Cebion wrzesień
Adobe Stock
Dieta

Jak wzbogacić dziecięce podwieczorki o witaminę C? Pokochasz te przepisy! [5 POMYSŁÓW]

Popołudniowa przekąska to niewielki posiłek, który ma wzmocnić nasze dziecko i dodać mu energii na resztę popołudnia. Dobrze, aby nie był słodki z powodu zawartości białego cukru, ale... kolorowy! Najlepiej jeśli będą to owoce lub warzywa, a podwieczorek dostarczy nie tylko sił, ale i zdrowia. Podpowiadamy, jak zadbać o to, by w daniach nie zabrakło królowej witamin – witaminy C! Warto w ten sposób wzbogacić dietę dziecka, jednak pamiętajmy, że w przypadku niedoborów to może nie wystarczać. Wtedy warto podać sprawdzony lek.

Warzywa i owoce to (oprócz aktywności fizycznej) podstawa Piramidy Zdrowego Żywienia1. Warto, aby pojawiały się często, nawet kilka razy dziennie – zarówno jako składniki posiłków, jak i jako przekąski1. Najlepiej przy okazji każdego posiłku… brzmi pysznie, prawda? Ale jak przekonać o tym... dziecko?

Pomysły na niejadka

Maluch zaciskający usta na widok brokułu to nie jest widok nietypowy. Istnieją jednak proste sposoby, by zachęcić dziecko do sięgania po owoce i warzywa.
Przede wszystkim należy zadbać o to, by maluchy jak najwcześniej nabrały zdrowych nawyków żywieniowych. Pamiętaj, że dzieci naśladują dorosłych2 – jeśli więc sama sięgasz po kawałki jabłka lub orzechy zamiast niezdrowe słodkości, pierwsza lekcja za tobą!
Co jeszcze? Forma ma znaczenie3 – staraj się więc podawać warzywa w ciekawy sposób, np. w formie kolorowych kanapek, różnorodnych kompozycji kolorystycznych czy… nadając im wyjątkowe nazwy. W końcu groszek będzie inaczej postrzegany, gdy na talerzu podasz „zielone perły z korali księżniczki”. Zachęcaj również dziecko do pomocy – zarówno podczas warzywnych zakupów, jak i w procesie przyrządzania jedzenia. Dla starszaka powodem do dumy może być samodzielne krojenie składników. Zwłaszcza w kolorowym fartuszku! Nie zaszkodzi również rodzinna wycieczka do ogródka, albo mini-warzywnik w domu. Gdy dziecko pozna proces dojrzewania roślin i samo zbierze plony – możliwe, że jego apetyt wzrośnie!
Warto również powstrzymać się od wprowadzania tzw. słodkich przekąsek. Jeśli dziecko nie zna smaku słodyczy, to nie będzie się ich domagało.

Cebion wrzesień
Adobe Stock

Ważna jest obecność w diecie pokarmów bogatych w witaminę C. Jej źródłem są owoce, głównie cytrusy, ale również truskawki, kiwi czy czarna porzeczka, oraz warzywa, takie jak pomidor czy natka pietruszki4. Bogatym źródłem witaminy C są również kapusta, szpinak, rzeżucha i zielona papryka5.
Niedobór witaminy C wpływa również na reakcje układu odpornościowego6.

Jak sprawić, by bogatych w witaminę C owoców i warzyw nie zabrakło w diecie?

Oto 5 prostych przepisów na niezwykłe przekąski. Mogą spodobać się nie tylko dzieciom, ale przede wszystkim rodzicom, bo ich przygotowanie zajmuje mało czasu, a do tego jest niezwykle efektowne! A także – bogate w witaminę C.

