Wyniki
Wyniki
Laureaci
Wyniki
Wyniki
Wyniki
ziajka krr
Wyniki
Nivea Klub Rodzica Recenzenta
Wyniki
nivea baby 2w1 krr
Wyniki
Pampers KRR
Wyniki
Wyniki
Wyniki
Wyniki
mama, kuchnia, karmienie, niemowlę, fotelik
Dieta

Mistrzyni gotowania dla dzieci

Jeśli chodzi o zdrową kuchnię, to liczy się nie tylko to, co wkładasz do garnka, ale też jak przygotowujesz potrawę.

Dzieci rosną jak na drożdżach i mają wyjątkowo delikatne żołądki. Dlatego potrzebują wszystkiego, co najlepsze. Jeśli postanowiłaś samodzielnie robić smykowi domowe zupki i obiadki, zwróć uwagę nie tylko na to, co wkładasz do garnka, ale też na swoje przyzwyczajenia w kuchni i sposób gotowania.

Uważaj na tłuszcz
Gdy decydujesz się na smażenie czegoś w tłuszczu, dobrze go rozgrzej. Nie smaż kilkakrotnie na tym samym oleju – to bardzo niezdrowe!

Zamiast smażyć, lepiej piecz
Smażone dania smakują nam o wiele bardziej, a dzieci przejmują nasze kulinarne zwyczaje. Oczywiście nic się nie stanie, jeśli maluch czasem zje smażony kotlet, ale na co dzień zamiast patelni wybieraj lepiej naczynie żaroodporne. Pieczone mięso czy warzywa zachowują o wiele więcej witamin (zwłaszcza C i te z grupy B) niż smażone potrawy, a do tego nie tuczą. Piecz potrawy w folii aluminiowej – będą bardziej miękkie i soczyste. W piekarniku możesz piec nie tylko mięso. Na blaszkę posmarowaną cienką warstwą oleju połóż ziemniaki, paprykę, cukinię, nawet czosnek w skórce. Po kilkunastu minutach są gotowe (mają być lekko twarde). Albo upiecz warzywa zawinięte w folię aluminiową (połóż je na błyszczącej warstwie, tak by matowa, która przepuszcza ciepło, była na zewnątrz).

Oddzielaj mięso od warzyw
Podczas gotowania z mięsa wypłukują się składniki mineralne, które w nadmiarze obciążają nerki malucha, oraz białko, które może mocno uczulać. Najlepiej gotuj mięso i warzywa w osobnych garnkach do czasu, aż twój smyk będzie obchodził pierwsze urodziny.

Warzywa i jajka gotuj krótko
Podczas gotowania jarzyn przepada od 40 do 70 procent witaminy C. Żeby ograniczyć straty, obieraj warzywa bezpośrednio przed gotowaniem, wrzucaj je na wrzątek, gotuj krótko i w małej ilości wody (najlepiej pod przykryciem). Rozdrabniaj je dopiero po ugotowaniu. Pamiętaj, by zbyt długo nie gotować też jajek (tylko 8–10 minut). Gdy robi się to dłużej, pod wpływem temperatury rozkładają się niektóre aminokwasy. Ciemna obwódka wokół żółtka świadczy o tym, że już do tego doszło.

Gotuj na parze
Dobrym rozwiązaniem jest także gotowanie na parze. Może to być specjalna wkładka, którą umieszcza się w garnku z wodą, lub profesjonalny parowar. W takim naczyniu warzywa gotują się bardzo krótko i dlatego można od razu je podzielić na mniejsze części (np. oddzielić różyczki brokułu). Ale tu uwaga! Długie gotowanie na parze daje taki sam efekt jak w wodzie.

Blanszuj
Ta metoda gwarantuje niewielkie straty witamin i innych składników. Wystarczy, że warzywa zanurzysz na kilkadziesiąt sekund we wrzątku, a potem przelejesz zimną wodą. Dzięki temu enzymy, które utrudniają trawienie, są neutralizowane. W ten sposób można „zmiękczyć” cebulę, por, kapustę białą i czerwoną.

Zachowaj wywar z jarzyn
Jeśli gotowałaś ekologiczne warzywa, to możesz być spokojna, że w wywarze nie ma wielu szkodliwych składników, np. azotanów. Ten wywar możesz potem wykorzystać do ugotowania maluszkowi, np. ryżu.

