Mój dziesięciomiesięczny synek może już jeść całe jajka. Do tej pory dodawałam mu jedynie żółtko do zupki, ewentualnie robiłam kisiel mleczny z żółtkiem. Jak teraz mogę mu podawać całe jajka? Joanna z Sandomierza

Reklama

Może Pani podawać synkowi miękkie lane kluseczki (w ich skład wchodzi jajko), biszkopt pieczony w domu, pastę z jajka gotowanego na twardo z dodatkiem łyżeczki oleju i drobno posiekanego koperku. Najprościej jednak przygotować jajecznicę na parze. W małym garnuszku należy zagotować wodę, na talerzyk posmarowany masłem wybić jajko, dodać łyżkę mleka i postawić na garnuszku z wrzącą wodą. Jajecznicę trzeba ogrzewać, cały czas mieszając, aż do ścięcia się białka. Można ją posypać odrobiną drobniutko posiekanego szczypiorku i podawać z bułeczką. Dla dzieci trzeba kupować tylko świeże jajka, najlepiej z wiejskich gospodarstw lub hodowli ekologicznych. Te ostemplowane powinny mieć na początku cyfrę 0 lub 1. Przed użyciem jajko trzeba umyć.

Reklama

Odpowiada: dr hab. Halina Weker, specjalista w dziedzinie żywienia, współautorka schematu żywienia niemowląt i modeli bezpiecznego żywienia dzieci. Autorka poradników o żywieniu. Kieruje Zakładem Żywienia w Instytucie Matki i Dziecka.

Reklama
Reklama
Reklama