1. PIETRUSZKOWE GORFY

Bo kto powiedział, że muszą być koniecznie na słodko? Te wytrawne są nie tylko zdrowsze, ale i bardziej kolorowe! Po przygotowaniu ciasta i upieczeniu gofrów nowością będzie warzywna salsa.
Składniki: pomidor, zielony ogórek, papryka – wg preferencji i upodobań smakowych. Do tego bazylia, natka pietruszki oraz przyprawy wedle uznania.
Przygotowanie: warzywa kroimy w jak najdrobniejszą kostkę, dodajemy posiekaną bazylię lub pietruszkę oraz oliwę z oliwek. Jeśli mamy w domu starszaka, całość możemy doprawić odrobiną soli i pieprzu.
Same gofry też nie muszą być nudne. Możesz je zabarwić. Jeśli chcesz, by wyszły brązowe – dodaj do ciasta łyżeczkę kakao. Czerwone staną się dzięki odrobinie soku pomidorowego, a zielone – za sprawą posiekanego szpinaku.

2. LODY BANANOWO–SZPINAKOWE

Jeżeli Twoje dziecko kocha lody to przepis dla Ciebie! Zwłaszcza, jeśli maluch ma szansę uczestniczyć w procesie ich produkcji!
Składniki: około 300 g bananów (pokrojonych i zamrożonych), 100 g mrożonego szpinaku, łyżka miodu lub syropu z agawy, łyżka jogurtu naturalnego.
Przygotowanie: umieszczamy składniki w blenderze i miksujemy na gładką masę. Gotowe do podania od razu! Jeśli jednak przygotujecie więcej porcji, możecie je zamrozić na później.
Możecie eksperymentować ze składnikami. Sprawdzą się inne owoce – jagody, truskawki, maliny czy porzeczki. Zamiast szpinaku podać możecie np. buraka.

3. KOLOROWY KOKTAJL

Zanim przystąpicie do dobierania składników, zastanówcie się, jaki kolor koktajlu was interesuje – zielony (szpinak, jarmuż, pietruszka, zielony ogórek, jabłko), czerwony (wiśnie, truskawki, maliny, burak), granatowy (jeżyny, czarne porzeczki, jagody w połączeniu z białym warzywem), a może pomarańczowy (pomarańcza, marchew).
Składniki: ich dobór zależy od wymarzonego koloru koktajlu. Do tego potrzebna będzie szklanka mleka, np. owsianego, oraz 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej.
Przygotowanie: Do ugotowanej kaszy dodaj pozostałe składniki, całość zblenduj i przelej do szklanek.

4. OWOCOWO-WARZYWNE SZASZŁYKI

Warto podawać je na talerzyku wyłożonym rzeżuchą lub kiełkami (również do zjedzenia!) lub zapakować w pojemnik na wynos i zabrać na spacer!
Składniki: kolorowa papryka, ogórek zielony, rzodkiewka, pomidorki koktajlowe.
Przygotowanie: warzywa obierz ze skóry (te, w przypadku których jest to niezbędne) i pokrój w kostkę. Nadziewaj naprzemiennie na wykałaczki do szaszłyków.
Pamiętaj, że w sklepach możesz kupić kolorowe, wielorazowe wykałaczki do szaszłyków. Będą dodatkową atrakcją. Możesz również przygotować szaszłyki „na słodko” w wersji owocowej (truskawki, winogrono, jabłko, kiwi, gruszka, porzeczka).

Cebion wrzesień
Adobe Stock

5. ZDROWE CIASTECZKA OWSIANE z owocami

Ciastka z przepisu możesz wykorzystać jako dodatek do owoców, ale masa sprawdzi się również jako „foremki” do muffinek, które później wypełnicie np. budyniem i udekorujecie owocami.
Składniki: 200 g płatków owsianych górskich, siekane migdały, banan, łyżeczka miodu lub syropu klonowego, jajko, łyżka przyprawy do piernika lub cynamonu (opcjonalnie).
Przygotowanie: wymieszaj suche składniki, następnie dodaj jajko, miód i rozgniecionego widelcem banana. Uformuj na blasze do pieczenia dowolny kształt. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Oprócz banana możesz dodać również starte i odciśnięte z soku jabłko, maliny lub borówki. Sprawdzą się także inne owoce – wedle uznania i smaku!

Smacznego!


Cebion belka
Redakcja/mat. pras.

 
1 Instytut Żywności i Żywienia, dostęp z dn. 16.10.2020 r.
2 Jak kochać i wymagać. Poradnik dla rodziców, Ośrodek Rozwoju Edukacji Szkoła dla Rodziców i Wychowawców, Warszawa 2016
3 Żywienie dzieci w żłobkach. Praktyczne wprowadzenie norm i zaleceń, według aktualnych norm żywienia dla populacji Polski z 2017 r. Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie
4 Normy żywienia dla populacji Polski – Instytut Żywności i Żywienia, 2017, str. 147
5 K. Maćkowiak, L. Torliński, Współczesne poglądy na rolę witaminy c w fizjologii i patologii człowieka
6 Charakterystyka Produktu Leczniczego Cebion® z 18.06.2019 r.

 
Artykuł powstał z udziałem marki Cebion
MAT-PL-OTHER-20-000041

Cebion ankieta wynikowa
Adobe Stock
Zdrowie
99% pytanych przez nas rodziców wie, że witamina C wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego. Sprawdź wyniki ankiety!
O witaminie C słyszał chyba każdy, ale czy na pewno wiemy o niej wystarczająco dużo? Poprosiliśmy niemal pół tysiąca rodziców, aby odpowiedzieli na pytania, które jej dotyczą. Oto wyniki.

Okazuje się, że nasze czytelniczki (w ankiecie wzięły udział wyłącznie panie) wiedzą o witaminie C oraz o jej właściwościach naprawdę dużo! Źródła witaminy C Mamy biorące udział w badaniu wiedzą także wiele o naturalnych źródłach witaminy C. Malwina: Zapewne większość, odpowiadając na pytanie, co jest najlepszym i naturalnym źródłem witaminy C, odpowie, że jest to cytryna. W pewnym sensie każda z tych osób będzie miała rację, natomiast istnieją źródła bogatsze w witaminę C dla dzieci. W Polsce do głównych źródeł witaminy C dla dzieci zalicza się ziemniaki, paprykę, cebulę, rzepę, szpinak, fasolkę szparagową, owoce dzikiej róży, czarną porzeczkę, truskawki, owoce cytrusowe, natkę pietruszki oraz warzywa kapustne. Pamiętać należy, że zawartość witaminy C w tych produktach może się różnić w zależności od gatunku, pory roku, sposobu przechowywania oraz obróbki mechanicznej czy termicznej. Bardzo ważne jest, by przy dostarczaniu witaminy C dzieciom w postaci naturalnych produktów minimalizować straty witaminy, poprzez jak najmniejszą obróbkę termiczną i mechaniczną owoców i warzyw. Uzupełnianie witaminy C Blisko 7 na 10 mam nie poprzestaje na naturalnych źródłach i podaje swojemu dziecku witaminę C, w celu uzupełniania jej niedoborów. Na pytanie o preferowaną formę podania preparatu w przypadku witamin dla dzieci, ponad 8 na 10 mam odpowiada bez wahania: krople. Rzadziej wybierają formę, np. saszetek, żelków czy tabletek musujących. Prawie 54% mam podawanie dziecku witaminy C zarekomendował lekarz. Jednak nie tylko. Często były to także inne osoby: farmaceuci, położne, a także członkowie rodziny, znajomi.   Ponad połowa mam w przypadku niedoborów witaminy C u dziecka najchętniej poleciłaby innym mamom lek Cebion. Uczestniczki naszej ankiety Co uczestniczki ankiety opowiedziały nam o sobie? Znakomita większość...

Cebion fakty i mity dot. witaminy C
Adobe Stock
Zdrowie
Fakty i mity o witaminie C – warto je znać!
O witaminie C słyszał każdy, więc wydaje się nam, że doskonale ją znamy. Ale czy na pewno?