Nie przypalaj
Brązowa, zrumieniona skórka stanowi nie lada wyzwanie dla przewodu pokarmowego dziecka. Białko w takich przypalonych kawałkach jest nieprzyswajalne, ciężkostrawne. Nie serwuj tego dziecku.

Jakiej wody używać
Ważne jest nie tylko to, jaki rodzaj wybierzesz, ale też jak będziesz wodę przechowywać. Zawsze też trzeba ją przegotować.
- Butelkowana. Jest najlepsza. W sklepie wybieraj wodę mineralną dla niemowląt. Powinna być niskozmineralizowana (z zawartością składników mineralnych poniżej 500 mg/l) i z zawartością niewielkiej ilości azotanów (poniżej 10 mg/l). Musi mieć atest oraz termin ważności.
- Oligoceńska. Jeżeli używasz wody z ujęcia, pamiętaj, że bakterie, glony i pleśnie błyskawicznie się w niej rozmnażają. Przechowuj ją krótko (maksymalnie 24 godziny) i w szklanych butelkach.
- Z kranu. Może być i taka, ale zamontuj filtr. Chlor nie jest tu jedynym problemem. W kranówce mogą być też związki ołowiu z ołowianych rur, które kiedyś stosowano przy budowie domów.


Dyskutuj na forum: Słoiczki smaczniejsze?

 

 

 

tm_dopisek.gif

 

 

 

 

Programowanie żywieniowe u dzieci: jak komponować jadłospis, żeby dzieci były zdrowe?

rodzina, obiad, kuchnia
Żywienie
9 zasad rodzinnej diety
Chciałabyś, aby twoja rodzina zdrowo jadła? Sprawdź, jakie zasady powinny was obowiązywać. Dopilnuj, byście ich przestrzegali, a zobaczysz, że zyska na tym wasze zdrowie. Oto 9 ważnych zasad, którymi warto się kierować.

Choć trudno jest zmienić stare nawyki , warto to robić. Spróbuj ograniczyć jedzenie białych bułek, smażonego tłustego mięsa i picie słodzonych napojów. To wcale nie takie duże wyzwanie! Poza tym pamiętaj o innych ważnych składnikach diety i lekkostrawnym sposobie przygotowywania dań. 1. Podawaj pięć porcji warzyw i owoców dziennie Porcją dla dorosłego jest np. jedno średniej wielkości jabłko lub marchewka, lub szklanka soku. Dzieciom dietetycy zalecają w ciągu dnia 200 g owoców i 400–500 g warzyw. Podziel tę ilość na porcje, zgodnie z tym, co lubi maluch. Podaj np. pół jabłka, morelę, pół szklanki soku – to dzienna porcja owoców . Warzywa gotuj na parze, podawaj w zupach albo surowe – w cząstkach jako przekąski. Owocami zastępuj słodycze – są świetne na podwieczorek . Kupuj owoce i warzywa z pewnych źródeł lub ekologiczne – choć kosztują więcej niż te z tradycyjnych upraw, to są zdrowsze. Zimą podawaj mrożonki. 2. Przyrządzaj dania gotowane, duszone lub pieczone Najlepiej gotuj na parze (straty witamin i składników mineralnych są wtedy najmniejsze) lub tradycyjnie w wodzie – warzywa i owoce tylko do miękkości. Mięso duś lub piecz – tak jest najzdrowiej. Zrezygnuj ze smażenia lub smaż krótko, na gorącym tłuszczu, by nie wsiąkał w potrawę. 3. Postaw na produkty pełnoziarniste Czyli bułki i chleb razowy (dobrze wypieczony), typu graham, pieczywo z dodatkiem mąki orkiszowej, makaron razowy, brązowy ryż, kasze (gryczana, jęczmienna, jaglana, kukurydziana) i płatki owsiane. Małe dzieci (powyżej roku) nie powinny jeść tylko białego pieczywa (zwłaszcza bułeczek). Produkty z ziaren mało oczyszczonych i grube kasze zawierają m.in. cenne witaminy z grupy B, witaminę E oraz PP, a także wapń i żelazo. 4. Serwuj ryby 1-2 razy w tygodniu Piecz je lub gotuj. Ich przyrządzanie nie jest...

Zdrowie
Obiadek maluszka po chorobie
Walka z gorączką i kaszlem potrafi mocno osłabić dziecko. Możesz mu jednak pomóc odzyskać siły!

