Reklama

Od kiedy podawać dziecku żółtko?

W siódmym miesiącu możesz podać dziecku pół żółtka co drugi dzień, np. jako dodatek do zupki jarzynowej lub w kiślu mlecznym przygotowanym na mleku modyfikowanym. W dziewiątym maluch może zjeść już całe żółtko co drugi dzień. Całe jajko można podawać maluchowi od jedenastego miesiąca – rób to 3–4 razy w tygodniu, np. przygotowując jajecznicę na parze. Bądź ostrożna, bo białko jajka jest silnym alergenem.

Reklama

Jak oddzielić pół żółtka do zupki?

Najlepiej i najbardziej dokładnie zrobisz to tak: najpierw ugotuj jajko na twardo, a potem wyjmij z niego ugotowane żółtko i przekrój je nożem na pół. Aby dodać takie żółtko do zupki, przetrzyj je przez gęste plastikowe sitko lub dokładnie rozkrusz i wymieszaj z zupką. Albo po prostu zmiksuj je z zupką

Dlaczego należy podawać niemowlakowi żółtko?

Żółtko to bogate źródło witamin: A, D, PP, a także witaminy z grupy B, w tym kwasu foliowego. Zawiera też łatwo przyswajalne żelazo, potas, chlor, sód, siarkę i magnez. Jedną trzecią żółtka stanowią tłuszcze, wśród których przeważają dobre tłuszcze nienasycone. Niektóre kwasy tłuszczowe, które zawiera żółtko, obecne są również w mleku mamy i są niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego niemowląt.

Reklama

Przeczytaj o pierwszych zupkach dla niemowląt.

Reklama
Reklama
Reklama