Sprawdź, które z powszechnych przekonań na temat witaminy C są prawdą, a które trzeba włożyć między bajki.  PRAWDA: Witamina C jest absolutnie niezbędna człowiekowi Witamina C, czyli kwas askorbowy, wpływa na wiele procesów, które zachodzą w naszym organizmie. Ma działanie antyutleniające i wpływa m.in. na: wchłanianie żelaza, syntezę kolagenu, działanie układu odpornościowego i nerwowego przez syntezę katecholamin 1 . Jej właściwości można wymieniać bardzo długo, jednak da się je także podsumować jednym zdaniem: witamina C przyczynia się do tego, że skomplikowana maszyneria ludzkiego ciała może działać prawidłowo 2 . PRAWDA: Nasz organizm nie jest w stanie wytwarzać witaminy C ani jej magazynować Człowiek (niektóre zwierzęta 3 – np. goryle, świnki morskie i niektóre gatunki nietoperzy – także) nie potrafi wytwarzać witaminy C samodzielnie, dlatego musimy ją „dowozić” z zewnątrz, wraz z pożywieniem. MIT: Najlepszym źródłem witaminy C są cytrusy Cytrusy są świetnym źródłem witaminy C, jednak wbrew powszechnemu przekonaniu wcale nie najlepszym 4 .   O wiele więcej witaminy C mają: ▪ owoce dzikiej róży (250-800 mg na 100 g) ▪ czarna porzeczka (150-300 mg na 100 g) ▪ natka pietruszki (270 mg na 100 g) ▪ papryka (125 do 200 mg na 100 g)  Dla porównania: cytryny mają 40-60 mg witaminy C na 100 g produktu, a grejpfruty 30 do 70. (dane podajemy za Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej). PRAWDA: Niedobór witaminy C może powodować groźne skutki Niedobór witaminy C wpływa na cały organizm. O tym, jak wielkich spustoszeń może dokonać, najlepiej wiedzieli dawni marynarze, którzy podczas długich rejsów nie mieli dostępu do świeżych owoców i warzyw: ich zmorą był szkorbut, nie bez powodu nazywany także gnilcem 5 . Ludzie morza próbowali sobie z tym radzić na różne sposoby. Na przykład Wikingowie...

Cebion co wiesz o witaminie C
Adobe Stock
Zdrowie
Witamina C – jak wiele o niej wiesz?
To jedna z najpopularniejszych witamin – już nawet przedszkolaki wiedzą, że znajduje się w owocach i warzywach, i że to między innymi dla niej trzeba często po nie sięgać. Jednak wielu z nas nie potrafi wymienić jej najważniejszych funkcji i wpływu na zdrowie. Czas więc poznać kilka ciekawostek na temat witaminy C.

Ludzki organizm nie potrafi sam wytworzyć witaminy C , dlatego należy dostarczać ją wraz z pożywieniem. Na szczęście znajduje się ona w wielu różnych produktach , więc przy zbilansowanej diecie nie powinny zdarzyć się niedobory. Nadmiar z kolei wydalany jest wraz z moczem. Jednak w przypadku leków z witaminą C możliwe jest przedawkowanie, dlatego należy przyjmować je zgodnie z ulotką dla pacjenta lub zaleceniami lekarza. Witamina C nie tylko wpływa na reakcje układu odpornościowego – poznaj jej inne właściwości. Witamina C a wolne rodniki Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem. Przeciwutleniacz to cząsteczka, która zapobiega utlenianiu innych cząsteczek. Proces utleniania to reakcja chemiczna, w wyniku której powstają wolne rodniki, prowadzące do reakcji łańcuchowych, które mogą uszkodzić komórki. Wolne rodniki są wytwarzane albo w wyniku normalnych czynności metabolicznych, albo z czynników środowiskowych (zanieczyszczenia, dym papierosowy i promieniowanie). Gdy dojdzie do nagromadzenia wolnych rodników, mamy do czynienia ze stanem nazywanym stresem oksydacyjnym . Witamina C i kolagen Inną ciekawostką jest fakt, że bez witaminy C organizm nie jest w stanie syntetyzować kolagenu 1 – głównego białka tkanki łącznej. Warto o tym pamiętać, bo kolagen ma wpływ na skórę, ścięgna, więzadła i kości. Kolagen wspomaga również zdrowie przyzębia 2 . Witamina C a szkorbut Głównymi źródłami witaminy C w diecie są warzywa i owoce , jednak gotowanie 3  żywności znacznie zmniejsza jej zawartość. Niedobór jest rzadki w krajach zachodnich i dobrze rozwiniętych, ale może wystąpić u osób, które przestrzegają restrykcyjnej diety lub unikają owoców lub warzyw. Nieleczony niedobór może prowadzić do choroby zwanej szkorbutem 4 , która charakteryzuje się rozpadem tkanki łącznej. Gdy szkorbut się rozwija, mogą pojawić się plamy...

