Jedzenie na wzmocnienie
Czy komponując dziecięce menu, myślisz o tym, by było w nim wszystko, co wspomaga odporność? Zobacz, jakie konkretne składniki mamy na myśli.
Można obyć się bez preparatów z apteki, ziół i syropów. By ustrzec dziecko przed atakiem bakterii i wirusów, wystarczy zadbać o jego jadłospis. Aby system odpornościowy skutecznie chronił mały organizm, powinien być w doskonałej formie, a do tego potrzebny jest mu komplet witamin i składników mineralnych wspomagających jego działanie. Sprawdź więc, co powinno się znaleźć na talerzyku dziecka, by jesienią nie chorowało.
Mięso
Jest w nim żelazo – składnik hemoglobiny, która transportuje tlen do wszystkich komórek. Gdy brakuje go w organizmie, dziecko jest
osłabione i częściej choruje. Najlepszym źródłem żelaza jest wątróbka i czerwone mięso (wołowina). Przynajmniej raz dziennie dawaj dziecku porcję gotowanego mięsa (100 g). Do niego podawaj surówkę lub szklankę soku owocowego (z aronii, czarnej porzeczki lub pomarańczy). Zawarta w nich witamina C zwiększa przyswajalność żelaza.
Owoce
A zwłaszcza cytrusy są źródłem substancji działających podobnie do antybiotyków, tzn. przeciwbakteryjnie. Stąd też popularność skutecznego w walce z przeziębieniami wyciągu z pestek grejpfruta, soku z cytryny i pomarańczy. W owocach jest też witamina C. To silny przeciwutleniacz, który usuwa z organizmu wolne rodniki osłabiające układ odpornościowy. Jest ważna dla białych krwinek walczących z bakteriami. Wpływa na wytwarzanie interferonu – substancji, która hamuje rozwój wirusów. Co więcej, może niszczyć toksyny wytwarzane przez bakterie.
Kasze
Obok surówek z warzyw i owoców podstawą wzmacniającej diety powinny być gotowane kasze, np. manna, gryczana, jęczmienna, kuskus. Na szczególną uwagę zasługuje kasza jaglana, ceniona w tradycyjnej kuchni staropolskiej. Jest lekkostrawna i jako jedna z pierwszych kasz może być wprowadzana do diety małego dziecka (od 10. miesiąca). W rozwijającej się już infekcji pomaga podawanie kleiku z kaszy jaglanej. Łagodzi kaszel i zmniejsza ilość śluzu.
Nabiał
Serwuj maluchowi fermentowane napoje mleczne: jogurty. Naturalne możesz dodawać do sałatek i surówek albo przygotować wzmacniający koktajl z owocami. W kefirach i jogurtach są pożyteczne bakterie kwasu mlekowego (probiotyki), które hamują rozwój bakterii chorobotwórczych.
Warzywa
Są w nich substancje wyjątkowo skuteczne w walce z infekcjami. Siarczki obecne w cebuli, czosnku, dymce czy porze zalicza się do grupy naturalnych antybiotyków roślinnych. Aby dostarczyć dziecku odpowiednią ilość substancji odżywczych i witamin (zwłaszcza witaminy C), zadbaj, by jadło codziennie co najmniej cztery porcje surowych lub krótko gotowanych warzyw, np. papryki, brukselki, kapusty, brokułów. Fasola, cieciorka, soczewica i soja zawierają substancje wspomagające układ odpornościowy w wytwarzaniu większej ilości uodparniających maluszka przeciwciał. Podawaj je dziecku w różnej postaci: jako jarzynkę do obiadu, przekąskę albo ugotowane i zmielone z dodatkiem przypraw i oliwy z oliwek – jako smaczną pastę do pieczywa.
Ryby
Zawierają kwasy omega-3. Są one niezbędne do wytwarzania prostaglandyn, substancji regulujących pracę układu odpornościowego. Działają też przeciwzapalnie. Najbogatszym źródłem cennych kwasów omega-3 są tłuste ryby morskie: makrela, śledź, tuńczyk, łosoś, halibut. Piecz je w folii, gotuj lub duś.