Walka z gorączką i kaszlem potrafi mocno osłabić dziecko. Możesz mu jednak pomóc odzyskać siły! Zadbaj tylko, by posiłki malucha były lekkostrawne, wzmacniające organizm i... smaczne. Gdy choroba mija, maluch często nadal nie ma apetytu. Tymczasem dzięki odpowiedniej diecie szybciej wróci do zdrowia. Kiedy jego organizm walczył z infekcją, stracił wiele białka, mikroelementów i witamin, dlatego teraz musi uzupełnić braki. Dieta dla małego rekonwalescenta powinna być przede wszystkim lekkostrawna. Wyrzuć z jadłospisu potrawy smażone, ciężkie sosy, warzywa strączkowe, kapustę czy cebulę. Posiłki muszą być za to bogate w węglowodany i białko. Podawaj więc malcowi mleko i jego przetwory, ryby, białe mięso, surowe i gotowane na parze warzywa. Dziecko potrzebuje też innych składników odżywczych, które wzmacniają układ odpornościowy, np. beta-karotenu, witamin z grupy B, selenu, cynku, żelaza. Ich źródłem są warzywa, soki ze świeżych owoców, chude wysokogatunkowe mięso, produkty zbożowe – kaszki i kleiki wzbogacane w żelazo. Posiłki powinny też zawierać dużo witamin, zwłaszcza witaminy C. Dzięki takim obiadkom pełen sił maluch znowu będzie wesoło dokazywał! Pulpeciki z cielęciny (od drugiego roku życia) Porcja zupy = 180-220 g + 2-3 pulpeciki – 70 g mięsa cielęcego z udźca, – 1 łyżka masła, – 1 jajko, – 2 łyżki bułki tartej, – 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki. Mięso zmiel lub posiekaj nożem. Masło utrzyj z żółtkiem na pulchną masę, białko ubij na sztywną pianę. Rozdrobnione mięso połącz z utartym żółtkiem i pianą oraz drobno posiekaną zieloną pietruszką i przesianą bułką tartą. Masę mięsną wymieszaj, uformuj kilka kuleczek, włóż do wrzącej wody i gotuj około 10 minut. Podawaj dziecku z jarzynką na drugie danie lub jako dodatek do zupy jarzynowej. Kluseczki z twarożku (od jedenastego...

mama, niemowlę, kuchnia, gotowanie
Dieta
Zdrowa dieta niemowlaka
Niemowlęta rosną jak na drożdżach i mają wyjątkowo delikatne żołądki. Dlatego potrzebują wszystkiego, co najlepsze. Jak zdrowo gotować dla maluszka?

Bobaskom może zaszkodzić nawet to, co na nas, dorosłych, nie zrobiłoby specjalnego wrażenia. A to, co i nam może nie wyjść na zdrowie, im nie wyjdzie na zdrowie na pewno. Dlatego trzeba zwracać uwagę na to, co i jak gotujemy dla dziecka. Przestrzegaj zasad higieny Zanim zabierzesz się za robienie zupki czy tarcie jabłka, umyj ręce. Dokładnie myj też blaty, naczynia i kuchenne akcesoria, np. tarki (bakterie bardzo je lubią) i deski do krojenia. Te, na których kroisz surowe mięso, sparz wrzątkiem. Najlepsze są szklane lub ze stali nierdzewnej, bo nie ma nierówności i rys, w których mogłyby gromadzić się resztki. Pamiętaj, że wylęgarnią paskudztw mogą być również niezbyt czyste i wilgotne ścierki (pierz je w wysokiej temperaturze). Często zmieniaj gąbki, zmywaki... Podczas gotowania albo karmienia nigdy nie oblizuj łyżeczki malca ani nie pij z jego kubka. Jeśli chcesz spróbować zupki smyka, weź drugą łyżeczkę i odłóż na swój talerz. Nie karm dziecka swoimi sztućcami. Jeśli w miseczce czy na talerzyku zostały resztki niezjedzonego dania, wyrzuć je. Są na nich resztki śliny, a to pożywka dla bakterii. Używaj bezpiecznych naczyń i garnków Z naczyń aluminiowych podczas gotowania wypłukują się szkodliwe pierwiastki. Z kolei na garnkach emaliowanych często powstają rysy i odpryski. Jeżeli naczynie jest uszkodzone, trzeba je wyrzucić, bo z fragmentu niepokrytego emalią metalu mogłyby się przedostawać do żywności szkodliwe pierwiastki. Najlepiej korzystać z rondli i garnków wykonanych ze stali nierdzewnej lub stalowych, pokrytych teflonem. Bezpieczne jest także szkło i miedź. Jeśli używasz naczyń, sztućców i pojemników z tworzyw sztucznych, korzystaj wyłącznie z tych, które mają atest (najczęściej PZH) i są dopuszczone do kontaktu z żywnością. Na pewnym forum internetowym mamy dyskutowały o tym, czy wolno przechowywać pokarm lub inne potrawy w...