Nasze akcje
dziecko na szczepieniu
O szczepieniach
Szczególne znaczenie szczepień przeciw pneumokokom u niemowląt i dzieci w dobie pandemii COVID-19
Partner
mata na piknik
Pielęgnacja
Jedziecie na piknik? Oto 6 wskazówek, dzięki którym się uda
Partner
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Partner
Podróże z Marko BeSafe
Rozwój
Oto sposób na przewożenie dziecka 5 razy bezpieczniej niż dotąd!
Partner
Polecamy
Porady
jak ubierać noworodka latem
Noworodek
Jak ubierać noworodka latem, żeby go nie przegrzać?
Małgorzata Wódz
Nowe urlopy dla rodziców
Prawo i finanse
Nowe urlopy dla rodziców w 2022 roku: od kiedy więcej dni wolnych?
Małgorzata Sztylińska-Kaczyńska
Bon turystyczny: jak wykorzystać w 2022?
Aktualności
Gdzie można wykorzystać bon turystyczny – lista podmiotów + zmiany przepisów
Ewa Janczak-Cwil
Rabarbar w ciąży
Dieta w ciąży
Czy w ciąży można jeść rabarbar? Tak, ale trzeba pamiętać o jednej rzeczy
Luiza Słuszniak
imiona unisex
Imiona
Imiona unisex – jak nazwać dziecko bez wskazywania na płeć? 168 propozycji!
Ewa Janczak-Cwil
biegunka w ciąży
Zdrowie w ciąży
Biegunka w ciąży: przyczyny i leczenie rozwolnienia w ciąży i przed porodem
Ewa Janczak-Cwil
bon turystyczny do kiedy
Aktualności
Bon turystyczny 2022 – ważność bonu. Do kiedy można wykorzystać?
Małgorzata Wódz
zapłodnienie
Starania o dziecko
Zapłodnienie: przebieg, objawy, kiedy dochodzi do zapłodnienia
Magdalena Drab
Czop śluzowy
Przygotowania do porodu
Czop śluzowy – co to, jak wygląda, kiedy odchodzi?
Joanna Biegaj
wyprawka noworodka
Niemowlę
Wyprawka dla noworodka na lato: ubranka i rzeczy do szpitala [LISTA ZAKUPÓW]
Małgorzata Wódz
uczulenie na jad pszczeli / uczulenie na jad osy
Zdrowie
Uczulenie na jad pszczeli i jad osy: objawy, co robić i jak przebiega leczenie
Katarzyna Pinkosz
Szparagi w ciąży: czy można jeść, właściwości, przeciwwskazania
Dieta w ciąży
Szparagi w ciąży: czy można jeść, właściwości, przeciwwskazania 
Luiza Słuszniak
jak pobrać bon turystyczny
Prawo i finanse
Jak pobrać i aktywować bon turystyczny: instrukcja rejestracji na PUE ZUS (krok po kroku)
Milena Oszczepalińska
domowe sposoby na komary
Aktualności
Domowe sposoby na komary: co robić, żeby komary nie gryzły?
Joanna Biegaj
twardy brzuch w ciąży
Zdrowie w ciąży
Twardy brzuch w ciąży – kiedy napięty brzuch jest powodem do niepokoju?
Ewa Cwil
plan porodu
Lekcja 2
Plan porodu: jak go napisać, czy jest obowiązkowy? Wzór do druku
Małgorzata Wódz
pozytywny test ciążowy
Ciąża
Pozytywny test ciążowy – co dalej? Kiedy test ciążowy jest fałszywie pozytywny?
Joanna Biegaj
plamienie implantacyjne
Objawy ciąży
Plamienie implantacyjne: co to jest, jak wygląda, ile trwa? Czy zawsze występuje w ciąży?
Małgorzata Wódz