki i Dziecka
Reklama
Reklama
Reklama