Jak dodać pół żółtka do niemowlęcej zupki?
Żółtko to niezwykle ważny składnik diety małego dziecka. Do niemowlęcej zupki trzeba dodawać pół żółtka co drugi dzień. Podpowiadamy, jak to zrobić.
Od kiedy podawać dziecku żółtko?
W siódmym miesiącu możesz podać dziecku pół żółtka co drugi dzień, np. jako dodatek do zupki jarzynowej lub w kiślu mlecznym przygotowanym na mleku modyfikowanym. W dziewiątym maluch może zjeść już całe żółtko co drugi dzień. Całe jajko można podawać maluchowi od jedenastego miesiąca – rób to 3–4 razy w tygodniu, np. przygotowując jajecznicę na parze. Bądź ostrożna, bo białko jajka jest silnym alergenem.
Jak oddzielić pół żółtka do zupki?
Najlepiej i najbardziej dokładnie zrobisz to tak: najpierw ugotuj jajko na twardo, a potem wyjmij z niego ugotowane żółtko i przekrój je nożem na pół. Aby dodać takie żółtko do zupki, przetrzyj je przez gęste plastikowe sitko lub dokładnie rozkrusz i wymieszaj z zupką. Albo po prostu zmiksuj je z zupką
Dlaczego należy podawać niemowlakowi żółtko?
Żółtko to bogate źródło witamin: A, D, PP, a także witaminy z grupy B, w tym kwasu foliowego. Zawiera też łatwo przyswajalne żelazo, potas, chlor, sód, siarkę i magnez. Jedną trzecią żółtka stanowią tłuszcze, wśród których przeważają dobre tłuszcze nienasycone. Niektóre kwasy tłuszczowe, które zawiera żółtko, obecne są również w mleku mamy i są niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego niemowląt.
Przeczytaj o pierwszych zupkach dla niemowląt.