Nasze akcje
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Współpraca reklamowa
Kobieta czyta książkę
Zakupy
Tej książce ufają miliony rodziców! Czy masz ją na półce?
Współpraca reklamowa
łojotokowe zapalenie skóry
Pielęgnacja
Test zakończony sukcesem! 99% osób poleca te kosmetyki
Współpraca reklamowa
Polecamy
Porady
kiedy nie można odliczyć ulgi na dziecko
Aktualności
Kiedy nie można odliczyć ulgi na dziecko? Przepisy w 2023
Ewa Janczak-Cwil
rekrutacja do szkół podstawowych
Aktualności
Rekrutacja do szkoły podstawowej 2023: zasady, zapisy. Kiedy zaczyna się nabór?
Ewa Janczak-Cwil
przedszkole integracyjne
Edukacja
Przedszkole integracyjne: co to jest, dla kogo? Program
Magdalena Drab
Rekrutacja do szkół średnich: jak wygląda, ważne terminy, obliczanie punktów
Aktualności
Rekrutacja do szkół średnich: kiedy składa się papiery do liceum? Kalendarz 2023
Luiza Słuszniak
Ile może zarobić dziecko, żeby nie stracić ulgi
Prawo i finanse
Ile może zarobić dziecko, żeby nie stracić ulgi – aktualne przepisy
Ewa Janczak-Cwil
Wielki Post: co to jest, ile trwa, historia, symbole
Święta i uroczystości
Wielki Post: ile trwa, historia, symbole, jak się go obchodzi? Kiedy się zaczyna i kończy w 2023 roku?
Luiza Słuszniak
Rekolekcje wielkopostne: co to jest, ile trwają, co mają na celu
Święta i uroczystości
Rekolekcje wielkopostne: co to jest, ile trwają, co mają na celu i czy są obowiązkowe
Luiza Słuszniak
kiedy wakacje
Aktualności
Kiedy wakacje w 2023 roku – początek i zakończenie, jak planować letni wypoczynek?
Ewa Janczak-Cwil
Opieka nad żoną po porodzie
Prawo i finanse
Opieka nad żoną po porodzie 2023: kto ma prawo do zwolnienia i na jak długo?
Joanna Biegaj
Czy alimenty wlicza się do dochodu
Prawo i finanse
Czy alimenty wlicza się do dochodu: czy liczą się do zasiłku rodzinnego i do kredytu?
Milena Oszczepalińska
Nabór elektroniczny do szkół i przedszkoli 2023
Uczeń
Nabór elektroniczny do szkół i przedszkoli 2023
Luiza Słuszniak
ospa u dziecka a wychodzenie na dwór
Zdrowie
Ospa u dziecka a wychodzenie na dwór: jak długo będziecie w domu? Czy podczas ospy można wychodzić?
Milena Oszczepalińska
Pewniaki na egzamin ósmoklasisty z języka polskiego
Język polski
Pewniaki na egzaminie ósmoklasisty: co warto powtórzyć przed egzaminem z języka polskiego?
Luiza Słuszniak
AMR, schemat żywienia niemowląt
Dieta
Schemat żywienia niemowląt: aktualne zalecenia 2023
Magdalena Drab
olej z wiesiołka
Starania o dziecko
Olej z wiesiołka na płodność: czy pomaga zajść w ciążę?
Magdalena Drab
poród w szpitalu
Poród naturalny
Chwyt Kristellera – co to jest, jak wygląda, czym grozi i czy to legalne?
Luiza Słuszniak
Edukacja
Rodzaje przedszkoli: poznaj typy przedszkoli, by wiedzieć, które będzie najlepsze dla twojego dziecka
Luiza Słuszniak
Egzamin ósmoklasisty 2022  z języka polskiego. Zakres materiału
Uczeń
Egzamin ósmoklasisty 2023 z języka polskiego: co trzeba umieć, zakres materiału
Luiza Słuszniak