Co zimą warto jeść
Aż 70 procent komórek układu odpornościowego znajduje się w przewodzie pokarmowym. To dlatego dobrze skomponowane menu jest najlepszą ochroną przed chorobami.
1 z 9
Podstawą zdrowego jadłospisu jest urozmaicenie. Maluszkowi nie wystarczy bowiem tylko sama witamina C czy B. Potrzebne są wszystkie, a także wiele składników mineralnych, karotenoidy, fitoncydy, białka, tłuszcze, węglowodany. To zresztą tylko niektóre z cegiełek, które budują skompplikowany system odpornościowy. Przeczytaj zatem, co maluch powinien jeść, by był zdrów, jak rybka.
2 z 9
MARCHEWKA
To jedna z jarzyn o najwyższych wartościach leczniczych! Zawarty w marchewce beta-karoten jest niezbędny do prawidłowego widzenia. Marchew poleca się też przy osłabieniu, anemii, brakach witamin. Wzmacnia i pobudza naturalne siły obronne organizmu do walki z wirusami. Najwięcej witaminek ma surowa marchew, dlatego podawaj maluchowi jak najczęściej świeżą surówkę lub sok z tego warzywa. Zaś gotowana marchew pomoże przy biegunce.
3 z 9
BURACZKI
Jest w nich sporo wapnia (działa przeciwzapalnie), żelaza (zapobiega anemii), magnezu (poprawia pracę systemu nerwowego). Buraki wzmacniają apetyt, są polecane przy niedokrwistości. Warto je podawać maluszkowi w czasie choroby, gdyż są lekkostrawne. Niemowlęciu można je proponować na słodko, dwulatkowi także w formie ćwikły (sprawdzi się przy przeziębieniu!).
4 z 9
CEBULA I CZOSNEK
To niezwykłe warzywa. Zawierają fitoncydy, które działają podobnie jak antybiotyk. Zabijają bakterie, wzmacniają organizm, zapobiegają infekcjom. Pomagają w leczeniu kataru, kaszlu, przeziębienia, anginy, grypy. Maluszkom (od 7. miesiąca) można podawać cebulkę lub czosnek po ugotowaniu (dodane np. do zupy lub mięsa). Bardzo dobry jest też syrop z cebuli lub czosnku. Pomaga przy kaszlu. Niektóre starszaki lubią pikantne kanapeczki z czosnkiem (trzeba go tylko drobno posiekać).
5 z 9
INDYK
To jeden z najzdrowszych gatunków mięsa. Bardzo rzadko zdarzają się bowiem uczulenia na mięso z indyka – w odróżnieniu np. od kurczaka. Poza tym indyki nie dostają tak dużych jak kurczaki ilości karmy, która ma przyspieszyć ich wzrost. Stąd indycze mięso jest dużo zdrowsze. Zawiera też bardzo dobrze przyswajalne żelazo, witaminy z grupy B, cynk. Zapobiega anemii, wzmacnia cały organizm.
6 z 9
NATKA PIETRUSZKI
W tym warzywie są prawie wszystkie witaminy, i to w dużych ilościach (C, z grupy B, prowitamina A). W natce znajduje się też dużo żelaza, wapnia, potasu, fosforu. Jest ona polecana zwłaszcza w sezonie przeziębieniowym, po infekcji, w okresie rekonwalescencji dziecka.
7 z 9
RYBY MORSKIE
Zawierają cenne nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Od dawna było wiadomo, że korzystnie wpływają one na układ nerwowy dziecka i pracę jego mózgu. Okazuje się również, że kwasy tłuszczowe mają właściwości uodparniające. Szczególnie cenne są ryby morskie, jak łosoś, halibut, makrela, śledź, które zawierają więcej kwasów tłuszczowych niż ryby słodkowodne.
8 z 9
JABŁKA
Zawierają witaminę C, kwasy organiczne, pektyny. Poprawiają trawienie (bo jest w nich dużo błonnika), regulują florę bakteryjną jelit, neutralizują substancje toksyczne. Jabłka są polecane m.in. przy osłabieniu, anemii, przemęczeniu, stanach gorączkowych, przeziębieniu i grypie, a także po chorobie.
9 z 9
KISZONKI
Kiszona kapusta zawiera witaminę C oraz pozytywnie działające bakterie kwasu mlekowego. Zapobiega przeziębieniom, wzmacnia układ odpornościowy. Jeśli malec jest zbyt mały, by pogryźć kapustę, przygotuj mu wzmacniającą przekąskę: startego ogórka kiszonego lub łyżkę soku z dobrej jakości kwaszonej kapusty połącz z łyżką soku ze świeżo startej marchewki.