Wystarczy otworzyć słoik i podgrzać jego zawartość lub rozmieszać mleczną kaszkę z ciepłą wodą i posiłek gotowy. Obiadki, kaszki, soczki – to wygodne rozwiązanie. W dodatku możesz mieć pewność, że składniki, których użyto do ich przygotowania, są zdrowe. Wybierając słoiczki, czytaj etykiety. Sprawdzaj, dla dziecka w jakim wieku danie jest odpowiednie. Maluch powinien jednak próbować różnych smaków. Dlatego sama także przygotowuj dla niego posiłki. Jeśli tylko możesz, rób obiadki (np. korzystając z naszych przepisów) – maluchy uwielbiają domowe dania.

Reklama

Obiadki w słoiczkach
Zupy, dania z mięskiem lub rybą, przeciery warzywne mają nawet kilkumiesięczną datę przydatności do spożycia – są sterylizowane.
→ Przechowywanie: Fabrycznie zamknięte przechowuj w temperaturze pokojowej, np. w szafce. Nie powinny stać w świetle i na słońcu. Otwarty słoik zakręć, wstaw do lodówki i zużyj w ciągu 48 godzin.
→ Przyrządzanie: Słoiczek otwórz i podgrzej w kąpieli wodnej. Jeśli przewidujesz, że malec nie zje wszystkiego, podgrzej tylko taką ilość, jaką podasz. Resztę w zakręconym słoiczku wstaw do lodówki.
→ Podawanie: Obiadek przełóż do miseczki lub na talerzyk. Podawaj łyżeczką. W podróży lub na spacerze możesz podać potrawę prosto ze słoika. Jeśli karmiłaś ze słoiczka, a dziecko nie zjadło wszystkiego, resztę dania wyrzuć. Razem ze śliną mogły się do niego dostać bakterie, które sprawią, że danie zepsuje się szybciej.

Sypkie kaszki i kleiki
Kleiki, kaszki ryżowe, pszenne, kukurydziane bezmleczne i mleczne oraz z dodatkiem owoców pakowane są w hermetyczne torebki.
→ Przechowywanie: Po otwarciu i odmierzeniu odpowiedniej ilości kaszki zamknij opakowanie i przechowuj kaszkę w suchym ciemnym miejscu. Możesz też przesypać ją do szczelnego pojemnika. Nie trzymaj jej w lodówce, bo szybko chłonie wilgoć. Zużyj w ciągu dwóch tygodni.
→ Przyrządzanie: Zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Porcję kleiku lub kaszki wsypuj do ciepłej przegotowanej wody. Kleik lub kaszkę bezmleczną możesz dodać do swojego pokarmu. Łyżeczkę takiej kaszki lub kleiku możesz dodać do domowej zupki lub przecieru z owoców.
→ Podawanie: Gęstą kaszkę podawaj łyżeczką. Nie przechowuj resztek kaszki, której dziecko nie zjadło.

Soczki i przeciery owocowe
Klarowne, przecierowe, z jednego lub kilku gatunków owoców, czasem z dodatkiem warzyw. Większość jest w szklanych opakowaniach, niektóre w plastikowych kubeczkach. Soki i przeciery są pasteryzowane.
→ Przechowywanie: Nie muszą być w lodówce, ale chroń je przed słońcem i światłem, najlepiej niech stoją w szafce. Jeśli nie chcesz zużyć całej butelki lub całego słoika, wlej sok do kubeczka, a przecier przełóż do miseczki. Resztę zamknij i wstaw do lodówki. Zużyj w ciągu 48 godzin.
→ Przyrządzanie: Soki i przeciery możesz podać niepodgrzane, ale nie zimne. Przecierem można polać kaszkę lub jogurt, a soku użyć do zrobienia domowego kisielu.
→ Podawanie: Sok w kubeczku, starszym dzieciom możesz nalać do szklanki. Porcję przecieru przełóż do miseczki. Nie przechowuj niedojedzonego przecieru lub zaczętego soku.

Płynne deserki i kaszki
Musy owocowe z mlekiem lub jogurtem, także z ryżem, kaszki do picia dostępne są w słoiczkach, kubeczkach, kartonikach.
→ Przechowywanie: Do chwili otworzenia nie trzeba trzymać ich w lodówce. Napoczęty deserek lub kaszka nie nadają się już do spożycia, jeśli dziecko jadło wprost z kubeczka czy piło z butelki.
→ Przyrządzanie: Deserków i kaszek do picia nie trzeba podgrzewać, można je podać w temperaturze pokojowej. Jeśli dziecko lubi letnie dania, lekko je podgrzej.
→ Podawanie: Kaszki i desery w pojemniczkach są świetne na spacer lub w podróży – możne je podawać prosto z opakowania. W domu przekładaj je do miseczki.

Zobacz także

Konsultacja: Andrzej Malinowski, pediatra, prowadzi prywatną praktykę w Łodzi.

td_dopisek.gif

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama